0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 1. 2012

Red Water (2003)

Varování všem naftařům: Netěžte ropu v Mississippi, nebo vás sežere žralok!
Příběh nás zavede do Louisiany na řeku Mississippi, kde se v jedné ze zátok snaží naftařská společnost nalézt velké ložisko ropy. Jenže se jim moc nedaří a tak jeden ze společníků přemluví doktorku Kelli, aby kontaktovala svého bývalého manžela Johna a nabídla mu práci. Ten se momentálně topí v dluzích a tak ač nerad její nabídku přijímá. Společně se svým parťákem Emerym, doktorkou a zbohatlíkem Genem vyráží směrem k ropné plošině. Místní policií i domorodci jsou však varováni, aby nechodili do vody, protože zde začal řádit žralok bělavý. Nikdo z nich však netuší, že lidožravý žralok nebude jejich jedinou překážkou. U plošiny se setkají s trojicí gangsterů, kteří zde hledají ztracené peníze a nevítaní hosté jim naruší jejich plány.


Český název: Rudá voda
Režie: Charles Robert Carner
Rok výroby: 2003
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Lou Diamond Phillips ... (John Sanders)
Kristy Swanson ... (Dr. Kelli Raymond)
Rob Boltin ... (Emery Brousard)
Coolio ... (Ice)
Langley Kirkwood ... (Brett van Ryan)
...a další

Od natočení legendárních Čelistí, se hororoví fandové marně těší na nějaký podobný žraločí skvost. Jedinou výjimkou byl možná Útok z hlubin, ale jinak je to docela bída. Zvláště když se jedná o televizní produkci. Desítky „béčkových“ a mnohdy až „céčkových“ filmů z různých koutů světa pokouší svou štěstěnu, ale většina z nich se dočkala pouze kritiky a opovržení. Není divu, když valná většina z nich není ničím jiným než prachsprostou kopií, která má v sobě originality coby se za nehet vlezlo. Občas se však přece jenom dočkáme i nějakého zajímavého kousku, který alespoň něčím dokáže zaujmout. Většinou jde především o polonahé dívky, nebo způsob jenž připraví žraloka o život.

Tento kousek se snažil co to jen šlo, aby diváka zaujal svým všestranným scénářem, ale jak vidno moc se mu to nepodařilo. S pánem režisérem Carnerem jsem měl vždycky problém, protože tento chlapík je prostě obyčejný packal. Už poněkolikáté pohřbil potenciál svého filmu překombinovaným dějem, do kterého se snažil vecpat něco navíc. Přitom měl několik es přímo v rukávu. To by však musel umět lépe blafovat. Přece jenom se mu podařila natočit jedna scénka z provazovým mostem, na kterou jen tak nezapomenu. Podobně na tom jsem i s finálním soubojem a způsobem jakým žralok nakonec…

Dobrou změnou mělo být i to, že žralok zde hrál až „druhořadou roli“. Zápletka se totiž netočila jen kolem něj a díky tomu jsme si měli užít celou řadu akčních prvků a scén. No ruku na srdce, digitální ztvárnění lidožrouta a nejen jeho bylo hodně směšné. Tragédií bych to určitě nenazval, protože jsem už měl možnost spatřit mnohem větší příšernosti, ovšem žádný skvost to nebyl. Nepřirozené pohyby a gumovost byly patrné na první pohled. Jako plus vidím to, že si tentokrát vybrali jiný druh žraloka, než je klasický bílý. Žralok bělavý totiž může skutečně žít i ve sladké vodě, což se scénáristovi hodilo do děje. Co mě však začalo brzy štvát byl fakt, že téměř každý, kdo vlezl do vody, musel začít nějakým způsobem krvácet, aby na něj žralok vůbec zaútočil.

Bohužel do zápletky je přimíchána i trojice gangsterů, jejichž chování a především samotná charakteristika, rovněž za moc nestojí. Většinou se chovají naprosto opačně, než by se u nich dalo čekat. Na tom by nemuselo být nic divného, kdyby z toho nezačal být nepřehledný guláš, kdy nevíte kdo stojí na jaké straně. Alespoň z nich vypadlo několik humorných hlášek. Za největšího tragéda filmu považuji „zpěváka“ a rádoby herce Coolia. Už jsem od něj vyděl předvést mnohem lepší výkony. Ani ostatní si však nevedli o nic lépe a společným úsilím stahovali kvalitu snímku do hlubin kalné vody. Lou Diamond Phillips už dávno není tím čím býval a na jeho zašlou slávu začíná pomalu sedat prach. Nevím jestli má podobné role zapotřebí, ale zřejmě už není tak žádaný jako kdysi. Příjemným zpestřením byla účast Kristy Swanson, která před časem zvedla velké pozdvižení díky svým fotkám z Playboye.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat