0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 12. 2011

Behind the Wall (2008)

Za zdmi malého majáku se dvacet let ukrývalo zlo, které je nyní opět vypuštěno na svobodu a hodlá dokonat svou pomstu.

Katelyn se po dvaceti letech vrací do rodného městečka, aby se zde zúčastnila zasedaní městské rady, která projednává co se bude dít s majákem a domem, ve kterém se narodila. Pozemek a maják patří městu a to jej prodalo bohatému investorovi, který ho chce celý předělat. Od zástupce starosty dostane nabídku, naposledy se podívat na ono místo, kde došlo před lety k tragické události. Tehdy její otec brutálně zavraždil její matku, tedy alespoň se to tvrdilo. Jenže Katelyn se brzy začnou vracet děsivé vzpomínky z dětství, na které se snažila celou tu dobu nemyslet a napovrch začíná vyplouvat hrozivé tajemství o kterém neměl do dnešního dne nikdo z místních obyvatel ani potuchy. Především se dívce vybaví varování, které jí bylo vštěpováno jejím otcem a to, že nesmí chodit do sklepa a otevřít zatlučené dveře. Pokud to někdo poruší, vypustí hrozivé zlo, jenž se za zdmi majáku skrývá. Jak už to tak bývá, zvědaví dělníci vejdou do sklepa a……

Český název: Za zdmi majáku / Za zdí
Režie: Paul Schneider
Rok výroby: 2008
Délka: 94 minut
Země: USA / Kanada

Hrají:
Lindy Booth ... (Katelyn Parks)
Lawrence Dane ... (otec Hendry)
James Thomas ... (Drew Cabot)
Andy Jones ... (Ray Sanders)
Brad Hodder ... (Eric Carrinton)
... a další

Režisér Paul Schneider za celou svou kariéru natáčí především televizní filmy různých žánrů a samozřejmě i seriály. Jeho filmy většinou neoplývají příliš velkým rozpočtem a tak není divu, že se nemůžou vymanit z velice průměrného hodnocení. Tento film není vůbec žádnou výjimkou, ba je mnohdy označován za jeden z jeho nejhorších. Samotný scénář je sice na první pohled zajímavý, ale po čase zjistíte, že nic nudnějšího jste asi neviděli. Celou dobu se tu totiž jen mluví o něčem hrůzostrašném, ale ve finále nám tvůrci vůbec nic neukáží a divák se tak může cítit po právu ošizen a zrazen vlastní představivostí. Ta mu totiž během filmu může nabídnout desítky nejrůznějších variant, cože se to skrývá za tajemnými dveřmi, ale poté co uvidí to cosi, bude velice zklamán a jeho iluze roztrhány na cucky.

Přitom začátek vypadal docela slibně a i samotná atmosféra měla místy mysteriózní nádech. Bohužel to nevydrželo moc dlouho, protože místo toho, aby na nás tvůrci vybalili pořádnou dávku hororové zábavy, začal film spíše připomínat romantické sobotní odpoledne na Nově. Dlouhé nudné pasáže doslova ubíjely a po náznaky duchařiny se zde projevovali jen formou záhadných hlasů, které se ozývali po starém domě. Zachraňovali to jen flashbacky z minulosti, ale ani v nich jsme se z počátku moc nedozvěděli. Film začal být opět zajímavý zhruba v polovině, když zmizelo několik lidí a začalo probíhat jejich hledání. Jenže to všechno postrádalo onu pověstnou šťávu a ani bych se nedivil, kdyby to většina z vás vypnula.

Nečekejte zde žádné drastické ani úchvatné záběry, u kterých by vás zamrazilo až do morků kostí. Většina scén se totiž nese v jakémsi komorním duchu, kdy na chvíli spatříte mrtvolu a vzápětí se objeví střih a nic. Celé mi to přišlo jakoby tvůrci dostali parádní myšlenku na natočení solidně vypadající scény, kterou načali, ale už nedotáhli dokonce. Takhle zbabraný film jsem už dlouho neviděl. Přitom samotné prostředí nevypadalo vůbec špatně. Starý maják a zchátralý dům nabízí desítky různých kombinací k tomu, aby jste natočili solidní film, jenže to by se toho musela ujmout jiná banda filmařů. I samotné herecké výkony byli nemastné, neslané a přestože se zde objevilo několik známějších tváří s Lindy Booth v čele, absolutně nedokázali navýšit kredit a celkovou kvalitu filmu.

Teprve s koncem filmu se vše obrátilo alespoň částečně k lepšímu a to především díky narůstajícímu počtu mrtvých. Dokonce i samotné odkrytí ponuré historie majáku a zjištění totožnosti, kdože to má být tím záhadným zdrojem zla vypadalo nakonec zajímavě. Jenže tvůrci se prostě rozhodli, že nám toho moc neukáží a vše zůstalo jen na představivosti samotných diváků. Pokud tedy nepočítám ten jeden směšný digitální trik s mlžnou postavou, který vypadal docela trapně.

Behind the Wall je přesně tím typem filmu, který byl docela dobrou myšlenkou v hlavě scénáristy, ale jeho nápad ztroskotal na samotném režisérovi. Napětí, prvky duchařiny a zajímavá atmosféra je zde k vidění jen zřídka a většina celého filmu nevýslovně nudí. Navíc tomu ani moc nepomohli herecké výkony, takže bylo vymalováno. V konečné fázi jde o podprůměrný film, který stačí vidět jen jednou.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat