0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Brothers Grimm, The (2005)

Příběh o kouzelném lese, ztracených dívkách a bratrské dvojici.
Bratři Grimmové a jejich dva společníci jsou opravdu vynalézavá partička. Využívají strachu a pověrčivosti hloupých vesničanů, které za slušnou sumu peněz zbaví duchů či čarodějnic, které na těchto odlehlých místech straší odpradávna. Sehrají slušně vypadající show, které prosťáčci uvěří, sbalí si svá fidlátka a vyrazí zas o dům dál. To jim vychází až do doby, než se jejich jména i skutky dostanou k francouzskému generálovi Delatombeovi. Ten je pod pohrůžkou mučení donutí odjet do vzdálené vesničky Marbaden, kde se ztratilo devět holčiček v blízkém lese a vesničané jsou bezmocní. Ač neradi, musejí bratři vyrazit a tentokrát to bude doopravdy, žádné sehrané divadélko. Společně s místní dívkou Angelikou a francouzským vojákem Cavaldim vyrážejí do lesa, aby odhalili jeho tajemství. Čeká je spousta nástrah a tajemství, které objeví, je ještě strašnější, než se jim kdy mohlo zdát. Sledujte tento dobrodružný film, který rozhodně není tak špatný, jak se může na první pohled zdát.

Český název: Kletba bratří Grimmů
Režie: Terry Gilliam
Rok výroby: 2005
Délka: 118 min
Země: USA / Česko

Hrají:
Matt Damon ... (Wilhelm Grimm)
Heath Ledger ... (Jacob Grimm)
Peter Stormare ... (Cavaldi)
Jonathan Pryce ... (Delatombe)
Lena Headey ... (Angelika)
Monica Bellucci ... (Mirror Queen)
Tomáš Hanák ... (Woodsman)
... a další

Režisér Terry Gilliam je známý svou touhou uvést knižní či románové hrdiny na filmové plátna. Natočil již několik podobných filmů z nichž určitě stojí za zmínku The Adventures of Baron Munchausen či Monty Python’s The Meaning of Life. Tento režisér však netočí jen filmy podle knižních předloh, ale dokázal stvořit i pár velice dobrých normálních filmů jako: Twelve Monkeys, Time Bandits, Brazil. Pro mě je to velice dobrý režisér na jehož díla se vždy rád podívám. Tentokrát mu se scénářem pomohl všem jistě taktéž známý Ehren Kruger, který se podílel na filmech: Scream 3, The Ring ( USA), The Skeleton Key. Tito pánové si zde pohráli s několika pohádkovými bytostmi, které přimíchali k těm jenž známe z některých pověstí. Vznikl mix dobrodružného fantasy filmu s určitými hororovými prvky, které snad umožnili to, aby mohl být film na tomto webu.

Bratři Grimmové:
Nejde o žádné vymyšlené postavy, ale o skutečně žijící lidi. Prosluli v německé i světové literatuře svou sbírkou lidových pohádek a písní, legend a pověstí. Napsali světově známé Pohádky bratří Grimmů, které vyšly ve dvou svazcích a obsahovaly 211 pohádek. Z jejich pera vzešla (poupravené) taková díla jako Popelka, Jeníček a Mařenka, Šípková Růženka, Sněhurka a další. Proslula hlavně díky své magičnosti a způsobu vypravování. Oba bratři zemřeli v Berlíně (Wilhelm 1859, Jacob 1863).

Způsob, jakým byl příběh prezentován, se mi docela líbil. Bratři byli zobrazeni jako podvodníčci, kteří ač se moc rádi neměli, dokázali spolupracovat a docela slušně si vydělat. Používali k tomu triky a svou bohatou aparaturu. Po ruce mají dva odporné pomocníky, které spíše využívají a zneužívají. Jde o jasný důkaz toho, že i dnes se dá pěkně napakovat penězi na hloupých lidech, kteří uvěří snad všemu. To je právě to, co se nám snaží režisér v celém filmu ukázat (mezilidské vztahy). Tohle všechno bratři mohou provozovat hlavně díky Jakobovi, který si vede knihu mýtů a pověr. Jejich výnosná činnost však končí poté, co je chytí francouzští vojáci. Pod pohrůžkou smrti jsou donuceni odjet do vesničky Marbaden. Je to místo, kde dávají vlci dobrou noc a to myslím docela. Zde se setkáváme z některými pohádkovými bytostmi, které znáte jistě všichni. Samotný les je obklopený tajemstvím a kouzly, kterých se vesničani bojí. Během několika posledních týdnů se v okolí lesa ztratilo devět dívek a už je nikdo neviděl. Bratři jsou velice znepokojeni, že by měli zamířit do lesa, protože do teď to byla jen show, ale tady se mají utkat s nadpřirozenem doopravdy. Červená Karkulka, vlkodlak, kouzelné zrcadlo, osamocená věž, Jeníček a Mařenka – to je jen několik věcí, které uvidíte.

Ve filmu nejde ale jen o pohádkovou podstatu. Máme možnost pěkně z blízka a do detailů poznat francouzskou mučírnu, která je vybavena opravdu důmyslnými stroji. Francouzský generál si libuje ve své brutalitě či mučení, ti, kdo se mu dostanou do ruky, si jistě neužijí tolik legrace. Scény s koněm a bahenním mužíčkem jsou sice trochu přitažené za vlasy, ale nedá se upřít záměr diváky i trochu vyděsit, popřípadě rozesmát. To se v mém případě stalo nejvíc u náruživé žáby, která se nechtěla spokojit jen s líbáním. Ještě teď se směji, když si na to vzpomenu. Celý film je vlastně prošpikován komediálními prvky, které odlehčují celý film a to je určitě dobře. Protože jak už jsem řekl na začátku, tohle má do čistokrevného hororu hodně daleko.

Nejvíc si zde vyhráli s filmovými triky. Některé z nich byly opravdu na vysoké úrovni a je vidět, že se na filmu určitě nešetřilo. Samotné zpracování lesa i královny bylo jedno z nejpěknějších, jaké jsem ve fantasy filmech viděl. Výběr hudby mi naprosto sedl a nechal jsem se pohodl unášet melodiemi, které se k jednotlivým scénám naprosto hodily. Prostředí filmu musím samozřejmě pochválit taky, i když bylo dost vyumělkováno (protože se jedná o fantasy), takže jsem se v pohodě přizpůsobil. Ostatně natáčelo se převážně u nás v České republice, takže jsem rád. Díky tomu si ve filmu zahrálo i několik českých herců.

Hlavní herecké duo Heath Ledger a Matt Damon předvedlo dost solidní výkon, ale musím se přiznat, že oba jsem už viděl hrát mnohem lépe. O mrtvých jen dobře a tak přece jenom Heath Ledger byl lepší a jeho role mi sedla víc. Vidět jste ho mohli: The Patriot, Brokeback Mountain, The Dark Knight. Bohužel pro celý filmový svět zemřel loni v lednu.

Matta Damona není asi taky potřeba moc představovat. Tento sympatický mladík už zazářil v několika známých filmech (The Bourne Supremacy, Ocean’s Eleven). Peter Stormare- muž který miluje role drsňáků (Prison Break, 2001 Maniacs, Constantine). Dvě pěkné herečky Lena Headey (The Cave) a Monica Bellucci (Dracula), díky nimž byl film mnohem zajímavější.

Z českých herců se na filmu nejvíce podílel Tomáš Hanák a Miroslav Táborský. Mimo nich si tu zahrálo ještě několik dalších herců a hereček (českých), ale většinou šlo jen o velice malinké role.

Hodnocení:
Pro mě osobně šlo o celkem pěkně zpracovaný film, na který se dá určitě podívat. Najdeme tu slušné triky i dobré herecké výkony. Nejde však o film, u kterého byste se měli bát, ale spíš zasmát. Navíc ho celou dobu natáčení provázelo několik špatných událostí, které zbrzdily premiéru. Možná se vám mé hodnocení nebude líbit, ale já dám 60%. Podle mě je to lepší průměr, i když hororu se to dotýká jen okrajově.

Žádné komentáře:

Okomentovat