0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2012

Rise of the Ghosts (2007)

Adept na nejhorší film roku 2007.
Sarah a její přátelé se rozhodnou prozkoumat starou dívčí školu, kde se v minulosti odehrálo nelidské mučení několika chovanek, které měla na svědomí zdravotní sestra, jenž zde kdysi pracovala. Ta ve sklepení školy prováděla na dívkách nelidské experimenty, sexuálně je zneužívala a nakonec i zabila. V okolí kolují zvěsti, že duše mrtvých dívek nenašly dosud klid a jsou stále uvězněny v prostorách školy společně se svou trýznitelkou. Sarah se rozhodne zjistit, jestli jde jen o hloupé pověry, nebo je to skutečně pravda. Z osobních důvodů je rozhodnuta ohrozit svůj život a vydává se vstříc nebezpečí. Všichni jenž vstoupí tento večer do temného sklepení poznají na vlastní kůži, že utrpení ještě neskončilo a přítomné zlo je rozhodnuto pokračovat v započaté práci. Nebude to jen vlastní strach co je na tomto místě může překvapit, ale především sadistické monstrum v ženské podobě, které si rozhodně nenechá ujít nové oběti.


Český název: Vzkříšení duchů
Režie: Sv Bell
Rok výroby: 2007
Délka: 93 min
Země: Kanada

Hrají:
Christine Ghawi ... (Sarah)
Robert Araujo ... (Jared)
Kymberley Dawn Hugman ... (Liz)
Joseph Taylor ... (Ethan)
Melantha Blackthorne ... (The Nurse)
...a další

Když jsem před časem viděl upoutávky na tento film, docela se mi líbily a netrpělivě jsem očekával den, kdy se objeví volně k prodeji. Kdybych ovšem býval tušil, co se bude odehrávat na obrazovce následujících 93 minut, tak bych ty peníze raději hodil do kanálu. Jakkoliv předtím jsem očerňoval takové režiséry jako jsou Uwe Boll či Tim Cox, tak se jim musím omluvit, protože jsem kápl na mnohem větší nemehlo než jsou tito dva pánové, a to Sv Bella. Tento pán se stává novým nekorunovaným králem odpadních filmů a myslím si, že ho dlouho nikdo nepřekoná. Na svém kontě má prozatím pět filmů z nichž ty dva poslední dělají hororovému žánru jen tu největší ostudu.

Přitom samotný scénář vypadá zajímavě a mohla z toho být i průměrná duchařina, jen kdyby se toho ujal někdo úplně jiný. Stará škola s ponurou historií dává docela velký prostor k manévrování a i přes nízký rozpočet by se dalo z toho vymáčknout mnohem víc, než se nakonec stalo. Vždyť k navození tajemné atmosféry stačí zvolit slušný hudební doprovod a zvuky, slabě osvětlená scéna a digitální efekty si zase pohrají s divákovou myslí. Jenže to by jste k tomu všemu potřebovali režisérské vlohy a alespoň trochu zkušené herce. Tady k tomu bohužel nedošlo.

Ze začátku byl rozjezd dost pomalý a já jsem si připadal, jako při sledování nějaké telenovely, kdy pořád dokola zněli otázky typu: Proč tam chceš jít? Opravdu se to stalo? Vážně? Tak já tam půjdu s vámi. Počkej, myslíš to doopravdy? A je to co jsi mi řekla vážně pravda? O.K věřím ti a obětuji svůj čas. Proboha tyhle kecy se vlečou celým filmem a zhruba v polovině z toho začne bolet hlava. Naprosto otřesný scénář byl hlavní příčinou neúspěchu snímku v očích širší veřejnosti. Nebyl to ovšem jediný důvod. Atmosféra filmu je naprosto nulová hlavně díky chaotickému střihu, slabé hudbě a tragických hereckých výkonů. Jediným světlejším okamžikem je několik flashbacků z minulosti, které nám poodhalí, co se ve sklepení odehrávalo. Bohužel ani zde nečekejte žádný masakr a brutální násilí jenž sliboval distributor ve svém textu. Jednotlivé úmrtí hlavních postav je zahaleno pod mlžným oparem kamery, aby divák nepostřehl všechny nedostatky, které tyto scény doprovázely. No a v neposlední řadě nepochválím ani vizuální efekty. Na začátku sledujeme světýlko z Večerníčku, následně na nás vychrtne trocha umělé krve - a to je vše přátelé. Sice zde bylo pár pokusů o jakési gore a zombie, ale to byl spíš jen nemístný vtip pana režiséra.

Rise of the Ghosts je jen zbytečnou ztrátou drahocenného času a peněz. Nějaký skrytý potenciál v sobě asi měl, ale já jsem ho rozhodně nenašel. Tenhle kanadský paskvil je jasnou ukázkou toho, že se dá i v roce 2007 natočit naprosto nepoužitelný film, ve kterém se setkají snad všechny záporné prvky, které ve světě filmu existují. Jediné důvody proč tomu nedám čistou nulu jsou zajímavý trailer a těch pár flashbacků, které se tady objevily + asi dvě zajímavé scénky. Nikdy více.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat