0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Born (2007)

Zlo, které v sobě nosíš, nesmí ven!
Mary Elizabeth žije se svým otcem, sestrou Catherine a kamarádkou Jennifer v silně věřícím rodinném kruhu, který byl nedávno zasáhnut krutou ránou. Její matka zemřela a nyní vládne v domácnosti pevnou rukou její sestra. Mary Elizabeth je ještě panna, ale po dnešní noci zjistí, že záhadně otěhotněla. Vůbec si není jistá, jak se to mohlo stát a kdo je vůbec otcem jejího dítěte. Pravda je však až příliš. Je jím totiž ďábel Asmodeus, který do ní vložil ďábelské sémě a s nenarozeným dítětem má peklo vlastní plány. Nebohá Mary Elizabeth začíná z hrůzou sledovat, jak se její břicho každý den zvětšuje a mění se její povaha. Dítě jí začíná ovládat a ona není schopná se mu ubránit. Ještě před tím než se narodí, musí jeho matka zabít šest lidí a potom bude mít ďáblův potomek volnou cestu. Dokáže se Mary Elisabeth vzchopit a bojovat, nebo podlehne pekelným silám?

Český název: Nenarozený
Režie: Richard Friedman
Rok výroby: 2007
Délka: 118 min
Země: USA

Hrají:
Joan Severance ... (Dr. Sammael)
Alison Brie ... (Mary Elizabeth)
Kane Hodder ... (Asmodeus)
Denise Crosby ... (Catherine)
Eddie Velez ... (Father Anthony)
... a další

Filmů s posednutými dětmi známe určitě všichni spousty. Málo z vás však asi vidělo lidský plod ve tvaru gremlina s šíleným smíchem, který vydává. Nejznámějším filmem na toto téma je asi Vymítač ďábla nebo Přichází satan. Tento snímek režiséra Friedmana však nemá vůbec nic společného ani s jedním z nich. Tento člověk určitě není žádný začátečník, ale ani filmový profík. Na svém kontě má už několik filmů nebo seriálů, ale žádný z nich mu nepřinesl žádný větší úspěch. A tento film taktéž ne. Mezi jeho díla patří Can't Be Heaven (2000), Ground Zero (2000), Redemption of the Ghost (2002), DarkWolf (2003). Spolupracoval také na seriálech Baywatch Nights (1995), Lois & Clark: The New Adventures of Superman (1993).

Tento snímek hodně balancuje na hranici s komedií a lehkou erotikou, protože oba prvky jsou tu hojně zastoupené. Taktéž se natáčení muselo projevit i na zdraví a psychice jednotlivých herců, protože při shlédnutí filmu jsem nabyl dojmu, že většina herců musí být mentálně narušená, protože to co předváděli před kamerou bylo šílené. Tím bych nechtěl říct, že to byla úplná tragédie, ale při změnách projevu hlavní aktérky, nebo albína Ivana jsem si připadal, jako při sledování záběrů z psychiatrické léčebny. Tohle je však jedna z mála věcí, která mě dost zaujala. Samotný příběh není moc originální a ve většině situací si nelze nevšimnout, že námět byl vypůjčen hned z několika dalších filmů.

Atmosféra filmu se těžko popisuje. Byly chvíle, kdy jsem cítil trochu mrazení v zátylku jenže to hned vyprchalo při vřeštění herečky, která v českém dabingu byla opravdu na ránu. To samé platí i u ostatních postav, protože nadabovaný byl film prostě otřesně. Celou dobu bylo slyšet jen vřeštění, nadávky či trapné hlášky, které byly taktéž vypůjčené z různých amerických komedií. Nejvíce si vzpomínám asi na tuto: "Dnes se chci zadarmo ožrat" z úst pohledné blondýnky to vypadalo trochu divně, ale proč ne. On samotný výběr hereček v tomto filmu byl velice zajímavý. Několik polonahých silikonových blondýnek jistě potěšilo alespoň trochu unavené oči mužských diváků. Některé erotické scény byly doprovázeny i trefnými hláškami a erotickými pomůckami, na kterých se jistě nešetřilo. Samotné atmosféře však nejvíc pomohla asi chrámová hudba, která byla příjemná na poslech a dokud jí nevyměnila nějaká disko hudba, tak byla zcela jistě příjemným oživením.

Komických prvků zde najdeme hned několik. Začal bych zelenou tekutinou, kterou hlavní hrdinka dokázala vymočit na svou oběť či jí vytryskla z bradavky. Scary Movie 2 hadra. Dalším takovým prvkem byly mluvicí hlavy, nebo samotný Asmodeus, který navštíví psycholožku. Nejvíce mě však zaujal způsob, jakým otěhotněla naše hrdinka. Tady se jedná možná o spoiler, ale zajímalo by mě, jestli by se vám milé slečny líbilo víc otěhotnět s větrným vánkem, nebo mouchou.

Nejznámějším hercem je asi Kane Hedder, kterého jste mohli vidět ve filmech jako Hatchet (2006), Fallen Angels (2006), 2001 Maniacs (2001), Jason X (2001) nebo asi v jeho nejznámější filmu House II: The Second Story (1987). V tomto filmu však zas až tak velký prostor nedostal a v kardinálském oblečku vypadal fakt směšně. Z ženských hereček stojí za zmínku určitě Joan Seveřance, která ovšem rovněž dostala jen vedlejší roli. Znát jí bude nejspíš z thrilleru Profile for Murder, ve kterém si zahrála po boku Lance Henriksena (1996).

Hodnocení:
Některé vraždy byly docela nápadité a situace při kterých k nim došlo se mi docela líbily. Bohužel většinou těsně před akcí kamera uhnula stranou a konečná fáze nebyla vůbec vidět. Nerad bych vám však dával falešné naděje, že tento film by mohl být jako celek zajímavou podívanou. Některé prvky stojí opravdu za pozornost, ale jinak je to jen snůška nesmyslných scén a blábolů, které zbytečně natahovali filmaři přes sto minut. Největší škodu udělal právě český dabing a pokud možno, tak si ho raději nepouštějte, protože by jste mohli přijít k psychické újmě na zdraví. Víc jak 30% tomuto filmu nedám.

Žádné komentáře:

Okomentovat