0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 1. 2012

Raven, The (1963)

Vincent Price a Boris Karloff nám předvedou nezapomenutelný kouzelnický duel. To vše pod taktovkou Rogera Cormana.
Doktor Craven žije se svou dcerou na svém rodinném sídle a již dva roky se nevýslovně trápí žalem a vzpomínkami na svou mrtvou choť. Jednoho večera má doslova nevídanou návštěvu v podobě mluvícího havrana, který jej požádá, zda by jej nedokázal navrátit do lidské podoby. Cravenovi se to nakonec přece jenom povede, vždyť pochází z vážené kouzelnické rodiny a jeho host (kolega) doktor Bedlo mu vypoví svůj podivný příběh, ve kterém jej mocný mág Scarabus proměnil při souboji v havrana. Temný mág byl vždy úhlavním soupeřem Cravenova otce a po jeho smrti se stal vůdcem cechu kouzelníků a mágů. Bedlo přemluví Cravena aby se vydal do Scarabusova sídla a utkal se s ním v rozhodujícím souboji, protože mág údajně drží v zajetí duši jeho mrtvé manželky Lenory, která tak nemůže dojít věčnému klidu.


Český název: Havran
Režie: Roger Corman
Rok výroby: 1963
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Vincent Price ... (Dr. Erasmus Craven)
Peter Lorre ... (Dr. Adolphus Bedlo)
Boris Karloff ... (Dr. Scarabus)
Hazel Court ... (Lenore Craven)
Olive Sturgess ... (Estelle Craven)
Jack Nicholson ... (Rexford Bedlo)
... a další

Jedná se filmové zpracování básně Edgara Alana Poea, které se však snímek drží pouze na začátku a následně jde již o smyšlený příběh a především scénáristův nápad vytvořit jakousi fantasy – hororovou komedii, či snad místy i parodii. Corman se opět obklopil svou oblíbenou partou herců i filmovým štábem, s nimž spolupracoval již řadu let a rozhodl se tentokrát divákům nabídnout tento odlehčený hororový kousek, který se o tento žánr jen velmi lehce otírá. Do jaké míry se mu to povedlo, je již na první pohled znatelné, protože se stačí podívat jaké oblíbenosti se Havran dočkal u diváků. A věřte, že opravdu velké.

Jde o klasické béčko, které divákům nabídne velkou dávku skvělých hereckých výkonů, humorných okamžiků a slušných efektů, které sice místy vypadají opravdu srandovně, ale svůj účel pobavit diváka dokázali na jedničku. Lahodné napohled jsou především luxusní interiéry, kde se film natáčel. Corman se rád v těchto věcech doslova vyžíval a hned první záběr na honosně vybavené sídlo doktora Cravena v divácích vyvolá doslova úžas. To však již na scénu přichází sám Vincent Price a společně s ním i jeho další nezapomenutelný herecký výkon.

Price svou postavu doktora Cravena zvládl s velkou bravurou a doslova se bavil při každé scéně. Zdárně mu sekundoval i Peter Lorre, který zde ztvárnil ťulpase kouzelníka Bedla, kterému šlo především velice dobře pití vína, než jeho kouzelnické řemeslo. Tato postava se mi ve filmu líbila opravdu hodně, protože především díky jeho hláškám a situacím ve kterých dostává záchvaty vzteku či na prdel od svých soků se mi líbí asi nejvíce. Nesmím samozřejmě opomenout ani výborného Borise Karloffa, který svým ďábelským úsměvem naháněl hrůzu nejednomu divákovi ve většině filmech v nichž si kdy zahrál. Zde jsem si ho doslova zamiloval především ve finálním souboji s Vincentem, kde oba pánové předvedli doslova nezapomenutelnou show. No a v neposlední řadě se zde objevil i tehdy velmi mladý Jack Nicholson.

Hororovou atmosféru, aby zde však člověk pohledal. Jako komedie však tenhle kousek funguje dokonale a já se u ní nevýslovně bavil. Především pak ve druhé části filmu, kdy dojde na ony pověstné laciné efekty v kouzelnickém souboji. Přestože nejde o žádnou pastvu pro oči, tak musím Cormanovi vyseknout poklonu, protože v jeho humorném podání nad jejich kvalitou mávnete rukou, protože bavit se u nich budete opravdu královsky. Když se k tomu přidal i velice povedený hudební doprovod a solidní herecké výkony bylo vymalováno.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat