0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Breathing Room (2008)

Dodržuj pravidla, nebo zemřeš!
Hra může začít. Čtrnáct lidí je uzavřeno do jakéhosi skladiště, navzájem se neznají a nikdo netuší jak se sem dostal. Všichni zde musí dodržovat určité pravidla, které pro ně vymyslel jejich věznitel. Jakékoliv jejich porušení se trestá okamžitou eliminací. Přežít může jen jeden a cenou mu bude jeho vlastní život. Každý z nich dostane nějaký předmět, který mu má pomoci přežít útrapy jenž ho tady budou čekat. Dalším pomocným vodítkem jim mají být různé nápovědy, které dostanou pokaždé když někdo z nich zemře.

Český název: Bez úniku
Režie: John Suits
Rok výroby: 2008
Délka: 89 minut
Země: USA

Hrají:
Ailsa Marshall ... (Tonya)
Michael McLafferty ... (Lee)
David Higlen ... (Harry)
Kim Estes ... (Henry)
Jeff Atik ... (Charlie)
... a další

Tak takhle by se dala v rychlosti shrnout celková náplň filmu, který se snaží napodobovat SAW či Cube. Jde ovšem jen o slabý odvárek těchto dvou známých filmů a spíše jim dělá ostudu. Hlavním důvodem neúspěchu filmu je hodně slabý scénář. On je sice nápad zavřít čtrnáct lidí do jedné větší místnosti zajímavý, jenže když s ním neumíte dále pracovat a rozvíjet příběh, tak se z toho stane jedna velká nuda. Zvláště pak když se divák nedočká odpovědí na to PROČ a JAK. Tvůrci si totiž tenhle film natočili zřejmě pro sebe, protože většina scén postrádá jakoukoliv logiku, nedozvíme důvod ani jaký smysl měla vůbec tahle hra. Prostě je to jen velká snůška nesmyslů, která vám vezme hodinu a půl vašeho života.

Celý film se prakticky odehrává jen ve dvou místnostech. Větším skladišti, které je celé bílé a tato barva vám začne brzo rvát oči. Jediný efekt to mělo v tom, že barevné hadry postav v něm byli dobře vidět. No a následně malé toaletě, kde kromě zrcadla a umyvadla neuvidíte stejně nic. Ono vlastně neuvidíte skoro nic důležitého za celý film. Protože většina úmrtí se odehrává ve tmě, kdy si režisér netroufl na nějaký větší experiment a proto se vše raději snažil ukrýt pod roušky tmy. Většinou se jen ozval křik mimo kameru a teprve když se rožnulo světlo, má divák šanci vidět kdo že to schytal tentokrát. Eliminace postav je velice nahodilá a není v tom žádný systém. Divák je tak nejen ochuzen o krvavé scény, ale teoreticky si u sledování filmu může luštit i křížovky, protože smrt každého hráče pro něj bude stejně nezajímavá, jako ty ostatní. Když k tomu připočteme ostudnou práci kameramana, kdy polovina záběrů je značně rozmazána máme vymalováno.

Tím se pomalu dostávám k dalšímu ožehavému tématu a tím jsou samotné postavy nedobrovolných hráčů. Jen v málokterém filmu se vyskytuje tak velký počet postav, protože je docela obtížné napsat zajímavý scénář tak, aby dokázal diváky zaujmout a to především co se pestrosti jednotlivých charakterů týče. Zde to tvůrci vyloženě odflákli, protože o větší polovině se toho ani moc nedozvíme a tito hráči jsou zde jen do počtu. Jejich rychlý odstřel mi ani moc nevadil, protože ti co zde dostali větší prostor vám stejně nic nepřinesou. Takže by šlo jen o delší protahování našeho utrpení. Největším bolehlavem bylo poslouchání nářků jedné ze starších hereček, která ztvárnila roli naprosto dementní ženské, jenž tam bohužel byla moc dlouho a stala se jednou z mých největších adeptek na nejotravnější a nejhorší postavu všech dob. Jedna dobře mířená rána do vazu by to vše napravila, ale režisér a především scénárista se nás rozhodli ještě více mučit. Jako by nestačil už tak provařený a nudný děj. Podobně tomu bylo u většiny zbylých postav. Za celou dobu jsem si zde nenašel ani jednu, která by mě nějak výrazněji zaujala, snad až na obtloustlého hráče 5, který ovšem rovněž trpěl demencí. Každopádně by se dal označit za jakési mírné oživení snímku.

Dle mého názoru jde o naprosto zbytečný film, který nemusel být vůbec natočen. Nic nového nám totiž nepřinese, tedy kromě 89.minut nudy. Je zcela zbytečné zde hledat nějakou pointu příběhu, protože tenhle film v konečné fázi nemá ani hlavu ani patu. Všechno důležité co by mohlo diváky zaujmout se odehrává ve tmě, takže stejně vlastně nic neuvidíme. Nezkušenost tvůrců se tím pádem promítla na plné čáře a udělala z jejich snímku jen obyčejnou kupu nesmyslů a trapných dialogů. Samozřejmě se zde najde i několik světlejších okamžiků, ale těch je zde opravdu jen pár a kdybych tady ty dvě-tři scény popsal, tak by jste se už na něj ani nemuseli dívat. Dokonce i herecké výkony byli docela tragické, ale našlo se zde i několik výjimek, které mi nedovolí dát tomuhle paskvilu nulu.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat