0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 1. 2012

P2 (2007)

Angela zůstává na štědrý večer uzamčená ve firemní garáži. Není ovšem sama!!!
Vánoce jsou svátkem klidu a pohody, které bychom měli strávit se svou rodinou. Angela pracuje jako asistentka v jedné bohaté společnosti. Musí dokončit zprávu pro svého šéfa, který na ni dost tlačí a zprávu potřebuje co nejdřív. Rozhodla se tedy, že zůstane trochu déle a dodělá ji.


Režie: Franck Khalfoun
Rok výroby: 2007
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Wes Bentley ... ( Thomas)
Rachel Nichols ... ( Angela)
Simon Reynolds ... ( Mr. Harper)
Stephanie Moore ... ( Lorraine)
Philip Akin ... ( Karl)
...a další

Už je dost pozdě a doma čeká sestra se svými dětmi, aby si dali štědrovečerní večeři. Rozhodne se proto skončit a společně s ochrankou sjede výtahem dolů. Rozloučí se a jde do podzemní garáže, kde má auto. Jenže to jí nechce naskočit, a tak se vydá pro pomoc. Najde ji v hlídači garáže. Bohužel ani on ho nespraví a tak se rozhodne vzít si taxi. K velké smůle už ale ochranka budovy odešla a budova je uzamčená. Vrátí se tedy do garáží, kde jí najednou někdo zezadu omámí chloroformem. Tím příběh jen začíná.

Angela se probudí polonahá, přivázaná ke stolu. Jejím únoscem a jediným společníkem je hlídač Tom a jeho pes. Své počínání se jí snaží vysvětlit tím, že nesnáší samotu a hlavně o vánocích a zároveň jí vyzná lásku. Angela ovšem nechce zůstat s tímto maniakem . Podaří se jí využít jeho nepozornosti a uteče. Uteče, ale kam se schovat nebo jak se dostat z garáží? Všude jsou kamery a jediné klíče má právě Tom. Ten zcela změní své chování, už není klidným mladíkem, změnil se v šíleného psychopata. Začíná tak honička, plížení a boj o holý život. Podaří se Angele zachránit nebo se stane obětí mladého psychopata v temných prostorech několikapatrové garáže?

Pro režiséra Khalfouna to byla filmová premiéra. Musím říct, že se mu dost vyvedla i přes menší rozpočet, a to i hlavně díky tomu, že si na pomoc přizval kolegu Alexandre Aju (Haute Tension, Hills Have Eyes), který mu napsal scénář. Khalfoun se z ním zná od doby, kdy si zahrál roli Jimmyho v již zmíněném filmu Haute Tension. Takže diváci jasně očekávali spousty krve a všelijakých nechutností. To je ovšem Khalfoun trochu zklamal. Tento snímek není ani tak o krvi, jako spíš o napětí, a hlavně zaútočí na diváka po psychické stránce, kdy má navodit pocit stísněnosti a strachu (má).

Celý film je stavěný jen pro dvě hlavní postavy. Pak tu máme ještě asi čtyři vedlejší role, takže je jasné, na čem se tady ušetřilo nejvíc. Mě ale celkem překvapilo, že se dá natočit velmi dobrý film jen se dvěma herci, který dokázal zaujmout diváky. Sice jde o téma, které není moc originální a viděli jsme ho už v několika filmech, ale přesto má tento snímek své osobité kouzlo. A proč název P2? No jde o patro ve, kterém má Tom svou kancelář, ale víc neprozradím.

Roli Angely dostala hvězda seriálu Alias Rachel Nichols, která se živila v mládí jako modelka, později začala hrát v seriálech a tohle je její první velká role. I díky jejímu hereckému výkonu měl film větší úspěch. Roli šíleného psychopata Toma si zahrál Wes Bentley, který začínal jako divadelní herec. Později se objevil ve filmech White River Kid, American Beauty, Ghost Rider.

Jde o slušný film, který doprovází celým děj napětí, určitá tajemná atmosféra, slušné výkony obou hlavních aktérů a dobrá hudba. Hlavně Elvisova písnička a grimasy Toma při předstíraném zpěvu se mi líbili. Pro ty z vás, kkteří mají rád krev a pořádné jatka tento film určitě není. Pro fanoušky psychologických filmů to bude pěkné zpestření večer u televize.

Hodnocení:
Mně se film velice líbil a dávám 70%.

Žádné komentáře:

Okomentovat