0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 1. 2012

Return of Swamp Thing, The (1989)

Nadešel čas pomsty!
Abby přijíždí za svým otčímem do jeho honosného sídla uprostřed džungle a bažin, aby se dozvěděla pravou příčinu smrti své matky. Doktor Arcane dívku přijme s velkým nadšením, neboť společně se svým týmem vědců provádí šílené genetické experimenty na lidech, při nichž míchá lidská a zvířecí DNA. Většinou však jeho pokusy končí katastrofálně a výsledkem jsou pouze nějací hybridi, mutanti a obludy. Nyní touží získat vzorek dívčiny krve, která jak se zdá, může do jeho pokusů vnést novou jiskru naděje. Abby se však brzy v jejím novém domě přestává líbit, ale je zde držena násilím, a tak uteče. V bažinách však číhá spousta nebezpečí a dívka se brzy ocitá v nesnázích. Má však tajného ochránce v podobě doktora Hollanda, který se stal jednou z obětí zákeřného Arcana a má s ním ještě nevyřízené účty. Holland totiž již není člověkem, ale stalo se z něj monstrum z bažin.


Český název: Návrat muže z bažin
Režie: Jim Wynorski
Rok výroby: 1989
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
Dick Durock ... (Swamp Thing)
Heather Locklear ... (Abby Arcane)
Louis Jourdan ... (Dr. Anton Arcane)
Sarah Douglas ... (Dr. Lana Zurrell)
Joe Sagal ... (Gunn)
... a další

Po sedmi letech vzniklo pokračování Cravenova Swamp Thing a stejně jako jeho předchůdce, i tento film čerpal z komiksové předlohy. Režie se tentokrát ujal můj nepříliš oblíbený režisér Jim Wynorski. Tenhle chlapík už natočil tolik odpadních filmů, že jsem měl opravdu obavy si film pustit, ale po jeho shlédnutí musím uznat, že ačkoliv jde o lehce podprůměrný film, tak se na něj dívat dá. Podobně jako předchozí díl rozhodně nepatří mezi hororovou elitu, ale spíše se jedná o černou komedii se scifi prvky. Na rozdíl od Cravena se však Wynorski pokusil trochu více přitvrdit a místy se mu skutečně podařilo natočit velice zajímavou podívanou.

Na jedničce se mi líbilo asi nejvíc to krásné prostředí, ale tentokrát jakoby kouzlo úplně vyprchalo a právě krajina zde byla opravdu hnusná, že jsem jim ani nevěřil tu umělou mlhu nad bažinami. Pravým opak pak byly masky jednotlivých nestvůr, především pak obří pijavice. Fanoušci nejrůznějších mutantů si zde přijdou opravdu na své, protože vědci se zde doslova vyřádili a lze spatřit několik opravdu vyvedených - exotických kousků.

Režisér se po vzoru svého předchůdce snažil do filmu zařadit i celou škálu scén, jenž stojí na humorném podkladu. Bohužel jde o velice suchý černý humor, který možná někoho dokáže rozesmát, ale mně to přišlo spíše dost trapné. Mnohem víc jsem se tedy nasmál už i při Scary Movie než zde. Některé hlášky či momentky byly sice docela trefné, ale většina se zcela míjela účinkem. Jediným větším okořeněním bylo zapojení dvojice mladých kluků a jejich sbírky porno časopisů. Dalším pobuřujícím faktorem bylo děsné zpracování kostýmu samotného netvora z bažin. On už však ani v prvním díle nevypadal moc k světu a gumovost celého jeho kostýmu byla k smíchu. Co lze ovšem také čekat u filmu Jima Wynoskiho jiného, že? Ti, co viděli některé jeho filmy určitě ví o čem mluvím.

No a konečně se dostáváme k samotným hereckým výkonům. Když pominu docela slušný výkon Louise Jourdana, tak to byla docela bída. Heather Locklear kromě své hezké tvářičky patřila k těžkému podprůměru a ne nadarmo si také vysloužila nechvalně proslulou Razzie Awards - v kategorii nejhorší herečka. Ovšem ani ostatní herci si nevedli o nic lépe, takže bych jí rozhodně neoznačoval za hlavní příčinu neúspěchu tohoto kousku.

The Return of Swamp Thing rozhodně není moc povedený film. Je zde sice k vidění několik zajímavých scén a docela slušné masky, ale jinak je to přehlídka špatných hereckých výkonů a trapného černého humoru, který nebyl absolutně trefný a už skoro vůbec vtipný. Možná je to tím že stárnu, ale od filmu z konce osmdesátých let bych čekal rozhodně o trochu víc. Lehká inspirace od Tromy je nepřehlédnutelná, ale filmům od této společnosti nesahá tenhle kousek ani po kotníky.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat