0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 12. 2011

Blessed (2004)

Každá žena touží po dítěti.

Manželé Samantha a Craig žijí poklidný život. Oba se věnují na své práci a jsou docela spokojení, ale jediné co jim chybí kromě peněz jsou děti. Marně se už o ně několikrát pokoušeli a pořád nic. Až jejich doktor jim navrhne návštěvu dobré kliniky Lakeview, která je známá tím, že má vysokou úspěšnost v umělém oplodnění. Howardovi navštíví kliniku a podstoupí lékařský zákrok. Brzy se dostaví radostná zpráva a Samantha otěhotní. Nastěhují se do nového domu v blízkém městečku a Craig dostane zakázku na novou knihu od bohatého Earla Sidneyho, který si manžele oblíbil. Vše vypadá v pořádku, až do té doby než Samanthu začne pronásledovat tajemná mužská postava v kapuci. Craig jí moc nevěří a začnou první hádky. Navíc Samantha zjistí, že s klinikou není něco v pořádku a začíná mít divné tušení, které může ovlivnit nejen její život, ale i život nenarozeného potomka.

Český název: Posedlá
Režie: Simon Fellows
Rok výroby: 2004
Délka: 98 min
Země: Velká Británie / Rumunsko

Hrají:
Heather Graham ... (Samantha Howard)
James Purefoy ... (Craig Howard)
Fionnula Flanagan ... (J. Lloyd Samuel)
David Hemmings ... (Earl Sidney)
Andy Serkis ... (Father Carlo)
...a další

Simon Fellows natočil film, jenž se opírá o děj i scénář, který byl k vidění už několikrát. Žena, která nemůže otěhotnět po lékařském zákroku zjistí, že se to konečně povedlo a chce žít spokojený rodinný život. Jak už to tak, ale bývá nic není zadarmo a tak brzy nastanou problémy. Většinou máme možnost vidět filmy v nichž ještě nenarozené dítě posedne ďábel a nebo je předurčené buď k záchraně či zničení světa. Tady se jedná spíše o první možnost a bohužel i o velice nudný film.

Bohužel i tentokrát musím říct, že prostředí a krajina jsou kromě hlavní herečky tím nejzajímavějším a nejpěknějším na celém filmu, a to je hodně málo. Najdeme zde náznaky klonování, což je věc, kterou neuznávám, ale ve většině posledních filmů, které jsem viděl je to hojně používané téma. Celý film se nese v duchu rodinného štěstí a pohody což je dobré leda tak do telenovel nebo romantických filmů, ale ne do hororu. Jsou nám prezentovány i řeči či náznaky nějakých ďábelských sil, ale převážně se o nich jen mluví. V celém filmu se toho moc nadpřirozeného neobjeví, tedy abych byl přesnější kromě podivných obrazců na ultrazvuku vůbec nic. Máme zde i tajemného muže v kapuci, který se občas objeví, ale je toho tak málo, že jsem se skoro celý film nudil. Samotná hudba mi vůbec nezapadala do děje a možná se snažila nabudit nějakou atmosféru, ale pochvíli jsem jí přestal věnovat pozornost, protože jsem pořád čekal, kdy se konečně začne něco dít. Kdyby se ve filmu neobjevilo pár známých herců, asi by to skončilo úplnou blamáží a film by si na sebe ani nevydělal.

V hlavní ženské roli se objevila půvabná Heather Graham, která byla jasnou doménou celou filmu. Už jen kvůli ní a jejímu výkonu jsem se dodíval až do konce. Bohužel je to však herečka, která se hodí spíše do romantických filmů nebo lehce laděných thrillerů, ale do hororů moc ne (líbila se mi pouze ve filmu From Hell). Co na ní můžeme obdivovat nejvíc, je asi její vzhled a postava, kterou několikrát odhalila v některých filmech. Zahrála si například ve filmech Shout, Twin Peaks, Boogie Nights, From Hell, Killing Me Softly, Hope Springs.

James Purefoy nepatří mezi nejznámější herce, ale zahrál si v několika známějších filmech, mezi které patří A Knight’s Tale, Resident Evil nebo historickém seriálu Rome. Zřejmě nejznámějším hercem je však David Hemmings, který má opravdu bohatou sbírku filmových rolí. Vidět jste ho mohli Eye of the Evil, Terror on the Brittanic, The Rainbow, Gladiator, Spy Game. Bohužel v roce 2003 zemřel, takže nestihl vidět ani premiéru tohoto filmu.

Hodnocení:
Vše podstatné bylo řečeno výše a já jen zopakuji, že se jedná o nepříliš povedený film, který vás jistě nevyděsí, spíše unudí. Když se to v posledních 12 minutách trochu rozjede, tak naběhnou závěrečné titulky. Víc jak 30% tomu nedám, protože mě film dost zklamal.

Žádné komentáře:

Okomentovat