0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 1. 2012

Šílení (2005)

Jean potkává tajemného Markýze. Brzy už je těžké rozeznat co je skutečnost a co lež. Jeho noční můry ho dohání k šílenství.

Jean je mladý muž, který se vrací z pohřbu své matky, která zemřela v sanatoriu pro duševně choré. Po cestě se ubytuje v jednom hostinci. V noci ho přepadávají hrůzné sny a ve spánku demoluje všechno kolem sebe. Probudí ho až facka neznámého muže. Když se s mužem seznámí, zjistí že jde o dominantního Markýze. Ten mu nabídne, že ho sveze ve svém kočáře.

Režie: Jan Švankmajer
Rok výroby: 2005
Délka: 118 min
Země: Česká republika
Alternativní název: Lunacy

Hrají:
Pavel Liška ... (Jean Berlot)
Jan Tříska ... ( Marquis)
Aňa Geislerová ... ( Charlotte)
Jaroslav Dusek ... (Dr. Murlloppe)
Pavel Nový ... ( Dominik)
Martin Huba ... (Dr. Coulmiere)
...a další

Po cestě začne pršet a tak ho Markýz vezme k sobě na své panství. Jeho němý sluha Dominik ukáže Jeanovi jeho pokoj. V noci se Jean probudí a uslyší divné zvuky. Jde se tedy podívat za zdrojem hluku a uvidí Markýze, Dominika a další při velice podivném rituálu a následných pervezních hrátkách. Je rozhodnutý odejít, ale z Markýze se vyklube až příliš velký manipulátor, který milého Jeana nenechá jen tak odejít. Roztočí se podivné hry a okolnosti, ze kterých není návratu. Jean začíná pomalu šílet a Markýz nad ním získává čím dál tím větší moc. Do toho všeho se objevuje ještě záhadná dívka, která Jeana zcela okouzlí.

Autor a jeho dílo
Jan Švankmajer je nejenom výtvarník a scénárista, ale i úspěšný režisér. Film Šílení označuje za "filozofický horror". Jde o skloubení hraného a animovaného filmu. Předlohou pro jeho scénář jsou dvě povídky od Edgara Alana Poea (Zaživa pohřben a Šílený psychiatr). Tyto povídky jsou skloubené v jeden samostatný děj a samotných povídek se skoro vůbec nedrží. Postavou Markýze se nechal inspirovat markýzem de Sade.

Film samotný se má odehrávat v 19. století, ale je plný anachronismu a prvků z dnešní doby (autobus, auta atd., věcí které do toho období vůbec nezapadají). Věřícím moc nedoporučuji se na to dívat.Natáčelo se na hradu Lipnice, zámcích Byšice, Březno a v okolí Slaného. Natáčení filmu trvalo 130 dní. Producentem filmu je společnost Athanor. Film vznikl v česko-slovenské koprodukci (Česká Televize, Studio Barrandov a slovenské C-GA Film.

Z hereckých výkonů chci vyzdvihnout hlavně tyto:

Martin Huba - zahrál si psychiatra, jeho výkon hodnotí kritici za asi druhý nejlepší z celého filmu, hned za samotným markýzem. I když se jeho postava objevuje až ke konci, stačila se zapsat nesmazatelně do podvědomí diváků. Za zmínku stojí hlavně jeho léčebné metody, které měl krásně očíslované.

Jan Tříska - zahrál perfektně úchylného markýze, který nejen že dokázal zcela ovládat lidi, pořádat pervezní hrátky ve staré kapli, ale jeho libertinská filozofie o Bohu a křesťanství byla zlatým hřebem filmu. A jeho léčebné metody strachu byly ... už raději mlčím.

Pavel Liška - tohoto herce snad nemusím ani představovat. Zhostil se role trochu jednoduššího Jeana z bravurou. Jeho role mu sedí přímo na míru. Jeho stupidní mluva a výraz v obličeji mu k tomu skvěle dopomáhají. Aňa Geislerová - zahrála si zde opět své oblíbené erotické scény,měsíc po porodu a moc jí to slušelo. Samozřejmě, že herecký výkon podala opět skvěle tak jak je její zvykem.

Po dějové stránce byl film velice dobrý, i když náročný divák asi moc nepochopí tvorbu režiséra. Jde o dílo, které se na českém filmovém plátně nikdy před tím neobjevilo. Odkrývání jednotlivých postav je famózní a neustálé zvraty znejistí diváka tak, že brzo přestane rozlišovat, kdo je blázen a kdo normální.

Animované prvky jsou udělány spíše jen k pobavení diváka a zaplnění hluchých míst. Pohybující se maso nebo oči jsou skvělým doplňkem. Hudba je v pozadí, ale to nic nemění na celkovém dojmu z filmu. Film byl tak úspěšný, že si ho objednali japonské i americké televize. Je skvělé že se o takového režiséra, jako je Švankmajer a jeho díla, začíná zajímat celý svět.

Hodnocení:
Jde o celkem kontroverzní dílo a já mu nechci přehnaně lichotit ani ho poškodit. Proto budu hodnotit svůj dojem. Jelikož je to první film, který jsem od tohoto režiséra viděl a občas jsem se v ději ztratil, dávám hodnocení 70%. Možná je to moc, možná málo. Uvidím jak se k tomu vyjádříte vy!

Žádné komentáře:

Okomentovat