0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 1. 2012

Repo! The Genetic Opera (2008)

Pokud nezaplatíš, přijde si pro tebe Repoman! Aneb scifi-hororový muzikál od režiséra několika dílů SAW série Darrena Lynn Bousmana.
Smrtící epidemie napadla v blízké budoucnosti většinu obyvatelstva. Korporační společnost GeneCo přijde s revolučním nápadem a pomůže tak zachránit statisíce možná až miliony životů. Bohatý majitel Rotti Largo a jeho nohsledi začnou provádět transplantace lidských orgánů, které si ovšem nemůže každý dovolit. S tím si však nemusí obyčejní lidé lámat hlavu, protože jim GeneCo nabídne systém splátek. Běda však tomu, kdo se byť jen jednou zpozdí se splácením! Pro tyto případy zaměstnává společnost novodobého exekutora, který se s nikým nemaže. Nezná slitování a lidský nářek pro něj nic neznamená. Všichni ho znají pod přezdívkou Repoman, ale jeho pravou totožnost ví jen málokdo. Kromě nich se příběh točí i okolo sedmnáctileté dívky Shilo, která trpí nevyléčitelnou nemocí. Její otec doktor Nathan se celý život snaží vynalézt lék, ale zatím marně. O tuto dívku se začne zajímat i sám Rotti Largo, který byl kdysi milencem její matky. Jeho zbožným přáním je, aby se tato dívka stala jeho nástupkyní a vedla po jeho smrti společnost. V cestě mu však stojí její otec, který nehodlá připustit, aby boháč ovládal dceřin život stejně jako ten jeho.


Český název: Repo: Genetická opera
Režie: Darren Lynn Bousman
Rok výroby: 2008
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Anthony Head ... (Nathan / Repo Man)
Paul Sorvino ... (Rotti Largo)
Alexa Vega ... (Shilo Wallace)
Sarah Brightman ... (Mag)
Paris Hilton ... (Amber Sweet)
Bill Moseley ... (Luigi Largo)
Nivek Ogre ... (Pavi Largo)
... a další

Spojení muzikálu a režiséra Bousmana mě zprvu moc nelákalo. Nejsem totiž velkým fandou ani jednoho. Série SAW nepatří mezi moje nejoblíbenější a muzikály už vůbec ne. Přesto všechno jsem na tento film slyšel celkem slušné ohlasy a tak jsem si ho nakonec přece jenom sehnal. No a ani toho moc nelituji. Je mi však jasné, že podobné filmy nejsou rozhodně pro každého. No ono tedy podobných kousků ani moc neexistuje, protože Repo! The Genetic Opera je svým způsobem opravdový unikát, určený jen pro opravdové "blázny" dáli se to tak říct. Bláznivější věc jsem v podobném odvětví ještě neviděl. Bousman zde skloubil hned několik žánrů dohromady a i když to ne vždy klapalo, nakonec to i přes menší obtíže dotáhl do zdárného konce. Velkou zásluhu na tom má i pozoruhodný výběr herců a zpěváků.

Muzikály ovšem nejsou jen o zpěvu a zvláště ne ty co si chtějí tykat s hororovým žánrem. Především musí tvůrci vymyslet zajímavý děj, který by dokázal přivábit diváky. Zde se to docela povedlo, přestože velkou originalitou Repo zrovna nehýří. Dnešní fanoušci (převážně mladší generace) začíná mít stále více v oblibě filmy, kde svět postihne nějaká apokalypsa či pohromy. I zde svět postihne podivná nákaza, která dopomohla zapřáhnout scifi prvky, jenž zde převyšují kromě zpěvu všechno ostatní. Transplantace hýbe světem i dnes, tak proč na tom nepostavit kostru příběhu že. Při získávání modré tekutiny z mrtvol jsem se však již tak nesmál, protože podobné fantasmagorie nemusím. Nicméně je zajímavé sledovat co všechno je zdejší společnost ochotná udělat pro svůj blahobyt. Rodinný klan Largů už nepotřebuje ani moc komentář. Sbírka exotů přesně vystihuje zazobané spratky, kteří touží získat všechny tatínkovy krvavé prašule. Oba synáčci Bill Moseley a zpěvák Ogre však po celou dobu stojí ve stínu své filmové sestry Paris Hilton. Nikdy bych nevěřil, že budu tuhle rádoby hvězdu někdy chválit. Musím ale uznat jistý pokrok v její herecké kariéře. Po několika porno videích a Domu voskových figurín konečně dokázala něco i "zahrát". Asi nejvíc mě rozesmála, když jí upadl kus ksichtu.

Nejdůležitějšími postavami jsou zde však Repoman a jeho dcera. Ups já vám to prozradil? Asi ani ne, protože na to sami přijdete po deseti minutách. Herce Anthonyho Heada mám zafiksovaného ještě z Buffy, kde patřil mezi moje oblíbence. Zde mu ty sadistické hadříky a ostré břity slušeli. Navíc ukázal, že umí hodně slušně i zpívat. Jeho postava Repomana byla ovšem různorodá jako noc a den. Když byl v rauši, tak z něj bylo pěkně nemilosrdné hovado a právě v těchto momentech jsem ho miloval. Jakmile ovšem začal zpytovat své svědomí, byl amen. To jeho filmová dcerka Alexa Vega dokázala bodovat v průběhu celého snímku. Pěkně zpívala, vzhledově není k zahození a navíc má dobrý herecký talent. V žádném případě však nesmím zapomenout na Sarah Brightman, která byla okouzlující jako vždy. Hlavně kvůli ní jsem se na to chtěl podívat. No a samozřejmě i díky famózní hudbě, která se na mě linula již z traileru. Já mám rád tvrdší muziku, takže jsem byla tady doma.

K dobru musím připočítat i několik perverzních chvilek a kožených hadříků, ve kterých se promenádovala většina herců. Hm ty rajcovní asijské sestřičky jakbysmet. Nebudu ovšem jen chválit, protože se zde dalo najít i hodně věcí, které sníží mé závěrečné hodnocení. Přestože jsem byl povětšinu filmu hodně spokojený a ani jsem se moc nenudil, tak mi hodně vadili některé texty písní. Film jsem viděl naštěstí v originálním znění, takže raději ani nechci pomyslet co by češi splácali za nesmyly v titulcích či nedej bože dabingu.

Hodně dlouho jsem přemýšlel jaké dám konečné hodnocení. Nejde o žádnou bombu, kterou bych si musel pouštět pořád dokola, ale ani to není žádný průser. To rozhodně ne! V určitých momentech jsem se přistihl, že jsem do děje doslova zažrán a to se mi moc často nestává. Najdou se zde však i slabší chvilky, které nechci označovat přímo za nudné či trapné, ale mě moc nebavily.



Hodnocení:
Dokážu si představit tu různorodost procentuálního hodnocení a kdyby to šlo dal bych asi 65%. Protože podle mě jde o lehce nadprůměrnou podívanou, která ovšem nebude patřit mezi moje TOP.-70%

Žádné komentáře:

Okomentovat