0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

Zodiac

Sériový vrah, pro kterého byli lidi jen lovnou zvěří a díky své chytrosti nebyl nikdy dopaden. Navíc jako jeden zmála dokázal celou dobu vodit policisty za nos a z legrace jim posílal zašifrované dopisy.

Koncem šedesátých let otřáslo Kalifornií a San Franciscem řádění sériového vraha, který nebyl přes veškerou snahu policejních složek nikdy dopaden. Dodnes se přesně neví, kdo se skrýval pod přezdívkou Zodiac. Tento člověk zabil v rozmezí dvou let pět lidí a dva vážně zranil. On sám se však hrdě hlásil k sedmatřiceti obětem. Tento počet však nikdy nebyl policií prokázán.


Poprvé udeřil 20. prosince 1968 na hranici měst Benicia a Vallejo v Kalifornii. Jeho oběťmi se stali dva zamilovaní studenti Betty Lou Jensenová (16 let) a David Faraday (17 let). Pro oba to měla být prvnímilenecká schůzka a tak se rozhodli, že pojedou na vánoční koncert nedalo chlapcova domu. Po cestě však změnili svůj plán a místo toho zajeli do bistra na nějaké to jídlo. Poté zamířili k Lake Herman Road věhlasnému místu milenců, kteří si zde užívali přímo v autech. Kolem jedenácté večer k nim zezadu přijelo auto, řidič vystoupil obešel vůz a začal střílet. Nejprve střelil chlapce do hlavy a dívka využila jeho nepozornosti. Začala utíkat pryč, ale vrah jí výstřelem přinutil zastavit. Následně jí pětkrát střelil do zad. Její mrtvola byla nalezena 28 stop od zaparkovaného auta ženou, která bydlela poblíž. Přivolaní policisté nenašli žádné vrahovy stopy ani otisky. Po vrahovi jakoby se slehla zem a delší dobu o sobě nedal vědět.

Udeřil znovu až o půlnoci 4-5 června 1969. Tentokrát si vyhlédl mladou dvojici Michaela Mageau (19 let) a Darlene Elizabeth Ferrinovou (22 let). Ti zaparkovali svůj vůz asi čtyři míle od Lake Herman Road. Dívka byla vdaná a na tomto místě si ráda užívala se svými milenci. Během krátké chvíle na místo dorazilo další auto, ale vzápětí odjelo. Během deseti minut se však vrátilo a zastavilo přímo za nimi. Řidič nechal zapnuté světla, aby tak oslnil lidi uvnitř a opět obešel vůz. Baterkou posvítil chlapci do tváře a vystřelil zbraní Luger ráže 9mm. Oba trefil celkem třikrát a chystal se odejít. Mladík se však začal hýbat a proto se vrátil a vystřelil ještě dva náboje. Poté odjel. Dopoledne na to někdo zatelefonoval na policejní stanici ve Vallejo a přihlásil se k dvojnásobné vraždě. Detailně popsal místo vraždy, druh zbraně i počet výstřelů a pak zavěsil. Policisté vystopovali hovor k benzínové pumpě poblíž policejní stanice ve Vallejo. Policie na místě už jen konstatovala smrt dívky, ale chlapec jako zázrakem přežil s průstřelem tváře, krku a hrudě.


Vrah dal znovu o sobě vědět dost kuriózním způsobem. 1. srpna 1969 poslal tři téměř totožné dopisy bulvárním plátkům Vallejo Times – Herold, San Francisco Chronicle a San Francisco Examiner. Ve svých dopisech detailně popsat své vraždy i to co měli oběti na sobě. Navíc jim přiložil zašifrované zprávy a příkaz, že je musí otisknout v nejnovějším vydání jinak bude zabíjet znovu. Prohlásil, že v kryptogramech je zašifrována jeho totožnost a když bude policie dost šikovná, tak ho brzy odhalí. Navíc pokud noviny nesplní jeho požadavek, tak nejbližší víkend zavraždí dalších dvanáct lidí. I přes znepokojení policejního šéfa Jack E. Stiltze, který nebyl přesvědčen, že dopisy napsal opravdu sám vrah Chronicle vydal svou třetinu šifry. Ostatní dva plátky tak neučinili hned, ale vrah nakonec nezabíjel. Místo toho obdržel 7.srpna šéfredaktor Chroniclu další dopis. V něm vrah se vrah představil jako Zodiac a reagoval na žádost policejního šéfa. Poslal obsáhlejší popis dosud nezveřejněných informací z místa druhé vraždy, které se policisté snažili ututlat. Následující ho se doslova spustil poprask. Dva obyčejní lidé manželský pár Donald a Bettye Harden Salinasovi dokázali rozluštit jeho kryptogramy a policie si tak mohla přečíst celé poselství. Vrah v něm popisuje svou touhu zabíjet lidi místo zvířat, protože z toho má větší zážitek a tím že někoho zabije, tak z něj vlastně udělá svého otroka.

27. září 1969 se odehrála další vražda. Tentokrát však za bílého dne. Vrah pouze změnil své pole působnosti a přemístil se k jezeru Berryessa. Tentokrát si vyhlédl mladou dvojici, která si zde udělala piknik. Znenadání vyšel zpoza stromů, oblečen do kostýmu který si vlastnoručně ušil (černé kapuci, kterou nosili kati a hábitu se svým znakem). V ruce držel revolver ráže 45 a údajně měl prohlásit, že je uprchlým trestancem a potřebuje mladíkovo auto ke svému útěku do Mexika. Hodil dívce Cecelii Shepardové šňůru od prádla a přinutil ji, aby svázala svého přítele Bryana Hartnella. Poté sám svázal i ji a pro jistotu ještě utáhl provaz i chlapci. Ti si v tu chvíli opravdu mysleli, že se jedná pouze o normální loupežné přepadení, ale vrah je brzy vyvedl z omylu. Vytáhl nůž a oba je střídavě bodal do zad a břicha. Poté se vrátil 500 yardů k jejich vozu, kde nožem vyryl do dveří svůj znak a fixem napsal svůj vzkaz pro policii:

Vallejo/12 20- 68/7 4- 69/září 27- 69- 6:30/

Následujícího dne v 7:40 ráno zavolal na policejní stanici v okresním městě Napo a šerifovi oznámil svůj zločin. Mobilní telefon, který použil byl později policií nalezen jen několik bloků od policejní stanice. Dokonce se jim podařilo nalézt i neúplný otisk dlaně, ale tento důkaz nebyl nikdy použit. Nešťastnou dvojici objevil místní rybář se svým synem, když uslyšeli zoufalé volání o pomoc. Jako zázrakem ještě oba napadení žili, ale Cecilie při převozu do nemocnice upadla do komatu a už se nikdy neprobrala. Zato Bryan bojoval o svůj život, jako lev a nakonec se i uzdravil. Do detailu následně pověděl novinářům i polici jak se to tehdy odehrálo. Vyšetřujícím byl tehdy šerif z Napa Ken Narkos, který u případu zůstal až do roku 1987, kdy odešel do důchodu.


Poslední známá Zodiacova vražda se odehrála 11. října 1969 v San Franciscu. Taxikář Paul Stine naložil do taxíku neznámého muže, kterého odvezl na Mason and Geary Streets. Poté co vůz zastavil ho muž napadl zezadu a jednou ranou ho střelil do hlavy. Následně mu vzal peněženku a klíče od auta. Při té příležitosti uřízl i kousek košile své oběti a utekl do parku. Jeho hrůzný čin však pozorovali z domu přes ulici tři malé děti, které policii řekli, že viděli dva muže jak perou uvnitř taxíku a jeden z nich následně chodí kolem vozu a celý jej utírá kusem hadru. Poté odkráčel ulicí směrem dolů. Přivolaná policie byla na místě během krátké chvíle a vrah tudíž musel být někde poblíž, ale nikoho se jim chytit nepodařilo. Kuriozitou však je, že jen pár bloků od místa činu policejní auto zastavilo podezřele chovajícího se bělocha, ale jelikož jako pachatel byl popsán černoch, tak ho nechali jít. Zastaveným mužem byl ve skutečnosti opravdu sám vrah. Policista Fouke následně od svých kolegů dostal opravenou verzi popisu podezřelého, ale i přes rozsáhlé pátrání už muže znovu nenašli. K případu Zodiac byli povolání dva detektivové ze San Francisca Bill Armstrong a DaveToschi. Ti během let svého vyšetřování tohoto případu vyslechli a prověřili přes 2500 podezřelých.

4. října 1969 dostal Chronicle další Zodiacův dopis ve kterém popsal svou touhu vyvraždit školní autobus plný školáků a jako důkaz přiložil kousek košile mrtvého taxikáře. Policie vzala jeho hrozbu vážně a několik dnů bedlivě hlídala školní autobusy. Nic se však nestalo.

22. října ve dvě ráno zavolal do rádia Oakland PD neznámý muž a dožadoval se účasti jednoho zde dvou prominentních právníků F. Lee Baileyho nebo Melvina Belliho v ranní show Jima Dunbara. První jmenovaný byl mimo město, ale Belli nakonec kývnul a v show se objevil. Moderátor Dunbar následně apeloval na diváky, aby se nebáli a pokud někdo má nějaké informace o Zodiacovi ať zatelefonuje a pomůže vraha dopadnout. Kromě několika planých telefonátech se ozval i nějaký Sam, který prohlásil, že má informace, ale řekne je jen Bellimu v opuštěném komplexu v Daly City. Belli tam skutečně odjel, ale nikdo se neukázal. Policisté si následně poslechli Samův hlas a z určitostí řekli, že se nejedná o vrahův hlas z dřívějška. Brzy na to také vystopovali odkud telefonát přišel a zjistili, že jim zavolal psychicky narušený pacient z nemocnice v Napu.

8. listopadu 1969 poslal Zodiac další kryptogram složený z 340 znaků ten však nebyl nikdy dešifrován. Následující den poslal další v němž posměšně uvedl, že policisté s ním mluvili tři minuty po zavraždění taxikáře a nezadrželi ho. Navíc jim poskytl další nezveřejněné informace z oné doby. Vše bylo sepsáno na sedmi stránkách. 20. prosince 1969 přesně rok po první vraždě poslal další vzorek taxikářovi košile samotnému Bellimu. Údajně proto, aby mu pomohl při pátrání.


22. března 1970 jela sedm měsíců těhotná Kathleen Johnsová společně se svou deseti měsíční dcerkou navštívit svou matku do San Bernardina v Petalumě. Blízko města Modesto na ni začalo blikat za ní jedoucí vozidlo a tak sjela ke kraji vozovky. Z auta vyšel cizí muž a řekl jí, že má uvolněné zadní kolo. Nabídl se, že jí pomůže ho utáhnout. Když s prací skončil nasedl do svého vozu a odjel. Brzy poté co se rozjela ji však kolo upadlo a znenadání se vrátil opět onen záhadný cizinec a nabídl jí, že ji odveze k nejbližší pumpě. Nešťastná Kathleen souhlasila a nastoupila do jeho vozu. Jenže po cestě minuli hned několik čerpacích stanic i autoservisů a muž pořád nezastavoval. Po delší době to začalo být ženě podezřelé a tak se zeptala proč nezastavil. Muž jí na to odvětil, že se ji chystá zabít a její dítě vyhodit z okna. Kathleen se rozhodla k riskantnímu plánu a za jízdy vyskočila z auta. Následně se schovávala v blízkém poli a čekala na nějakou pomoc. Poté autostopem dojela až k nejbližší policejní stanici, kde na nástěnce rozpoznala podobiznu muže, který ji chtěl zabít. Policisté ji tam měli od doby, kdy Zodiac zavraždil taxikáře. Následně prošla několika výpověďmi, ale mnohdy se v nich absolutně neshodla až začali mít policisté podezření, že se zřejmě nejednalo o útok samotného Zodiaca a tak tohle svědectví nebrali v potaz.

Do konce roku 1970 na sebe Zodiac upozornil ještě několika dalšími vzkazy, ve kterých se však jen policistům vysmíval. Navíc je ujišťoval, že nemá nic společného z nedávným bombovým útokem na policejní stanici, při němž zemřel policista. Tohle prý není jeho styl. I když popravdě mrtvý policajt, je dobrý policajt. Vyšetřovatele však ani nenapadlo ho podezřívat právě z tohoto zločinu. Následně začal opět vyhrožovat zabitím dětí ze školního autobusu a tentokrát prohlásil, že se nechal bombou inspirovat - než aby je podřízl, nebo zastřelil, tak raději použije bombu. Trval na tom, že jediné co ho může od plánu odradit by bylo, kdyby lidé začali nosit placky s jeho značkou.

26. června 1970 se přihlásil Zodiac k vraždě jiného policisty, kterého údajně střelil do hlavy, když mu dával pokutu za špatné parkování. Mrtvým se měl stát seržant Richard Radetich, který skutečně zemřel týden předtím kulkou do hlavy. SFPD však popřelo, že by s tím měl Zodiac něco společného a tak tato vražda zůstala neobjasněná. V dalším dopise poslal popsanou mapu San Francisca, ve které udělal zkřížený kruh, který připomínal hodinový číselník a do něj vepsal čísla 3, 6 a 9. Po rozluštění této šifry měli policisté najít údajné místo, kde se nalézá bomba pod školním autobusem. Nikdy však nebyla žádná nalezena. Navíc začal psát do každého dopisu aktuální skóre mezi ním a policií.

26. července 1970 přišla zpráva s textem písně The Mikado, který si upravil podle sebe psal v něm o své cestě a mučení otroků. Pod to napsal skoré Zodiac 13= SFPD 0.

7 .října 1970 obdržel Chronicle tři dopisy pocákané krví opět od Zodiaca. Text byl slepený z vystřihnutých písmen a zakončený třinácti dírami. Vyšetřovatelé tentokrát označili dopis za pravý a rozjeli pátrání po dalších obětech. Do té doby totiž měli pocit, že se jim jen někdo vysmívá a poslední dopisy posílá pouhý napodobovatel Zodiacova stylu.

27. října 1970 obdržel redaktor Chronicle Paul Avery výhružný dopis podepsaný Zodiacem. Byl v něm napsáno, že je odsouzený a bude potrestán. Avery vzal hrozbu vážně a začal mít obavy o svůj život. Proto napsal titulní stránku o Zodiacovi a jeho poselství. Brzy na to dostal opět dopis tentokrát však anonymní, ve kterém byla popsána spojitost se čtyři roky starou nevyřešenou vraždou vysokoškolské studentky Cheri Jo Batesové, která zemřela 400 mil od San Francisca v Greater Los Angeles Area. Tehdy osmnáctiletá studenta Batesová trávila v roce 1966 večer v knihovně. Ve 22:30 uslyšeli lidé křik na ulici a zavolali policii. Když ve dvě ráno policisté našli mezi dvěma domy opuštěné auto šli to obhlédnout. Asi sto yardů od něj ležela ubodaná dívka. Její rozbité hodinky se zastavili na čase 0:24. Vyšetřovatelé si však myslí, že umřela dříve. Navíc se jim na místě činu podařilo udělat odlitek ze stopy po vojenské botě.

29. listopadu 1966 přišlo na policejní stanici v Riversade i deníku Riverside Press-Enterprise dopis s přiznáním psaný na stroji. V němž se autor přiznává k vraždě a prohlašuje, že Batesová není první a ani poslední jeho obětí. V prosinci 1966 byla v knihovně Riverside Community nalezena vyřezaná podivná báseň, kterou kalifornský specialista na porovnávání písma Sherwood Morrill označil za Zodiacův rukopis.

30.dubna 1967 dostal otec zavražděné i noviny další dopis od Zodiaca, který v něm napsal pouze větu: ‘‘Batesová musela zemřít, budou další‘‘ (půl roku po její smrti). 13.března 1971, skoro čtyři měsíce po prvním dopise, dostal Paul Avery další dopis od vraha v němž popisuje další detaily z oné vraždy. Jenže odborníci si všimnou různých nesrovnalostí ve stylu písma a moc nevěří, že by tentokrát psal sám Zodiac.

22. března 1971 dostal Avery další dopis v němž se vrah přiznává k vraždě Donny Lassové. Jednalo se o půlroku pohřešovanou dívku, která zmizela 6. září 1970. Pracovala jako ošetřovatelka v hotelu Sahara Tahoe. Poslední pacient od ní odešel v 1:40 ráno a od té doby jí už nikdo neviděl. Ráno našla uklízečka její špinavou uniformu a boty v kanceláři zabalené do papírového pytle. Auto zůstalo zaparkované před jejím apartmá a ani v bytě nebyly žádné známky cizího vniknutí. Ještě ten den obdržel její zaměstnavatel i nadřízený záhadný telefonát od cizího muže, který tvrdil, že Lassová musela opustit město kvůli rodinným důvodům. Policie jí dala na seznam pohřešovaných osob, ale její tělo nebylo nikdy nalezeno.

13. listopadu 1972 otiskly noviny Vallejo Times-Herald příběh policejního detektiva Billa Bakera, který v něm popisuje okolnosti vraždy jednoho manželského páru ze Santa Barbary, kterou připisuje na Zodiacovo konto. V červnu 1963 pět a půl roku před první oficiální vraždou na Lake Herman Road byli zastřeleni středoškolák Robert Domingos a jeho snoubenka Linda Edwardsová na pláži blízko Lompoc. Policie tehdy zjistila, že se vrah pokusil oběti svázat, ale ti se z pout dostali a dali se na útěk. Vrah je však oba střelil několikrát do zad a posléze i do hrudi zbraní ráže 55. Jejich mrtvoly poté odtáhl do nedaleké lesní chaty, kterou se pokusil neúspěšně zapálit.

Zodiac se potom téměř tři roky neozval, ale 29. ledna 1974 dostal Chronicle další dopis ve kterém opět poslal kousek textu z písně The Mikado a skoré Zodiac 37= SFPD 0. 4.února jim poslal další dopis ve kterém se nalézalo vysvětlení slova zabíjet ve staré norštině. 8.května 1974 přišel další dopis a v něm stížnost na film Badlands, zakončená dotazem zda může strhávat plakáty toho filmu na ulicích. Zcela jednoznačně se jednalo o další výsměch policejním složkám a pravost Zodiacova písma byla s určitostí prohlášena za pravou. 8. července 1974 přišel anonymní dopis s další stížností na jednoho z redaktorů Marca Spinelliho. Autor se podepsal jako Red Phantom, ale spojitost z vrahem se neprokázala, takže šlo zřejmě jen o nemístný vtip nějakého pisálka.

Další čtyři roky se Zodiac neozval a až dopis z 24. dubna 1978 vyvolal velký rozruch. Zprvu byl označován za autentický, ale postupem času ho zkoumali tři experti na pravost písma a nakonec vyvrátili, že by se jednalo o vrahovo písmo. Naopak byl obviněn detektiv Toschi, který měl prý údajně okopírovat vrahovo písmo, aby ho tak po čase zase zviditelnil a mohl tak případ znovu oživit. Toschi se nakonec přiznal k napsání dopisu, ale popřel že by měl něco společného s paděláním ostatních Zodiacových dopisů. Nakonec z toho vyšel bez úhony. Dodnes se však přesně neví, kolik dopisů bylo opravdu napsáno samotným Zodiacem a kolik z nich bylo jen bezcenným padělkem některého ze ctitelů.

Přestože Zodiac nebyl nikdy dopaden, byl na seznamu jeden muž, který figuroval po celou dobu na seznamu hlavních podezřelých. Nebyl jim nikdo jiný než Arthur Leigh Allen. Nikdy však nebyl obviněný pro nedostatek přímých důkazů, přestože se o to vyšetřovatelé nejednou pokoušeli. Byl také jediným u koho byla provedena důkladná domovní prohlídka. Allen však ustavičně popíral, že by měl z vraždami něco společného. Dokonce byl k případu nasazen jeden ze dvou přeživších Michael Mageau, který přežil střílení 4. července 1969 a do té doby se ukrýval. Ten bez zaváhání označil na jedné z předložených fotografií právě Allena. Ten však v roce 1992 zemřel na selhání ledvin. Přesto dostali vyšetřovatelé možnost v roce 2002 porovnat jeho DNA se slinami získané z jedné Zodiacovy známky. Stejnou zkoušku provedli i u jeho přítele Chaneyho, ale DNA se neshodovala ani u jednoho. Přsto všechno si odborník na Zodiaca Robert Graysmith dovolil tvrdit, že od té doby co Allen zemřel, přestal dostávat otravné telefonáty uprostřed noci. Od té doby se už nikdo neozval.

Od roku 2004 se skoro pravidelně každý rok objeví někdo kdo tvrdí, že jeho příbuzný byl Zodiac. Do dnešního dne tento případ zůstal otevřený ve městech Napa County a Riverside. Podobně tomu je i ve Vallejo, které sice případ už uzavřelo, ale ochotně stále spolupracuje.

Zodiacovy zločiny a dopisy inspirovaly k natočení několika velice zajímavých dokumentů, filmů i k napsání mnohostránkových knih. Nejznámější se stala bibliografická kniha Roberta Graysmitha (Zodiac), která se dočkala obrovských ovací po celém světě.

Natočilo se i několik filmů z nich - za zmínku stojí určitě verze z roku 2005 a nejnovější od Davida Finchera (2007). Druhá jmenovaná je právem označovaná jako nejlepší. Režisér David Fincher se v rámci natáčení filmu osobně setkal s několika lidmi, kteří se v té době podíleli na vyšetřování. Ať už jako svědci či přímo vyšetřovatelé. Hodně mu pomohly i samotné policejní záznamy a hlavně svědectví těch, jenž byli tehdy uprostřed všeho dění. Mezi lidmi kteří byli ochotni spolupracovat byli například oba vyšetřovatelé Bill Armstrong, Dave Toschi, nebo přeživší Michael Mageau. A samozřejmě mnoho dalších.

Seznam prokázaných obětí (počet 5)
David Arthur Faraday (17)
Betty Lou Jensen (16)
Darlene Elizabeth Ferrin (22)
Cecelia Ann Shepard (22)
Paul Lee Stine (29)

Další možné oběti u kterých policie neprokázala Zodiacovu účast
Cheri Jo Bates (18)
Robert Domingos (18)
Linda Edwards (17)
Donna Lass (25)

Ti co přežili:
Michael Renault Mageau (19)
Bryan Hartnell (20)
Kathleen Johns (22)

Žádné komentáře:

Okomentovat