0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Buried Alive (2007)

Výlet do starého rodiného sídla se změní v boj o přežití, zvláště potom co se tam objeví vaše dávno mrtvá prababička, která se chce pomstít za svou smrt.
Student Zane hodlá prožít skvělý víkend v opuštěném rodinném domě uprostřed pouště. Přesvědčí svou sestřenici Rene a pár kamarádů, aby si udělali dobrodružný výlet a vyrazí na cestu. Nikdo z nich však netuší, že se jejich pobyt brzy změní v nejhorší noční můru. Jejich rodinu a hlavně tento dům obestírá děsivé tajemství, které po letech znovu ožívá. Před lety zde totiž jeden z předků pohřbil svou manželku zaživa i s velkým množstvím zlata. Jenže duch mrtvé ženy touží po pomstě a zabije každého, kdo se objeví v tomto prokletém domě.

Český název: Pohřbena zaživa
Režie: Robert Kurtzman
Rok výroby: 2007
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Leah Rachel ... (Rene)
Terence Jay ... (Zane)
Erin Reese ... (Laura)
Tobin Bell ... (Lester)
Steve Sandvoss ... (Danny)
... a další

Tak a máme tady další americkou tuctovku o partě nadržených děcek a prokletém domě, v němž zemřít je tak snadné. Nevím co si od tohoto filmu autoři slibovali, ale jediné čím dokázali zaujmout většinu diváků bylo angažování herce Tobina Bella, který zde ovšem taky zrovna dvakrát nezazářil. Šlo jen o reklamní tah, z něhož chtěli vytřískat co nejvíc peněz - což se jim stejně nepodařilo. Přitom do režisérského křesla usedl docela známý režisér Robert Kurtzman, který má na svém kontě například horor Wishmaster (1997), nebo The Rage (2007). Tentokrát však pracoval s dost špatným scénářem a dalo by se říct, že i s hodně průměrným týmem, který svou práci vyloženě odfláknul.

Ono totiž nestačí jen na castingu vybrat tři pěkné herečky, které se rozhodně nestydí ukázat své vnady, ale chtělo by to i trochu toho hereckého talentu. Lechtivých scén zde bylo docela dost, ale to z tohoto filmu v žádném případě neudělá dobrý horor. Ani výběr lokalizace nebyl zrovna z nejlepších, protože kromě starého domu a sklepa máme šanci vidět jen uměle postavený vchod do dolu a zahradu s vycpanými zvířaty, které nikoho nevyděsí. Po většinu času tady asi nejvíc kromě diváka trpí i samotná atmosféra. Zatímco se má v hlavním případě jednat především o horor, tak na začátku nám průběh připomíná spíše další teenagerskou komedii plnou sexistických keců a nadržených hlášek. Teprve zhruba v polovině filmu se dočkáme něčeho, co nám začne konečně připomínat hororový kousek.

Samotné triky nejsou bůhvíjak skvělé, ale musím uznat, že se tvůrcům podařilo docela solidně ztvárnit postavu pomstychtivé ženy, která byla pohřbena zaživa. Nejde sice o žádnou extraklasu, kterou máme šanci vidět v asijských filmech, ale i tak její vzhled patřil k tomu nejlepšímu, co jsme zde měli šanci vidět. Když k tomu připočítáme oboustrannou a hlavně pekelně ostrou sekyru, je o zábavu postaráno. Trošku horší už to bylo u srandovních gore scén s rozpůlením těla, ale to se dá snad i odpustit. S nástupem této pomstychtivé vražedkyně konečně ustoupily nesmyslné dialogy a já se začal konečně bavit. Společně s hudebním doprovodem, který se sem tam objevil, jsem to vydržel až dokonce a nelitoval.

Ani samotný Tobin Bell nedokázal tento film pozvednout, alespoň do průměrných vod. Jeho samotný výkon totiž ani zdaleka nepřipomínal to, co jsme měli šanci vidět například v SAW. Tady mi jeho postava přišla naprosto nevýrazná a dle mého názoru i docela zbytečná. Rozhodně si tuhle roli za rámeček nedá.

Tenhle film patří do kategorie těch podprůměrných, ačkoliv je zde k vidění několik velice zajímavých pasáží. Jeho největší slabinou je hodně slabý scénář i samotné herecké výkony. Jediné co nám zde dívky nabídnou jsou letmé pohledy na jejich odhalená těla, která by určitě stála za hřích, ale v hororovém filmu se od nich přece jenom čeká i něco víc. Asi nejlepší, co nám tento film nabídl, je ztvárnění vraždící ženy, ale to je dost málo na to, že film trvá přes hodinu a půl.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat