0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Zombies & Cigarettes (2009)

Po skvělém [REC], přichází na řadu tento krátkometrážní snímek. Španělé prostě ví, co dokáže diváka zaujmout.
Xavi se vydává do velkého obchodního domu, aby se zde setkal se svou přítelkyní Carol. Čekání si zpestřuje sledováním ostatních lidí a koupí si zmrzlinu. Když už se jí konečně dočká, svou nešikovností se srazí s prodavačem parfémů. V tu chvíli se stane něco otřesného. Obchodním domem zazní výkřiky a někteří lidé se promění v zuřivé maniaky a začnou napadat ostatní. Během chvíle se hala obchodního domu změní v krvavé bojiště a každý se snaží utéct do bezpečí a zachránit si život. Xavi a Carol společně se dvěma dalšími muži se zavřou v jednom z malých obchůdků a vymýšlí plán záchrany. Cesta ovšem povede přes celý obchodní dům, který je plný nakažených lidí z nichž se stali zombie. Šance na přežití je malá, ale musí to za každou cenu zkusit jinak se stanou snadnou kořistí.

Režie: Rafael Martinez, Iñaki San Román
Rok výroby: 2009
Délka: 17 min
Země: Španělsko

Hrají:
Samuel Viyuela Gonzalez ... (Xavi)
Aroa Gimeno ... (Carol)
Javier Ríos ... (Kendo)
Paco Hidalgo ... (Anselmo)
...a další

Jedná se o další španělský počin, který zdánlivě připomíná skvělý snímek [REC]. Dvojice režisérů společnými silami dokázali natočit několikaminutový film, který určitě stojí za vaší pozornost. Scénář filmu sice není nikterak originální, ale jak začíná být u španělských filmů zvykem mohl se opírat o stupňující se děsivou atmosféru, slušné herecké výkony a kvalitní kamerové záběry.

Objasnění jak došlo k nakažení se sice přímo nedočkáme, ale dostaneme několik vodítek z nichž si může každý z nás udělat vlastní závěr. Trochu divný mi přišel i konečný způsob, jak se zombie zbavit. Příchod zombie na scénu byl rovněž trochu chaotický a připomínal spíš akční kousek, ale jakmile se hlavní čtveřice pokusila vyrazit za svobodou, začal ten pravý zážitek. Při pokusu diváka vystrašit úplně postačily staré kulišárny, které se používají v každém lepším filmu. Člověk většinou podléhá strachu a pocitu sklíčenosti, či bezmocnosti hlavně ve tmě, kdy nevidí překážky, nebo nástrahy které ho v ní mohou čekat. Tady šlo především o výkřiky hlavních hrdinů když se kolem nich prožene horda zombie. Tím dalším osvědčeným trikem je vybafnutí. S napětím čekáte půlminuty co se bude na obrazovce odehrávat a stejně jako postava hledíte malým okýnkem či škvírou do ponuré chodby / místnosti. Z ničeho nic se přímo před vámi objeví bez varování zakrvácený obličej nemrtvého. V tu chvíli si slabší povahy cvrnknou i do kalhot.

Objeví se zde několik lahodných gore efektů, které vám budou jistě pochuti. Většinou je uvidíme při soubojích s nemrtvými, které musíte pořádně rozsekat, nebo vám budou otravovat život pořád. Bohužel nejzajímavější pasáž filmu trvá jen zhruba dvě minuty což je dost mále a zaručuji, že se u ní rozhodně pobavíte. Nejvíce mě ovšem zklamal samotný závěr, který utnul všechny dobré scény před ním. Divák se pořádně nedozví, jak se přeživší lidé vypořádali s nemrtvými, respektive jakým způsobem ano, ale jeho provedení už ne. Na pořádný finish si už zřejmě režiséři netroufli, což mě docela mrzí. Výrazně to ovlivnilo můj celkový pohled na tento snímek i závěrečné hodnocení.

Herecké výkony byly docela uspokojující, tedy hlavně co se hlavní čtveřice týká. Věřím, že hlavně o sympatické herečce Aroe Gimeno ještě určitě uslyšíme. Ji bych chtěl pochválit především. Dokázala bravurně zahrát vystrašenou dívku, která v ohrožení života dokáže nevídané věci a je agresivním zombie vyrovnaným soupeřem. Rovněž bych chtěl upozornit na hodně slušný hudební doprovod, který výraznou měrou přispěl k nadprůměrné kvalitě tohoto snímku. Stejně tak jako kamera a střih. Lidé kteří to měli na starosti si zaslouží můj obdiv. Protože jejich sedmnáctiminutový snímek mě dokázal zaujmout mnohem víc, než lecjaké normální zombie filmy.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat