0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 1. 2012

Riblje oko (1980)

Krátkometrážní snímek z bývalé Jugoslávie o vyvraždění obyvatel malého městečka krvežíznivými rybami.
Filmy z bývalé Jugoslávie se mi pod ruky dostávají jen málokdy, ale občas se stane, že se na internetu přece jenom objeví. Nejinak tomu bylo i u tohoto animovaného krátkometrážního chorvatského snímku, který získal v roce 1980 ocenění na Katalánském filmovém festivalu. Později získal i řadu ocenění v několika městech USA či na domácí scéně. A o čem jiném by mohl být něž o rybách a rybářském městečku.


Režie: Josko Marusic
Rok výroby: 1980
Délka: 10 min
Země: Jugoslávie (Chorvatsko)
Alternativní název: Fisheye

Samotný příběh je velice jednoduchý a režisér Marusic v jeho krátké desetiminutové stopáži vykreslil odjezd několika rybářů na širé moře ve snaze přivést si pořádný úlovek a nakrmit tak hladové krky svých rodin. Jenže nikdo z obyvatel netuší, že se ryby rozhodli krvavě pomstít a tak v noci vylezou na pevninu a rozpoutají v městečku krvavý masakr.

Říká se oko za oko, zub za zub a přesně tak tomu bylo i zde. Ryby během krátkého okamžiku zaútočí na bezbranné starce, ženy i děti a ulice městečka se zbarví do ruda. Atmosféra filmu je tvořena především zdařilým hudebním doprovodem a slušnou animací v nichž je zobrazen postupný masakr obyvatel. V žádném případě nesmí chybět ani humorné pojetí a Chorvaté se nebránili uchýlit se i k dosti nereálným věcem. V animovaných filmech je přece vše dovolené a fantazii tvůrců se meze nekladou. Vykreslili vražedné ryby, jako velké modré monstra s ostrým ocasem a uměním používat lidské nástroje jako vražedné předměty.

Samotná animace má však i své protiklady. Zatímco úvodní scény s odjezdem rybářů jsou velmi pěkně provedeny, tak následné běsnění v ulicích i jednotlivých domech se mi už zas až tolik nelíbilo. Postavy už neměli příliš lidské rysy a šlo jen o jakési ovály na které naskákaly ryby a tyčemi je umlátili k smrti. Na tehdejší dobu a poměry, které v bývalé Jugoslávii panovali musím ovšem autorům vzdát hold, že se jim podařilo držet s ostatními krok a vyhrát také nějaké to ocenění.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat