0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 1. 2012

Peacock (2010)

Rozdvojení osobnosti může být pěkně nebezpečné!
Po smrti své matky, žije John v malém rodinném domě zcela sám a vede velice podivný život. Tedy všichni obyvatelé městečka Peacock si to až donedávna mysleli. Poté co v blízkosti jeho domu vykolejí vlak a div nesmete jeho dům, zjistí že s ním žije jeho plachá žena Emma o jejíž existenci neměl nikdo ani ponětí. Johnovo soukromí je od této chvíle silně narušeno s čímž se nedokáže tento podivín jen tak smířit. Najednou všech svých spoluobyvatel, kterým na něm až doteď absolutně nezáleželo. Neustále ho otravují a místní starosta chce jeho dům a vykolejený vlak použít jako reklamní kampaň. Zatímco John je zásadně proti, Emma se snaží začlenit do společnosti, což se mu samozřejmě vůbec nelíbí. Vše se navíc zkomplikuje, když u jeho dveří zazvoní pohledná dívka Maggie, se kterou ho pojí společná minulost. Nikdo totiž nemá ani páru o tom, že John trpí schizofrenií, která propukla díky jeho útrpnému dětství.


Český název: Městečko Peacock
Režie: Michael Lander
Rok výroby: 2010
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Cillian Murphy ... (John / Emma Skillpa)
Ellen Page ... (Maggie)
Susan Sarandon ... (Fanny Crill)
Bill Pullman ... (Edmund French)
Josh Lucas ... (Tom McGonigle)
...a další

Tento film je spíše docela dobře propracovaným psychologickým dramatem, který má blíže k thrilleru nežli hororu. Ani to však nezabránilo k jeho umístění v naší anketě o nejlepší horor roku 2010 a svým způsobem sem i patří. Především i díky tomu, že zezačátku byl na CSFD i IMDB označován jako horor. Nelze si totiž nevšimnout jeho podobnosti se známým filmem, který Alfred Hitchcock pojmenoval jako Psycho (1960).

I zde je k vidění samotářský podivín, který byl do značné míry ovlivněný svou matkou. Pro ostatní obyvatelé byla rodina Skillpů velmi podivínská a nikdo netušil, co se odehrávalo za zdmi jejich domu. John byl do jisté míry poznamenán svým dětstvím především po psychické stránce. Nestal se z něj však žádný vraždící psychopat, ale spíše hodně uzavřený člověk. Proto není divu, že po smrti jeho matky postrádal ve své blízkosti přítomnost ženy a jeho narušené podvědomí se to rozhodlo změnit. Díky tomu byla stvořena Emma. Jediným problémem byl fakt, že si John nepamatoval nic z toho, co ho potkalo v ženských šatech a paruce.

Začínající režisér Michael Lander si ve své prvotině vůbec nepočínal špatně a rozhodně nezklamal. Především většinu své pozornosti upřel na vytvoření potřebné atmosféry, která si měla podmanit své diváky a to se mu myslím i povedlo. Již od začátku nikdo netuší, jakým směrem se bude film ubírat. Stane se z Johna další vraždící psychopat? Tak tato otázka se určitě zrodila v hlavě nejednoho z nás. Na správnou odpověď si však budeme muset počkat hodně dlouho, protože by bylo po překvapení. Tvůrci se snažili především diváky seznámit s většinou důležitých postav a jak jinak se většinu času věnovali ústřední dvojici John a Emma.

Zatím co ON je typickým nespolečenským mladíkem, kterého v práci jeho nadřízení jen využívají a utahují si z něho, ONA se snaží poznat všechny krásy života a začlenit se mezi lidi. ON je tajnůstkář a protiva, ONA zase touží pomáhat druhým. Jelikož jde však o jednu osobu, oba mají přece jenom hodně společného. Hlavně musí neustále skrývat své tajemství, ale mnohdy je to velmi těžké. V těchto chvílích bych chtěl vyzdvihnout výkon Cilliana Murphyho, který svou dvojroli zvládl opravdu bravurně a byl jasným tahounem celého filmu. Našlo by se jen opravdu velmi málo slabin, které bych mu mohl vytknout. Tento herec je velice všestranný a vždy má svým fanouškům co nabídnout. Celkem obstojně mu sekundovaly i jeho dvě kolegyně Sussan Sarandon a Ellen Page. Obě však vzhledem ke svému zúženému prostoru nemohly ukázat to nejlepší, co v nich je.

Peacock je rozhodně film hodný pozornosti a jde o velice podařený start začínajícího režiséra, kterému přeji hodně zdaru v další práci. Solidně vybudovaná atmosféra a hlavně výkon hlavního hrdiny/ky patří k tomu nejlepšímu co je zde k vidění. Nesmím však opomenout pochválit ani kameru či hudební doprovod, kteří se rovněž slušně podíleli na celkové lehce nadprůměrné podívané. Je jen škoda, že si tvůrci více nepohráli se samotným závěrem filmu. Čekal jsem přece jenom nějaké pořádné vyvrcholení. Citelně mi zde totiž chyběla nějaká výraznější pasáž, která by se dala považovat za „hororovou“.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat