0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Zombi: La creazione (2007)

Inspirací pro toto veledílo se stal film Aliens. Vy tak máte šanci vidět, jak se doopravdy rodí zombie a jestli si s nimi dokáže poradit speciální komando, které tvoří naprostí amatéři.
Sharon jako jediná přežila útok zombie na posádku hledačů pokladů. Z jejich ostrova se dostala nezraněná, ale na chabém voru zůstala opuštěná na širém moři. Šťastnou náhodou ji uvidí posádka vrtulníku pobřežní stráže a dostanou ji na pevninu. Společnost, která platila jejich hledání, jí však nevěří ani slovo o nějakých nemrtvých a následuje výpověď. Za šest měsíců je Sharon kontaktována člověkem ze společnosti Barker a ten jí nabídne práci. Společnost přece jenom vyslala k ostrovu lékařský tým, který měl udělat několik pokusů, ale ztratili s nimi kontakt. Ted po Sharon chtějí, ať se vydá zpátky na ostrov za doprovodu speciálního vojenského komanda na záchranou misi. Sharon přijímá a odjíždí. Plně vyzbrojené komando z počátku na ostrově nic nenajde, ale brzy se dostávají do přímého kontaktu s nemrtvými. Záchranná mise se změní v boj o přežití a kromě samotných zombie na ně čeká nejedna nástraha a nemilé překvapení.

Český název: Zombie: Začátek
Režie: Bruno Mattei
Rok výroby: 2007
Délka: 91 min
Země: Itálie
Alternativní název: Zombies: The Beginning

Hrají:
Yvette Yzon ... ( Dr. Sharon Dimao)
Alvin Anson ... ( Mark Taylor)
Paul Holme ... ( Paul Barker)
Sven Stefaniksen ... ( Fox)
B.B. Johnson ... ( Sgt. Zamora)
...a další

Jde o přímé pokračování filmu Island of the Living Dead (2006), které má na svědomí taktéž režisér Bruno Mattei. Jde o jeho poslední film, protože ještě téhož roku zemřel. Se svými věrnými diváky se však nerozešel zrovna ve velkém stylu. Oba tyto filmy balancují na hranici odpadu a toto pokračování je ještě horší než předchozí díl. Je to docela překvapující, když v dnešní době existuje už velmi vyspělé vybavení, které podporuje speciální efekty a jiné důležité věci. Je to k nevíře, když tento člověk dokázal natočit takové filmy jako Hell of the Living Dead (1981), nebo Zombie Flesh Eaters 2 (1988), které přece jenom patří do lepšího průměru.

Film má naprosto otřesný a laciný scénář, který musel být napsaný pod vlivem nějakých zakázaných, halucinogenních látek, protože jde o velmi špatně natočený a okopírovaný film. Většina děje je převzato z filmu Alien a Aliens. Jejich podoba je patrná na první pohled a nikdo by nedokázal vyvrátit, že tomu tak není. Jenomže na rozdíl od výše jmenovaných filmů se tady jedná o paskvil nejvyššího kalibru, který dělá ostudu hororovému a zombie žánru.

Prvních 35 minut neuvidíme vůbec žádnou zombie, tedy pouze zlý sen, který se opakovaně zdá Sharon. V něm uvidíme vystřižené scény z prvního dílu + scénku z nemocnice. Potom přichází komická chvilka při seznamování s jednotlivými členy speciálního komanda. I tady máme menší podobu s hrdiny filmu Aliens. Jenom skvělého optimistu Hudsona nahradil dementní šašek Fox, jehož hlášky by mě nedokázaly rozesmát ani v největším draku. Drsnou Vasquezovou si tady zahrála mužatka Kramerová. Zbytek komanda nestojí ani za řeč, protože když přišlo na akci, tak nedokázali pomalu trefit ani to zombie děcko, od kterého stáli půl metru.

Samotné zombie jsou zhruba na stejné úrovni jako v předešlém díle. To znamená zafačovaní a namalovaní domorodci, kteří se potřeli kečupem. Jedinou světlejší chvilkou byly ty děcka na konci, které ve mně dokázaly alespoň trošku vzbudit odpor. Vetřelčí matku tady nahradil velký mluvící mozek a já začínal dostávat záchvat smíchu. Stejně tomu bylo i při scénce, kdy malé zombátko vylézá z břicha hostitelky. (Nepřipomíná vám to něco?)

Hudební doprovod si vypůjčili z Hvězdných válek a já tak zavzpomínal na staré časy. Absolutně se nehodila k právě probíhajícímu ději a tudíž nemohla pomoci ani nabudit nějakou atmosféru. Ta chyběla v celém filmu. Tedy hlavně ta hororová. Pokud bych mluvil o filmu jako komedii (což vlastně asi je), tak bych dal palec nahoru. Střih filmu nám nabídl několikrát ty samé záběry a když už jsem viděl asi po patnácté tu samou rozstřelenou zombie, tak jsem si musel dát na chvíli pauzu.

Herecké výkony byly naprosto otřesné a moc se o nich nedá mluvit ani jako o amatérských. Většina z nich stála podle mě před kamerou asi úplně poprvé. Nenašel bych ani jednoho z nich (kromě hlavní hrdinky a nahých Asiatek), kdo by se mi jen trošku líbil.

Hodnocení:
Od tohoto filmu vůbec nic nečekejte a dejte od něj raději ruce pryč. Teda pokud nejste zrovna zvědaví, jak Italové zesměšnili první dva díly Alienů. Kromě několika suchých hlášek typu: ,,Tady je ale pekelné horko: buď rád, že tu nesněží‘‘, asi dvou scének a několika pěkných hereček, tenhle film nestojí za nic. Když zavřu obě oči dám tomu 20%.

Žádné komentáře:

Okomentovat