0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2011

W Delta Z (2007)

Za své činy z minulosti teď tvrdě zaplatí. Volba je jasná: zmáčkni a nebude tě to bolet.
USA: země plná násilí, vražd, znásilnění, drog, masových vrahů, psychopatů i pouličních gangů. Tento film je skloubením snad všech zmiňovaných názvů, které jsem uvedl, a my máme šanci něco přes sto minut sledovat, jaký nám to tentokrát naservírovali filmaři zase koktejl. Na obalu je uvedeno, že má jít o nového nástupce SAW a Se7en. Já si však myslím, že s nimi moc společného nemá a šlo pouze o marketingový tah, protože snímek W Delta Z se vydal vlastní cestou. Jakou? To musíte posoudit sami.

Český název: Rovnice smrti
Režie: Tom Shankland
Rok výroby: 2007
Délka: 104 min
Země: USA / Velká Británie
Alternativní název: The Killing Gene

Hrají:
Stellan Skarsgård ... (Eddie Argo)
Melissa George ... (Helen Westcott)
Selma Blair ... (Jean Lerner)
Ashley Walters ... (Daniel Leone)
Tom Hardy ... (Pierre Jackson)
... a další

Eddie Argo je zkušený policista, jehož hlavní pracovní náplní je udržovat pořádek na ulici, protože zde probíhají bitky pouličních gangů. Zrovna dostal novou kolegyni Helen Westcottovou a oba byli povoláni k novému případu. Bylo nalezeno tělo mrtvé těhotné ženy, celé spálené od elektřiny. Na těle měla vyrytou podivnou značku. Nedlouho poté je nalezen mrtvý i její přítel, který byl členem jednoho z gangů. Obě těla nesla známky mučení a týrání a když je nalezeno tělo dalšího člena, vypadá to, že jde o sériového vraha, který má se svými oběťmi nějakou spojitost. Mrtvých začne přibývat a hrozivé tajemství z minulosti vyplouvá pomalu na povrch. Argo a Westcottová musí najít vraha dřív, než zemřou další lidé. Jenže to vypadá, že vrah je vždy o krok napřed a jeho hra je stále děsivější a krutější.

Režisér Tom Shankland se bezesporu nechal inspirovat některými známějšími filmy, ale v dnešní době to je již zcela normální. Je jen málo nových filmů, o kterých bychom mohli říct, že jsou originální a nelze v nich nalézt nic okopírovaného. Tento režisér nepatří mezi nejzkušenější, ale také to není žádný zelenáč. Natočil několik filmů pro televizní potřeby a podílel se i na seriálu. Mezi jeho díla patří například filmy No Night Is Too Long (2002), Marple: The Moving Finger (2006) a seriál Jericho (2005). Jde především o krimi a tak je jasné, že i v tomto snímku šlo hlavně o detektivní zápletku.

Kamera, střih i speciální efekty nepatří mezi nejsilnější prvky filmu, nic méně dokázaly zachytit a vytěžit přesně to, co bylo potřeba k tomu, aby nabudily ponurou atmosféru, kterou tento film určitě má. Pomocí zvukových efektů se podařilo z minima vytěžit maximum a jako celek to nedopadlo nejhůře. Nejlepší byly mučící scény, při kterých toho sice nebylo vidět mnoho, ale zachytily pocit bezmocnosti obětí, bezcitnost vraha i promyšlenou hru, kterou by jistě nechtěl zažít nikdo z nás. Jenže by mě docela zajímalo, jak by se choval kdokoliv z nás, kdyby k tomu opravdu došlo. Takové hřebíčky zatlučené pod nehty by vás zřejmě velmi rychle přesvědčily o tom, co udělat. Dalším zpestřením je scénka z domu, kde si přišel užít gang. Něco podobného jsem měl možnost vidět ve filmu už několikrát, ale tady to bylo krátké, výstižné a hlavně slušně sestříhané.

Ve filmu se však najde i dost chyb, z nichž některé jsou malé a dají se přehlédnout, ale jsou i takové, které mě štvaly. Podle mě je tento film zbytečně moc prodlužovaný a kdyby se zkrátil o takových dvacet minut, udělali by jen dobře. Jak už jsem podotkl výše, tak mě trochu štvala i kamera, která byla po většinu filmu trhaná a já si musel některé scény vracet, protože jsem si pořádně nevšiml, co se v nich dělo. Dalším mínusem je nedostatečné množství krve, které mi dost chybělo i když je pravda, že filmaři šli na to spíše po psychické stránce a tak se to nakonec vyvážilo.

Herecké obsazení není nikterak hvězdné, ale někteří z nich podali docela slušné výkony. Nejlepším z nich a tahounem celého filmu byl herec Stellan Skarsgård, který se dokonce i odhalil, ale myslím si, že dámy moc nadšené nebudou. Vidět jste ho mohli například ve filmech Deep Blue Sea, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, Goya's Ghosts. Předvedl svůj standardní výkon a patřil k tomu nejlepšímu.

Jeho filmová kolegyně Melissa George se mi líbila už méně a přestože je to pohledná děva, tak svým výkonem na mě zase velký dojem neudělala. Takový obyčejný průměr. Zahrála si v hororech Turistas a The Amityville Horror (remake).

Nejznámější je však bezesporu Selma Blair. Herečka, která si prošla již bezpočtem nejrůznějších rolí od lesbičky, přes nymfomanku, vražedkyni, tatínkovu holčičku až po zamilovanou teenagerku. Objevila se ve filmech Scream 2, Cruel Intentions, The Fog, Hellboy.

Hodnocení:
Tento film rozdělí diváky na dvě skupiny. Pro jednu z nich to je jen tuctové, špatně natočené a nudné dílo, pro ty druhé atmosférická podívaná, ve které si najdou zalíbení fanoušci podobně laděných filmů. Já jsem někde uprostřed. Jako horor bych to hodnotil tak na 50%. Jako krimi (detektivku) i na 70%. Takže zůstanu věrný středu a dám 60%, protože mě se to celkem líbilo, jen to mohlo být o něco kratší.

Žádné komentáře:

Okomentovat