0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2011

War of the Colossal Beast (1958)

Obr Glenn se vrací a opět má pěkně blbou náladu!
V Mexických horách se začali poslední dobou ztrácet vozy přepravující potraviny. Řidič posledního náklaďáku jako zázrakem přežije a je v bezvědomí převezen do nemocnice. O podivné zprávě se dozví i Joyce Manningová, která neváhá a odjede do Mexika. Stále věří, že její bratr přežil pád z hráze a nyní se schovává v tamních horách. Její domněnku brzy potvrdí chlapec, který se probudí z bezvědomí. Policistům vypoví, že jej přepadl obrovský holohlavý muž. Všem je nyní jasné, že Glenn je pořád naživu a mimořádně nebezpečný. Připraví proto na něj pas s otráveným jídlem, která jim se štěstím vyjde. Jenže co s tak obrovským tělem udělat a jak ho dopravit zpátky do států? Nakonec se jim to přece jenom povede a Manning je vězněn v letištním hangáru v L.A. Obr však touží po svobodě a tak je jen otázkou času, než se dostane z pout. Rozzuřený Glenn i tentokrát začne ničit vše co mu přijde do cesty.

Režie: Bert Gordon
Rok výroby: 1958
Délka: 69 min
Země: USA

Hrají:
Duncan 'Dean' Parkin ... (Glenn Manning)
Sally Fraser ... (Joyce Manning)
Roger Pace ... (Mark Baird)
Russ Bender ... (Dr. Carmichael)
Rico Alaniz ... (Luis Murillo)
... a další

Trvalo přesně rok než se režisér Gordon rozhoupal k dalšímu pokračování. Tentokrát se mu však nepodařilo sehnat osvědčené herce a tak musel narychlo najít nové. Změna v hereckém obsazení se však ukázala jako klíčová, protože tento díl v žádném případě nedosáhl kvalit svého předchůdce. I samotný scénář obsahoval spoustu chyb, které diváci nedokázali odpustit. Především pak za to mohla nepříliš povedená atmosféra, která postrádala potřebný náboj. Opět se tak ukázalo, že je někdy lepší dvojku už prostě netočit. Cover je totiž to jediné co sklidilo jakžtakž úspěch.

První záhadou je přesun obřího muže z USA do Mexika. Jak to jen mohl dokázat aniž by si jej někdo všiml? Tak přesně tohoto vysvětlení se od tvůrců nedočkáme, protože to vůbec nepokládali za důležité. Oni se spíše soustředili na jeho visáž a tak se stalo, že s Glenna je jednooká zrůda, která se skrývá v horách. Sem tam si zatřepe s atrapami autíček a to je tak všechno. Jakýkoliv náznak propracované psychologické stránky děje zde nehledejte. Oproti minule se z toho stala docela nuda. Jediný pěknější okamžik je šrotiště ve skalách.

Nuda začala být stále nesnesitelnější a tak se pán režisér pokusil vytáhnout další eso z rukávu. Tím měly být sestříhané scénky z předešlého dílu ( ty nejdůležitější ) a tak si alespoň z nostalgie můžeme zapomínat. Jenže šlo především o záměr film ještě více natáhnout, aby měl alespoň hodinovou pasáž. Teprve se závěrem filmu se dočkáme opět alespoň malého záchvěvu zlepšení.

Glenn už ztratil všechny své zábrany a tak se neštítí si vzít jako hračku ke hraní autobus plný dětí. Že to snad ani není možné? Ale je, ovšem nečekejte žádná jatka! To by Gorgona asi diváci už ukamenovali. Proto zvolil poněkud jinou metodu a v té době i netradiční způsob zakončení existence své filmové postavy. Víc vám však prozrazovat nebudu. Je velká škoda, že si s tím nevyhrál o něco víc, protože tento film měl hodně slušnou startovací pozici, kterou mu přichystala jednička. Bohužel jí nedokázal využít ani z poloviny. Herec Duncan 'Dean' Parkin nepředvedl žádný extra výkon a postrádal i charisma Glenna Langana. Přesto si myslím, že právě on nebyl tím nejslabším článkem v celém řetězci. Tím byla marnost pana režiséra.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat