0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Zodiac (2005)

Lovit zvířata je nuda, mnohem lepší je hon na lidi....
Zatímco celá Amerika koncem šedesátých let bedlivě sledovala výstup prvního člověka na Měsíc v Severní Kalifornii řádil nebezpečný sériový vrah, který nikdy nebyl dopaden. Vyhlížel si většinou zamilované páry na odlehlých místech, nebo odpočívadlech a bez milosti je zastřelil či ubodal. S policií komunikoval přes své dopisy a šifry, které zasílal do různých bulvárních plátků. Sám sebe pojmenoval jako Zodiac a s policií začal hrát hru na kočku a na myš. Byl vždy krok před nimi, nezanechával stopy a své oběti si vybíral zcela náhodně. V tomto filmu se vyšetřování ujal inspektor Parish, milující otec a manžel, který případu zcela propadl což mělo za následek pomalý rozpad rodiny.

Český název: Zodiak
Režie: Alexander Bulkley
Rok výroby: 2005
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Justin Chambers ... (Inspector Matt Parish)
Robin Tunney ... (Laura Parish)
Rory Culkin ... (Johnny Parish)
William Mapother ... (Dale Coverling)
Marty Lindsey ... (Zodiac )
...a další

Zodiac se stal v Americe jednou z nejzáhadnějších postav a sériovým vrahem v historii a ve své době vzbudil opravdový poprask. Snad všechny noviny o něm napsaly tolik zkreslených informací, že dnes už pomalu nikdo neví, co všechno byla pravda a co jen novinářská kachna. Nejvíce se o něho zajímal novinář a spisovatel Robert Graysmith, který o něm napsal velmi obsáhlou knihu, za kterou sklidil obrovský obdiv a slávu. Zodiac se dočkal i několika filmových zpracování, z nichž se nejvíc ujala verze z roku 2007 od režiséra Davida Finchera.

Tato verze na to poměrně doplatila, přestože byla první. Režisér Alexander Bulkley si totiž nedal tolik práce se získáním všech dostupných informací jako jeho kolega a spokojil se pouze s těmi ověřenými, které znal každý. Naplno nevyužil svou fantazii a místo aby film trochu obohatil o své vlastní myšlenky, vychrlil na diváka v rychlosti tolik informací na jednou, že z toho byl trošku maglajz. Jeho největší smůlou je to, že pokud divák uvidí nejprve Fincherovu verzi, tak na tuhle se asi nedodívá. Ne snad proto, že by nebyla zajímavá, ale je podána dost odlišným a nepříliš zajímavým způsobem. Všechno totiž působí jakoby to bylo natočeno strašně narychlo. Navíc i herecké výkony hlavních postav jsou dobré tak na druhou ligu. Justin Chambers nedosahuje z daleka kvalit Jakea Gyllenhaala. Zahrála si zde i například Robin Tunney, nebo Rory Culkin, který ovšem pořád zůstává ve stínu svého staršího bratra.

Všechny filmy se jménem Zodiac mají tak trochu problém se přesně zařadit do kterého žánru by měly patřit. Jde totiž především o filmový dokument, ve kterém figuruje sériový vrah. Tudíž může být klidně zařazen jako kriminální drama, psychologický thriller, nebo i horror. Záleží jak kdo tyto filmy posuzuje, protože většina podobně laděným filmů se drží především faktů a přímých důkazů. Může tak být masový vrah hororovou postavou? Já si myslím, že určitě. Atmosféra u těchhle snímků je děsivá už sama o sobě svou náplní. Divák má totiž možnost sledovat něco co se doopravdy stalo. Nejde o žádnou fikci tvůrců (tedy většinou), ale skutečné události, které se někde staly. Samozřejmě, že si sem tam někdo přidá, ale to už je věc druhá.

Verze z roku 2005 není špatně natočená, ale doplatila na popularitu svého mladšího bratříčka a rozdílný přístup samotných režisérů k natáčení a podávání informací. Přesto si myslím, že Fincher už měl tak trochu vydlážděnou cestu, protože mohl čerpat nápady už i z tohoto filmu. Největším mínusem pro mne není ani tak kratší délka filmu, nebo rozdílné pojetí příběhu, ale herecké výkony. Tady mi přišlo, že herci dostali asi málo zaplaceno a proto nepodali stoprocentní výkony.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat