0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 1. 2012

Silent Venom (2009)

Hadi a ponorka = další zbytečný film!
James O’Neill je dobrým námořníkem a oblíbencem nadřízených, jenže při poslední plavbě porušil několik nařízení a zradil tak armádní zákony, za což mu hrozí vyhazov. Dostane poslední šanci, aby neskončil před soudem, v níž musí dopravit starou ponorku do japonského přístavu. Během plavby však obdrží naléhavý rozkaz, aby vyzvedli z jednoho malého ostrůvku dvojici vědců a dopravili je do bezpečí. Ti se zde pokoušeli vynalézt univerzální hadí protijed. Doktorka Swansonová i její asistent Eddie jsou v bezpečí dopraveni na palubu ponorky i se svým tajným nákladem a kapitán O’Neill nyní musí vymyslet plán, jak se dostat přes velkou čínskou flotilu ke svému hlavnímu cíli. Jenže v nákladovém prostoru dojde k nehodě, při níž ze speciálních přepravních nádob uniknou smrtelně jedovatí hadi a začnou ohrožovat nic netušící posádku. Ponorka se rázem promění v opravdové peklo pod vodou a námořníky nyní nečeká jen boj s čínskými loděmi, ale i mnohem nebezpečnějším nepřítelem, který útočí bez varování a jediné jeho kousnutí způsobí okamžitou smrt.

Český název: Teror na palubě
Režie: Fred Olen Ray
Rok výroby: 2009
Délka: 83 min.
Země: USA

Hrají:
Luke Perry... (Lt. Comdr. James O'Neill)
Krista Allen ... (Dr. Andrea Swanson)
Louis Mandylor ... (Jake Goldin)
Anthony Tyler Quinn ... (Eddie Boudreau)
Tom Berenger ... (Admiral Bradley Wallace)
... a další

Filmů s hadí tématikou existuje již několik desítek, ale většina z nich za moc nestojí. To je i případ tohoto snímku, který se může pyšnit děravým scénářem, špatnými efekty, podprůměrnými hereckými výkony a jediné na čem snad mohl těžit a získat si zájem diváků bylo obsazení několika známých herců, kteří si potřebovali oprášit zašlou slávu. Hadi již útočili v letadle či vlaku, a tak tentokrát přišel režisér s nápadem umístit tyto tiché zabijáky do ponorky. Nápad vypadá sice zajímavě, ale Fred Olen Ray je známý tím, že točí většinou filmové braky, které patří do odpadních vod, a tak není žádným překvapením, že ani tentokrát nás tenhle pán v žádném případě nezklamal a nasměroval svůj kousek přímo do jejich smradlavých hlubin.

Na začátku se divák seznámí s dvojicí vědců a jejich syčícími miláčky, které však mockrát neuvidí. Tvůrci nám lehce naznačí, cože vlastně tenhle experiment znamená pro vědu a potom na nás vybafne scéna z lesa a obří zmutovaný had, kterého máme šanci sledovat několik desítek sekund. V tu chvíli jsem málem spadl z křesla (smíchem, nikoliv kvůli posilnění alkoholem!). Digitální zelený obr se však na obrazovce příliš dlouho neohřeje, což je jen dobře, protože tohle monstrum zrovna moc krásy nepobralo. Poté se na chvíli přesuneme za kapitánem a jeho posádkou, ale tyto pasáže jsou více než nudné, protože kromě klasických povelů před ponořením a několika šaržových formalit, se tu nic zajímavého nedozvíme. Pouze milovníci seriálu Beverly Hills si prožijí menší orgasmus při pohledu na svého miláčka Luke Perryho. Ten se zde bohužel svezl svým podprůměrným výkonem společně se svými kolegy.

Atmosféra filmu v žádném případě divákovi nenabídne žádné hororové orgie, při kterých se bude olizovat až za ušima, ale spíše hodinu a půl nudy. Dopomohl k tomu mimo jiné i nezajímavý hudební doprovod, který se skládal ze starých fláků, jenž jsou ke slyšení v každém druhém námořním filmu. Scénář je děravý jako cedník a snad každý si hned povšimne několika, na první pohled, zřejmých nesrovnalostí a zbytečné nadsázky. Tvůrci se ani nějak zvlášť nepokoušeli do svého filmu přimíchat akční stránku snímku, která by alespoň trochu nakopla již tak skomírající průběh, ale nedostatek zkušeností a především antitalent režiséra to ani nedovolil. Když k tomu ještě připočítáte naprosto nelogický a neskutečně chaotický počet hadů, jenž se zde objeví, je vymalováno. Nejenom že se počet hadů neustále mění, ale v tomhle snímku ani moc skutečně jedovatých hadů neuvidíte. Nejsem žádný přeborník, co se hadích druhů týká, ale užovky ještě poznám. Tenhle druh zde měl hned několik exemplářů. Docela mi vykouzlil úsměv na tváři fakt, že hadi se vesele promašírovali snad všemi místnostmi aniž by si jich někdo všiml, a to hned několikrát tam i zpět. Trochu s nadhledem musíte vzít i samotný souboj kapitána s hadem, který trvá neskutečně dlouho, ale docela jsem se u něj pobavil.

Ve finální fázi jde jen o další podprůměrný akční horor, který se pouze pokusil vyrýžovat co se dá na slavných jménech jako: Luke Perry, Krista Allen, nebo Tom Berenger. Ani jeden z nich však nepředvedl bůhvíjak excelentní výkon a společně tak jen diváky utvrdili v marnosti a zbytečné ztráty času, které pocítíte při sledování tohoto veledíla. Nicméně musím podotknout, že jsem se zde i několikrát docela slušně pobavil a našel jsem i dvě solidní scény, které jsem si pustil dokonce dvakrát.

Hodnocení:
Rozmýšlel jsem se hodnotit tento film od 10-30% a nakonec jsem se rozhodl pro nejvyšší možnou možnost ... snad i díky scéně s kuchařem a pěkné Kristě Allen.

Žádné komentáře:

Okomentovat