0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2011

Ward 13 (2003)

V této australské nemocnici se s nikým dlouho nemazlí!
Hlavního hrdinu srazí auto a je v bezvědomí převezen do nemocnice. Když se celý v obvazech probudí, zjistí že něco zde není v pořádku. Z chodby se ozývají podivné zvuky, bzučák na přivolání sestřičky či doktora nefunguje a když už konečně do jeho pokoje vstoupí nemocniční zřízenec, dostane bezeslov injekci a usne. Proto se rozhodne prozkoumat tuto podivnou budovu pěkně po svých a brzy na vlastní oči uvidí, že tohle místo je horší než jeho nejstrašidelnější noční můra. Doktoři zde testují pochybné léky na pacientech, kteří se mění v nejrůznější monstra a pokud jim někdo vzdoruje, tak ho jednoduše zabijí. Náš hrdina se však lehce nevzdává a začne bojovat o holý život všemi dostupnými prostředky.

Režie: Peter Cornwell
Rok výroby: 2003
Délka: 15 min
Země: Austrálie

Z australských nemocnic začínám mít husí kůži. Tento krátkometrážní snímek je směsicí černé komedie s řádnou dávkou hororové atmosféry, která vznikla pod taktovkou mnoha známých jmen. Režisér a zároveň i scénárista Peter Cornwell se v poslední době proslavil především celovečerním hororovým filmem The Haunting in Connecticut (2009). Hudbu má na svědomí jistý Christopher Gordon jehož umění jsme mohli slyšet už ve filmu Salem's Lot (2004) a i tentokrát je právě hudební doprovod obrovským oživením. Diváci si tak kromě záživného děje mohou dopřát i pořádnou dávku atmosférické hudby, která dopomohla skvělou doprovodnou kulisu.

Krátkometrážní snímek Ward 13 diváka především zaujme svou akčností. Po většinu děje se něco děje a je svědkem hned několika zvratů, které určují další hrdinovy kroky. Máme šanci sledovat nejen souboje fyzické, ale i ty psychologické, kdy je hrdina vtažen do svých snů a mnohdy ztrácí pojem o realitě. Nejpůsobivější jsou však asi samotné souboje s nemocničním personálem, který hodlá neposlušného pacienta rozsekat na maděru. Právě v nich je i nutná dávka černého humoru, ke kterému nenadálé situace přímo svádějí. Divák se tak bude smát od ucha k uchu a zaručeně se nudit nebude.

Přestože je zde k vidění spousta nejrůznějších klišé a děj mnohdy připomíná spíše komedii než horor, tak jako celek funguje tento australský kraťas téměř dokonale. Diváka dokáže rozesmát a hlavně udržet na velké vlně akčních výstřelek, které parodují některé známější filmy. Za zmínku stojí například hokejová brankářská maska, nebo souboj na kolečkových křeslech. V neposlední řadě je potřeba pochválit i ztvárnění jednotlivých postaviček, které se tvůrcům docela povedly. Přestože nejde o žádné výtvarné skvosty svůj účel splnili dokonale.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat