0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 1. 2012

Pathology (2008)

Mrtvoly je fascinují. Jsou mladí, zvrhlí a věčně nadržení, proto vymysleli vlastní hru, která se vymyká snad všem etickým pravidlům. Pokud ji začnete hrát, tak si dobře rozmyslete, jestli vůbec někdy přestanete! Protože se může stát, že na stole pitevny skončíte vy.
Ted Gray přijíždí na stáž do Philadelphie, kde bude pracovat na Metropolitní nemocniční univerzitě. Jeho oborem je patologie a dostal se sem i díky vlivu otce své snoubenky Gwen. Zde se seznamuje z ostatními stážisty, ale hned od začátku si nepadl do oka s jednou bandičkou bohatých dětiček. Ti si z něj ze začátku utahují a dělají mu naschvály, ale postupně si začíná rozumět s jejich vůdcem Jakem. Ten ho zasvětí do tajů jejich zvrácených hrátek, které provozují v jednom starém nemocničním křídle. Ted se začíná pomalu měnit a zcela jí propadá. Je snad něco špatného, když sem tam někoho zabijí a ostatní pak musí uhádnout jakým způsobem toho vrah dosáhl? Ovšem každá hra má nějaká pravidla a ta se musí dodržovat. A nebo ne? Co když už nechcete hrát?


Český název: Patologie
Režie: Marc Schoelermann
Rok výroby: 2008
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Milo Ventimiglia ... (Ted Grey)
Michael Weston ... (Jake Gallo)
Alyssa Milano ... (Gwen Williamson)
Lauren Lee Smith ... (Juliette Bath)
Johnny Whitworth ... (Griffin Cavenaugh)
Mei Melançon ... (Catherine Ivy)
... a další

Režisér Marc Schoelermann je v hororové branži nováčkem. Před tímto filmem se pouze podílel na nepříliš úspěšném seriálu "Clown, Der" který je dodnes zatracován jako nudná napodobenina svých slavnějších kolegů. Tentokrát se vydal vlastní cestou a zabruslil do vod, které se točí okolo nemocničních praktik, lépe řečeno práce na patologii. Celým filmem se nese spousta různých lékařských názvů a dedukcí, z nichž většina skutečně existuje, ale najdou se zde i některé přehnané diagnózy, které si vycucal z prstu. Ti co se v tomto oboru nevyznají (což bude jistě většina) to možná ani nepostřehnou.

Atmosféra filmu se špatně popisuje (je děsivá? nechutná? zvrácená?), protože film se přece jenom odehrává v prostředí, které navštívit moc často nechceme. Mrtvá rozřezaná těla, vylézající střeva, tekoucí výkaly či lámání kostí však stojí za podívanou. Tento film však není jen o mrtvolách. Jde především o postavy stážistů, kteří jsou nechutně zvrhlí, brutální a hlavně věčně nadržení. Jde o bohaté dětičky, které nudí jejich život plný pohodlí a drog a tak si vymyslely pořádně zvrácenou hru. Proč někoho jen tak nezabít, když na světě je přece tolik lidí. Nikdo z nich nemá žádné zábrany a my tak máme šanci vidět několik rafinovaných scén, kdy provedou své plány a jejich oběti umřou. Do toho všeho zasvětí i slušného a velice nadaného Teda, který zcela podlehne okolnostem a postupem času se ve hře stále zdokonaluje. Všechny postavy mají jinou úchylku: někdo je na staré babky, jiný má rád sex uprostřed mrtvých těl, další bere drogy. Tohle všechno vlastně utvořilo atmosféru, která se přelévá z děsivých vraždících scén, přes pořádné sexuální orgie až po nudné romantické pasáže, které se bohužel, nebo bohudík nevyhly ani tomuto filmu.

Musím pochválit kameru i střih za docela slušnou práci, protože kvalita i jednotlivé detaily právě probíhající pitvy je vždy obstojně zabraná a my máme šanci vidět detaily některých lékařských zákroků. Takové štípání hrudního koše musí být vážně zábava. Tady se však trochu pozastavím: nejsem sice odborník, ale pokud někoho rozříznu a začnu se vněm hrabat, tak by mělo vytéct i větší množství krve, nebo ne? Tady se však většinou vylije jen malý potůček tmavě červené tekutiny, která nejde pořádně ani vidět. Hudební doprovod byl velice milým překvapením i doplňkem. Jelikož jsem vášnivým posluchačem tvrdší muziky, tak rockové melodie lahodily mému uchu. Skvěle doplnily právě probíhající scény a většinou se hudba objevila vždy ve scénách, kdy se vraždilo, protože na co jsou slova, když se stačí jen dívat.

Výběr herců se docela povedl, protože většina z nich není moc známá a přesto dokázali slušně zahrát své role. Postavu zamilované Gen si zahrála Alyssa Milano (Commando), která v poslední době natáčí jednu lechtivou scénu za druhou a myslím si, že její filmový táta Arnie jen nevěřícně hledí, co že to vyrostlo z té malé holčičky. Tiše závidí a určitě by si s ní teď jednu postelovku hodil. Nebyla to však Alyssa, kdo se postaral o zabavení mužské části publika, nýbrž Lauren Lee Smith, která zcela ztratila zábrany a předvedla, kdeže to má nejraději. Vidět jste jí mohli i ve filmu The Last Kiss nebo seriálu The Dead Zone.

Ústředními postavami však byli herci Milo Ventimiglia (Stay Alive, Rocky Balboa) a Michael Weston (Wishcraft, Final Draft). Zatímco ten první se pokoušel vše uhrát na svůj milý obličej a v určitých pasážích se mi nelíbilo jeho přehrávání, tak ten druhý předvedl skvělý výkon záporné postavy, jemuž jsem jeho šílenost a zvrhlost viděl i na očích. To samé platí i u herce Johnnyho Whitwortha, který si střihl roli prvotřídního hajzlíka, jenž nejenom terorizoval okolí, ale měl neustálý přísun drog a šílených nápadů. Na chvíli se objevil i ve filmu Valentine.

Tento film mě hodně překvapil. Čekal jsem laciné efekty, nudný děj i otřesné herecké výkony nepříliš známých herců. Po skončení jsem však zůstal velice mile překvapený a určitě se na něj zase brzy mrknu. Pokud máte rádi trochu ujeté a zvrácené hororové krimi thrillery, tak tenhle film si nenechejte určitě ujít.

Hodnocení:
Moje hodnocení je 60-70%.

Žádné komentáře:

Okomentovat