0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Za ginipiggu 6: Peter no akuma no joi-san (1990)

Netradiční nemoci si žádají i netradiční lékařskou péči.
V posledním díle Guinea Pig nás bude po celou dobu provázet postava muže/ženy, která si říká Devil Woman Doctor. Ukáže nám deset případů bizardních nemocí, kterými trpí její pacienti a zároveň uvidíme ještě morbidnější lékařské metody, jak se dají údajně léčit. Na rozdíl od ostatních dílů této série, je tento spíše jakousi parodií s prvky černého humoru. Jak je vidno, tak tvůrci se při jeho natáčení královsky bavili, ale ani to jim nezaručilo příliš velký úspěch u diváků.

Režie: Hajime Tabe
Rok výroby: 1990
Délka: 52 min
Země: Japonsko
Alternativní název: Guinea Pig: Peter's Devil Woman Doctor

Hrají:
Mitsuru Fukikoshi
Kobuhei Hayashiya
Masami Hisamoto
Nezumi Imamura
Yumiko Kumashiro
...a další

Některé situace však skutečně vykouzlí úsměv na tváři asi každému, protože v určitých momentech se tvůrci skutečně vyznamenali. Na začátku se seznámíme s velice podivnou rodinkou, která se nesmí rozčílit, jinak... Na tuto pasáž by se rozhodně neměli dívat děti, protože by mohly přijít k psychické újmě, a to nejen díky nadměrně neslušné mluvě hlavních aktérů. I další pacienti trpí opravdu netradičnými nemocemi, které jim ztrpčují život, ale naše doktorka nám ukáže jak si s nimi poradit. V některých scénách nám tvůrci ukáží několik nepatrných náznaků gore, ale všechny se nesou v úplně jiném hávu, než v ostatních dílech. Tady totiž tyto scény slouží především k pobavení diváků.

Jenomže právě humorné pojetí často hraničí s trapností a zmarem tvůrců. Ne všechny jejich nápady se totiž dočkají pochopení a místy je to skutečně utrpení sledovat právě probíhající děj. Asi nejzajímavější je pasáž se čtyřmi pacienty, kteří se dohadují, kdo trpí záludnější nemocí. O nějaké hororové atmosféře se zde však mluvit nedá a její absence je citelně znát. Stejné je to i s hudebním doprovodem, který se zde sice místy objeví, ale není to nic světoborného. Když se však přeneseme na zajímavou hostinu plnou lidských orgánů a křupavého masa, tak máme šanci sledovat opravdové kuchařské umění, které by jim záviděla i lecjaká česká televize.

Na první pohled bylo patrné, že všichni ze štábu i samotní herci se při natáčení báječně baví, ale dali do toho opravdu všechno? Japonský humor není určitě určený pro všechny a tak není divu, že se na tento díl ztrhla docela velká kritika a to především od příznivců prvních snímků Guinea Pig. Na jednu stranu je možná dobře, že se zde ubralo na brutalitě, ale ta zde byla nahrazena pouze hodně průměrným černým humorem, který byl sice místy docela ujetý, ale především i hodně trapný. Ani na mne šestka neudělala zrovna dvakrát velký dojem.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat