0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 12. 2011

Bag det stille ydre (2005)

Duše zemřelých chtějí nalézt svůj klid.

Manželé Tommy a Signe se rozhodli přestěhovat z města na venkov. Přes realitní kancelář si našli krásný starý dům, který si ihned zamiluje jejich dcera Bianca. Okolí je nádherné, seznámí se s milými sousedy a vše se zdá v pořádku. Ovšem jen do doby, kdy pracovně vytížený Tommy odjíždí na služební cestu. V domě se začnou dít zvláštní věci. Krb začne sám od sebe hořet, ovoce během okamžiku shnije a je plné červů, věci se samy pohybují a navíc si Bianca povídá s imaginárním chlapcem Oliverem. Její matka z toho začne šílet a pustí se do pátrání o historii domu a okolí. Zjistí, že před třemi lety nedaleko uhořeli nešťastnou náhodou dvě děti. Má to snad nějakou spojitost s tím, co se děje v jejich domě? Pokud ano, tak chce jim duch něco sdělit, nebo se pomstít komukoliv kdo se vyskytne v jeho okolí? Signe na to musí přijít dřív než přijde o zdravý rozum a stane se něco hrozného.

Český název: Mrtvé duše / Neklidné duše
Režie: Martin Schmidt
Rok výroby: 2005
Délka: 88 min
Země: Dánsko

Hrají:
Anne Birgitte Lind ... (Signe)
Jakob Cedergren ... (Tommy)
Dejan Cukic ... (David)
Andrea Vagn Jensen ... (Marianne)
Lykke Sand Michelsen ... (Sara)
Rebecca Løgstrup ... (Bianca)
...a další

Tak a máme tady další z řady severských duchařin. Tentokrát pochází z Dánska a má jí na svědomí docela úspěšný režisér Martin Schmidt, který má na svém kontě již několik velice zajímavých filmů (převážně hororů), které se těší docela velké divácké oblibě. A to i přestože nejsou nikterak originální. Jeho doménou je především fakt, že dokáže během svých filmů navodit docela příjemnou atmosféru, která diváky zaujme. Tentokrát se mu to však povedlo tak napůl. Samotný děj totiž jasně kopíruje své známější bratříčky a není moc těžké poznat, odkud že si vypůjčil režisér svou inspiraci.

Ze začátku se budete asi dost nudit, protože prvních patnáct minut se snímek věnuje pouze seznamování se šťastnou rodinkou a jejich novým domem. Jak už to tak bývá, tak realitní agent jim nakecá spoustu nesmyslů, oni mu na ně skočí a barák koupí. Jediným oživením je příchod dvou stěhováků, z nichž jeden je totální blázen a svými nemístnými vtipy a narážkami dokáže diváka alespoň trochu pobavit. Seznámení s duchem je pouze formou podobné 3D. Kdy si specialisti na efekty trošku pohráli s kamerou a letem světem obletěli celý dům. Mezi tím stačili ještě na scénu šoupnout černou kočku, aby dodali atmosféře alespoň nějaký náboj. Vše podstatné se začne odehrávat až v prostředku filmu. Zde začneme rozplétat pozadí příběhu a dozvíme trochu o historii venkova a hrůzy, která se odehrála tři roky předtím. Ani tady však nejde o nic originálního. Na druhou stranu je však potřeba říct, že atmosféra začne houstnout především díky nadpřirozeným jevům, které se začnou dít v domě a samozřejmě také díky hudebnímu doprovodu.

Pokud vás až doteď film moc nezaujal a nejraději by jste ho vypnuli, tak to nedělejte. Ke konci se totiž celá zápletka pěkně rozplete a někteří budou možná velice překvapení. Navíc se dostaví i několik velice pěkných efektů, které nenechají žádného hororového fanouška chladným. Tvůrci si však ani na konci neodpustili kopírování a úplným finishem si to u mě zase pohnojili.. posledních pět minut měli zcela vypustit. Jen mě trochu mrzí, že si víc nevyhráli se samotným nadpřirozenem a podávali ho jen po kapkách. Třepající se nábytek, nebo černá kočka už dneska moc lidí nevystraší. Stejně tak ruka zpoza kamery. Tyhle triky jsou už pěkně staré a jejich účinek dávno pominul.

Rozhodně se však dalo dívat na herecké výkony všech hlavních představitelů. Přestože to že začátku bylo takové jalové, postupem času se pěkně rozjeli a příjemně mě překvapili. Především pak představitelka Signe. Tato herečka předvedla podle mě nejlepší výkon ze všech. Její projev byl přirozený, nevšiml jsem si ani žádného přehrávání. To už se nedá říct o jejím hereckém manželovi, který mi byl krajně nesympatický. Naštěstí hrál ve filmu druhé housle.

Tenhle snímek mě nezklamal, ale ani příliš nepotěšil. Jde o obyčejný průměrný film, který moc originální není. Navíc mi přijde, že režisér moc nedomyslel to, že začátek docela uspává a něco pořádného se začne dít až v prostředku filmu. Jenže to spoustu diváků odradí, protože oni chtějí vidět pořádnou duchařinu, když už se tímto titulem honosí a ono pořád nic. Tím se někteří samozřejmě připraví o docela zajímavý konec. Ten bych chtěl pochválit asi nejvíc. Společně s výkonem hlavní herečky asi dva největší plusy celého filmu.

Hodnocení:
Víc jak 50% tomu nedám. Ale docela mě tentokrát DVD Edice mile překvapila.

Žádné komentáře:

Okomentovat