0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 12. 2011

Blade 2 (2002)

Blade je zpátky, ale tentokrát jeho protivníky nebudou obyčejní upíři, nýbrž jejich zmutované verze. Možná i proto si nedobrovolně vezme na pomoc zvláštní upíří komando.

Po ztrátě Whistlera se Blade rozhodl, že ho musí stůj co stůj najít, osvobodit a pokud v něm ještě zbylo něco lidského, tak i zachránit. To se mu nakonec i podaří a staří přátelé jsou zase pohromadě. Netrvá to však moc dlouho a do jejich úkrytu vniknou upíři, kteří s Bladem chtějí uzavřít mír a dohodu. V hlavním sídle upírů se Blade, Whistler a jejich mladý pomocník Scud dozví od vládce upírů, že existuje nový druh upírů (nazvaný smrťák), který vznikl pomocí blíže neurčeného viru, je odolný vůči stříbru i česneku a dokonce se rozhodl, že vyhladí všechny upíry a z lidské rasy si udělá služebníky (ehm potravu). Přenašečem viru je jistý Nomak, který již začal řádit v ulicích Prahy. Blade dostane jako výpomoc upíří komando, které bylo původně vycvičeno, aby zabilo právě jeho. S toto novou sebrankou a věrným Whistlerem po boku vyráží do akce. Jenže může Blade věřit bytostem, které čekají jen na příležitost, aby ho mohly zabít?

Režie: Guillermo del Toro
Rok výroby: 2002
Délka: 117 min
Země: USA / Německo / Česká republika

Hrají:
Wesley Snipes ... (Blade)
Kris Kristofferson ... (Whistler)
Luke Goss ... (Nomak)
Thomas Kretschmann ...(Damaskinos)
Leonor Varela ... (Nyssa)
Ron Perlman ... (Reinhardt)
Karel Roden ... (Kounen)
... a další

Čtyři roky uplynuly od doby, kdy světlo světa spatřil legendární upíří akční horor Blade. Po celou tu dobu si většina fanoušků po celém světě přála, aby jejich komiksový hrdina opět vstoupil na televizní obrazovky. Teprve mexický režisér Guillermo del Toro (v té době ještě nepříliš známý) se rozhodl, že jim to přání splní. V té době měl již za sebou úspěšně natočené tři filmy, které nedopadli zrovna nejhůře. Jednalo se o Cronos, Mimic a The Devil's Backbone. Jeho posedlost speciálními efekty předurčila tento díl, že by "měl" být ve všem úspěšnější než jeho předchůdce. To slovíčko (měl) je však velmi důležité, protože se občas stane, že čím více, tím hůře. A právě tento film tak dopadl.

Samotný scénář filmu je o něco horší než jeho předchůdce. Smysl a zvolená cesta hlavního hrdiny zůstala zachována, ale tentokrát máme možnost vidět Bladea i z trochu odlišné strany. Ve filmu je na krátký okamžik scéna z jeho mládí, kdy se narodí a později seznámí s Whistlerem. Tentokrát se jeho protivníky stávají nejen klasičtí upíři, kteří se tentokrát naučili i umění ninjutsu a jsou koseni po desítkách, ale i jejich zmutovaní příbuzní, jež mají poněkud odlišný způsob sání krve svých obětí. Tito tvorové jsou odolnější, rychlejší a hlavně chytřejší. Stříbro a česnek jsou už pasé, a tak musí Blade vymyslet něco nového. Od toho je zde postava Scuda, který vymýšlí důmyslnější zbraně než přestárlý Whistler. My tak máme šanci vidět vylepšené střelné zbraně, či světelné granáty, které mají ničivý efekt.

Taky je zde více akčních scén jenž jsou bohužel už moc přeumělkované a velké množství efektů, které tyto scény doplňují jsou spíše na obtíž. Protože se z toho staly kreace ala Matrix a digitální pohyby společně se špatným střihem z toho udělaly hodně průměrnou podívanou, která absolutně nedosahuje kvalit prvního dílu. Navíc pohyb postav, které v pohodě utíkaly i po stropě či předváděly artistická čísla ve vzduchu, spíše hopsání spidermana než létajícího upíra. Jasným důkazem je i souboj v dílně, kdy se Blade setká se dvěma upíry. Přišlo mi to, jako bych viděl asijské filmy o samurajích. S náboji se zde taktéž nešetřilo a střílelo se o sto šest. Samotné efekty rozpadaní upírů mi přišly docela v normálu a nejvíc se mi asi líbila romantika při vycházení slunce. Dále pak nesmím opomenout unikátní pitvu, která mi dost připomněla jiný známý horor.

Hudební doprovod je taktéž slabší a kvalit svého předchůdce nedosahuje ani omylem. Zatímco v jedničce je tento prvek na vrcholu hodnocení, tak zde to pro mě je jen jedno z větších zklamání. Výběr písní či melodií se mi moc nelíbil a moc se k právě probíhajícím scénám nelíbil. Zato krve jsme si užili ažaž. Krvavá jatka na nás producenti vyvalili hlavně v podobě rudých jezírek, ve kterých si upíři dobíjeli baterky.

Dalším významným prvkem filmu je upíří komando. Po delší době jsem opět vidět partičku nejrůznějších kreatur, jaké je jen možné vidět. Najdeme zde několik výraznějších postav jako třeba Reinhardta, Chupu či týpka z velkým kladivem, jehož účel jsem moc nepochopil. Alespoň, že se na chvíli objevil ostrý hrot jinak nevím, jaké by proti upírům mělo uplatnění. Dalším zajímavým prvkem je oblečení, které je mělo chránit před slunečními paprsky. Jednotka S.W.A.T by mohla jen tiše závidět.

V hlavní roli se opět objevil Wesley Snipes, pro kterého je Blade životní rolí. Pro mne osobně bude navždy spojován s touto postavou. Bezesporu právě tento herec je největším tahounem celého filmu. Vynikající výkon a projev z něj udělali jedničku v potravním řetězci všech fanoušku trilogie Bladea. Vidět jste ho mohli ve filmech Demolition Man, U.S. Marshals, Undisputed.

Další výraznou postavou je herec Kris Kristofferson, který si znovu zahrál Whistlera, což jistě potěšilo většinu fanoušků, kteří ho po shlédnutí jedničky již pohřbili. Tentokrát to však není on, kdo se stará o novou výbavu Bladea, ale herec Norman Reedus, kterého si pamatuji jen z filmu Octane (2003). Docela mě překvapila účast Luke Gosse (Nomak) jenž v mé paměti zůstal zaškatulkován jako podprůměrný herec, hlavně díky filmu Cold and Dark. Nicméně po zhlédnutí Hellboye musím uznat, že hrát opravdu umí. No a v neposlední řadě nesmím zapomenout na skvělého Rona Perlmana (The Adventures of Huck Finn, Hellboy, Absolon).

My máme to "štěstí", že jsme mohli vidět v akci i několik českých herců. Nejznámější jsou Karel Roden, který si zahrál postavu upířího právníka, doktora a Marek Vašut, na jehož dvě sprostá slova na začátku filmu asi nikdy nezapomenu (to podání je prostě trefné).

Hodnocení:
Jedná se o lehce nadprůměrný film, který těží hlavně ze slušných efektů a vynikajících výkonů některých herců. Jinak musím ale říct, že na první díl nemá ani omylem. Platí zde totiž pravidlo, že někdy je přemíra akčních prvků na úkor hororu spíše na škodu. Pomalu začínám litovat, že jsem dal jedničce pouze 70%, protože si zaslouží víc. Tento díl vidím na něco mezi 50-60%. Na závěr bych chtěl říct, že máme možnost slyšet pěknou přehlídku sprostých slov, kterými je film opravdu přesycen. Někdy je to docela trefné, jindy zase nemístné.

Žádné komentáře:

Okomentovat