0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 12. 2011

Blade (1998)

K smrti nenávidí upíry a právě nadešel čas, aby je vymazal z povrchu zemského.

Upíři již po staletí žijí tajně mezi obyčejnými smrtelníky a snaží se moc neprojevovat, aby nebyli prozrazeni. To se však již brzy změní, když se rozhodne ambiciózní upír Frost převzít jejich vedení a zničit lidské pokolení. Zabije nejvyššího představitele upírů a chce se pokusit přivolat boha krve. Se svými pomocníky začne rozsévat smrt v lidských řadách a vypadá to, že mu nic nestojí v cestě. Do cesty se mu však postaví záhadný Blade, který je napůl člověk a napůl upír. Ten vlastní pěkný arsenál zbraní, které jsou pro upíry smrtelné. Navíc má oproti ostatním upírům velikou výhodu, protože mu nevadí sluneční světlo. Schyluje se k rozhodující bitvě, která rozhodne o osudu lidstva. Hon na upíry může začít!

Režie: Stephen Norrington
Rok výroby: 1998
Délka: 120 min
Země: USA

Hrají:
Wesley Snipes ... (Blade)
Stephen Dorff ... (Deacon Frost)
Kris Kristofferson ... (Abraham Whistler)
Donal Logue ... (Quinn)
Udo Kier ... (Vampire Elder Dragonetti)
Bushe Wright ... (Dr. Karen Jenson)
... a další

Autorem tohoto dnes již legendárního upířího akčního hororu je Stephen Norrington. Před ním natočil pouze jeden film Death Machina, a tak se očekávalo, že Blade nebude mít velký úspěch. Jenomže on dokázal dokonale překvapit všechny filmové kritiky i diváky. Předtím pracoval na filmových speciálních efektech (vidět jste je mohli ve filmu Aliens). Toho dokonale využil a právě Blade je přímo napěchován speciálními efekty. K jeho dalším dílům patří další dva filmy The Last Minute a The League of Extraordinary Gentlemen.

Film Blade ovšem není z jeho hlavy. Natočil se podlé světoznámé comicsové předlohy (autoři- Marv Wolfman, Gene Colan). Angličan Norrington ho už jenom dovedl k dokonalé filmové podobě.

Jde o akční horor, který ve své době sklízel docela velké ovace. Je na něm vidět opravdová poctivá práce, která se dotkla všech prvků filmu. Bojové scény měli velice zajímavou choreografii a my jsme mohli být svědky zkombinování několika druhů bojového umění dohromady. Některé scény byli sice nadsazené, ale od podobného žánru (upírského) se to dalo čekal. Speciální efekty jsou na velice vysoké úrovni, od těch, které se týkali přímo změny rysů postav, přes výbuchy až po hrozivé účinky zbraní, proti kterým neměli upíři žádnou šanci. A právě na jednotlivých zbraních se vyřádili nejvíc. Máme možnost vidět rozmanité druhy střelných, sečných a několika jiných zbraní, jenž se později staly vzorem pro ostatní podobně laděné filmy. Kvalita kamery a záběrů byla velice dobrá, protože tohle byla další z věcí na které se moc nešetřilo a v rukách odborníků nám připravili zajímavou podívanou. Celým filmem nás doprovázela naprosto skvělá hudba, jejíž výběr bych chtěl pochválit asi nejvíc. Ať už šlo o tajemnou hudbu, z níž běžel mráz po zádech, nebo taneční muziku, která se výborně hodila k masakru na diskotéce. Ne všechno na tomto filmu budu ale chválit. Podle mě se nechali producenti trochu unést a množství krve, které stříkalo z obětí, jež Blade musel zabít, bylo spíše k smíchu, než abychom se museli bát. Stejně tak i někteří herci předvedli mizené výkony.

Hlavní roli obsadil tvrďák Wesley Snipes, herec, který byl zřejmě předurčený k rolím v akčních filmech. Patří mezi moje oblíbené herce a je jen málo rolí, ve kterých se mi nelíbil. Tady si zahrál kladnou roli poloupíra, který od narození k smrti nesnáší tvory noci. Upír kousl jeho matku, když byla těhotná, a on nyní nese jejich prokletí. Sice není úplně stejný jako oni, ale i on má chuť po krvi, kterou se snaží mít pod kontrolou, hlavně díky speciálnímu séru.

Wesley Snipes si zahrál ve filmech: Demolition Man, U.S. Marshals, Undisputed, obou pokračováních Bladea, atd.

Vesměs každá hlavní postava má i svého pomocníka. Toho zde představuje postava nemocného Whistlera, který se sice nemůže upírům v boji postavit jako rovnocenný soupeř, ale jeho náplní je starat se a zdokonalovat výstroj, aby zvýšil Bladeovy šance. Také je jeho rádcem a i on má s upíry nevyřízené účty. Ve filmu si ho zahrál zkušený herec a také velice dobrý zpěvák Kris Kristofferson. Tento životem ostřílený muž si ve svém osobním životě prošel mnoha útrapami a my můžeme být rádi, že se objevil ve všech dílech této upírské ságy, protože je jistě velkým oživením. Na svém kontě má například tyto filmy: Pat Garrett and Billy the Kid, Wooly Boys, D-Tox, The Jacket.

Hlavní záporná postava upír Frost patří mezi moje nejoblíbenější a to hlavně díky skvělému hereckému výkonu Stephena Dorffa. Jeho herecký projev a šílená mimika obličeje dokázala zpestřit děj a přidala filmu na zajímavosti. I když na netu jsem slyšel vesměs samé negativní ohlasy a hodnocení na tohoto herce, musím s nimi nesouhlasit. Jeho podání arogantního a ambiciózního upíra, který se rozhodne postavit upírské radě a dokonce zabije nejvyššího představitele, je velice působivé. Málo kdy jsem si všiml nějakého přehrávání a jeho dynamický hlas (pouze v původním znění) zní hodně děsivě. Dále jste ho mohli vidět například ve filmech: The Power of One, Blood and Wine, Deuce Wild, Alone in the Dark.

V dalších rolích se objevili:
Udo Kier ( Far Cry) – předseda upíří rady
Donal Logue ( Confidence) – Frostův pomocník
N’Bushe Wright ( 3 Strikers) – hematoložka

Hodnocení:
Tento film je přehlídkou velmi dobře vypadajících akčních triků, které jsou na velice vysoké úrovni. Některé fanoušky hororu může tato skutečnost trochu odradit, ale mě rozhodně ne. Protože podle mě obě pokračování na nich staví ještě více než jednička. Dobré herecké výkony, hudba i celkové zpracování hodnotím 70%. Když bych tuhle recenzi psal v roce natočení filmu, bylo by ještě větší. Dnes z odstupem času však na něj hledím trochu střízlivěji. Není žádným tajemstvím, že se tímto filmem částečně inspiroval i film Underworld, ve kterém se objevilo několik velice podobných scén.

Žádné komentáře:

Okomentovat