0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

You Better Watch Out (1980)

,,Veselé vánoce'' - Buďte hodné milé děti, nebo budu zlý!!!
Harry miluje vánoční svátky a Santu už od dětství. Pracuje v továrně na výrobu hraček a svou práci bere velice vážně. Bohužel jeho největším problémem je to, že nemá rád lidi, kteří si svátků neváží a zesměšňují Santu. Jako každoročně má slavit den díkůvzdání u rodiny svého bratra Philipa. Letos se však všechno změní, a to doslova. Harry, který je posednutý vánocemi, si usmyslí, že on jediný je předurčený k rozdávání dárků hodným dětem a zároveň se chce pomstít všem zlobivcům tím nejkrutějším způsobem. Ušije si santovský kostým, své dodávce dá nový nátěr a vyráží do ulic. Milé děti i dospělí letos zažijí opravdu děsivé vánoce.

Český název: Vánoční zlo
Režie: Lewis Jackson
Rok výroby: 1980
Délka: 100 min
Země: USA
Alternativní název: Christmas Evil

Hrají:
Brandon Maggart ... ( Harry Stadling)
Jeffrey DeMunn ... ( Philip Stadling)
Dianne Hull ... ( Jackie Stadling)
Joe Jamrog ... ( Frank Stoller)
Peter Neuman ... ( Moss Garcia)
...a další

Nedávno skončily vánoční svátky u nás a tak - i když s menším - zpožděním nám nadělil Filmag svůj dárek v podobě tohoto filmu. Na svědomí ho má režisér Lewis Jackson a je to jeho první a zároveň i poslední film. Vánoční tématika nikdy neomrzí a jelikož se v hororech moc nevyskytuje, je i velice vzácným zbožím. Bohužel musím říct, že tento snímek nebude patřit mezi, které bych si často pouštěl. Již na začátku DVD nás společnost Řitka upozorní na sníženou kvalitu obrazu a měli pravdu. Ten není moc kvalitní (ale byl už i horší u jiných filmů), ale dá se na to dívat. Začátek se nese v celkem nudném duchu, ale příjemným zpestřením je scéna, která nám ukáže, co se stalo Harrymu v dětství. Poté se přeneseme v čase do přítomnosti, kde již dospělý Harry šmíruje děti a chodí do práce. V kolektivu není moc oblíbený a zaměstnanci ho buď urážejí, nebo z něj mají jen srandu. Přesto všechno však Harry svou práci zbožňuje a negativních věcí si moc nevšímá. Proč se všechno najednou změní? Těsně před štědrým dnem se dozví o charitativní akci jeho zaměstnavatele a rozhodne se vzít vše do vlastních rukou. Rozdá dárky a při návratu je zesměšňován partou dospívajících lidí. Najednou se vněm vzbouří krev a začne řádit. Je přesvědčený, že musí potrestat všechny zlé a nevěřící lidi, protože on je přece vyvolený Santa a mu se nebude nikdo vysmívat.

Po stránce hororové se filmaři moc nevyznamenali. Sice máme možnost vidět několik úmrtí, ale i v Kobře 11 je víc mrtvol. Polovina filmu se nese v naprosto nudném duchu a jediné co stojí za řeč jsou Harryho vzpomínky. Za zmínku stojí ještě zlobivý chlapec, který už i v malém věku obdivuje krásy opačného pohlaví. Celý film je vlastně rozdělený do několika desítek nudných minut a zhruba patnáctiminutovky, která stojí alespoň za něco. Konec filmu se jim nevydařil už vůbec. Při scénce, kdy Santu honí dav rozzuřených lidí a on jim utíká, jsem si připadal jako při sledování Mr. Beana, protože zpomalené záběry za doprovodu hudby byly trhané a spíše směšné (tím myslím hlavně to, jak Bean spadne na začátku na chodník a je slyšet lidský smích). Hlavní plus dávám za doprovodnou hudbu složenou z vánočních tradičních melodií. Nějaké náznaky brutality však v tomto filmu nehledejte – jediná smrt, která snad stojí za zmínku, je vojáček a oko. Tato scéna se jim celkem povedla.

O hereckém výkonu se dá snad mluvit jen u Brandona Maggarta, který se své role zhostil celkem slušně. V rámci svých možností nám předvedl slušný přechod z hodného muže na šílence posedlého vánocemi. Zahrál si například ve filmu BachelorMan, nebo Spiritual Warriors. Nejznámějším hercem je asi Jeffrey DeMunn (hrál bratra Harryho), který se objevil hned v několika známějších filmech. Vidět jste ho mohli v Akta X-Film, The Green Mile, Storm of the Century, The Mist nebo The Majestic.

Celým filmem se nese vánoční duch, který ale bohužel nepřešel do toho hororového. Sledoval jsem pouze náznaky, které se občas ve filmu mihnou a přijde mi, že režisér nebyl přesně rozhodnutý co vlastně chce točit. Je to totiž směsice rodinného filmu a komedie s velice vzdálenými hororovými prvky. Tedy alespoň mně se zdá. Na závěr chci říct – doufám, že Santům už odzvonilo a bude jen Ježíšek.

Hodnocení:
Když budu hodnotit film jako celek dám 40%. Pokud bych ho měl hodnotit jen po hororové stránce tak 30%.

Žádné komentáře:

Okomentovat