0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

Long Walk, The (Dlouhý pochod, Richard Bachman)

Sto mladých chlapců se přihlásí do soutěže nazvané Dlouhý pochod. Nesmí zastavit, odchýlit se z vytyčené trasy ani utéct. Jinak je čeká kulka do hlavy. Přežít může totiž jen JEDEN!!!


Údaje o knize

Originální název: The Long Walk
Rok vydání: 1979
Typ knihy: Science fiction-Horror
Český překlad: David Petrů
Vydalo: Nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA (2005)
Počet stran: originální verze 384 stran, česká verze 278 stran

Úvod

Dlouhý pochod - tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo postavit se na start a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí: tři napomenutí znamenají definitivní konec v soutěži. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji, nebo dojde nejdál. Dlouhý pochod přežije jen jeden z nich.

Hlavní postavy

Ray Garraty, Peter McVries, Stebbins, Art Baker, Hank Olson, Gary Barkovitch, Collie Parker, Scramm, Major.

Děj

Teprve šestnáctiletý Ray Garraty přijíždí do střeženého vojenského komplexu, kde má v devět hodin ráno odstartovat Dlouhý závod. Velice populární soutěž, která se vysílá v televizi a při které umírají mladí lidé. Sto mladých chlapců ve věku od 15 do 19 let se postaví na start a vyrazí na dlouhou trať. Cíl neexistuje, protože se jde tak dlouho dokud nezůstane jen jeden. Hlavní cenou je cokoliv si bude vítěz přát a tak proč kvůli tomu neriskovat svůj vlastní život. Během závodu vzniknou podivná přátelství i nepřátelství, kdy si chlapci navzájem pomáhají hlavně po psychické stránce, ale společně i umírají vyčerpáním, v křečích, nebo jen proto že už nechtěli závodit. Vojáci kteří je doprovázejí jsou nemilosrdní a s nikým nemají slitování. Každý ze soutěžících dostane tři napomenutí, že zastavil pod povolenou rychlost, která je 4 míle za hodinu. Čtvrté už nikdo neuslyší, protože dostane kulku mezi oči. Ray i ostatní musejí jít stále v před za každé situace i počasí, povzbuzování davem, který jim buďto fandí, nebo se jen přišel podívat jak někdo umře. Přežít může stejně jen jeden, tak co.

Rada č. 13: šetři energií, kdykoliv to jde!


Pár slov o autorovi

Richard Bachman je pseudonym známého hororového spisovatele Stephena Kinga. Vznikl především jako jeho útočiště, pod jehož ochranou mohl King vydat několik ranných děl aniž by jeho příznivci tušili o koho ve skutečnosti jde. King si ho často ve svých fantaziích představoval, jako živou bytost - chovatele skotu, který žije obklopen svými zvířaty jen s manželkou Claudií na své farmě. Když se ovšem veřejnost dozvěděla pravdu, kdo že ve skutečnosti Bachman je, musel ho King nechat zemřít na rakovinu literárního pseudonymu. King sám prohlašuje, že Bachman byl jeho upírskou částí jeho existence.

Hodnocení

Na začátku se seznámíme s Rayem, cílevědomým chlapcem který se rozhodl zúčastnit velice populární soutěže. Stejně jako ostatní chlapci se touží stát vítězem Dlouhého pochodu aniž by tušil do čeho, že to vlezl. Většina z nich si myslí, že to je jen obyčejná hra, jenže brzy poznají vážné důsledky jejich rozhodnutí. Příběh nám ze začátku nabízí postupné seznamování s některými soutěžícími a jejich první kroky. Za vším stojí záhadná postava jistého Majora, který má tuhle show na povel. Chlapci ho zbožňují, vidí v něm svého Boha, ale později se sympatie mění v otevřenou nenávist a pohrdání. Ze silných chlapců, kteří na začátku oplývají jistotou a sebevědomím se postupem času stávají trosky uvězněné v lidském těle. Jejich psychika je narušená neskutečnou bolestí, zlobou, znechucením, hladem, neustálým strachem, že jdou moc pomalu a strachem ze smrti. Jediné co je pohání stále vpřed je jejich pud sebezáchovy a mnohdy i poslední povzbuzování jejich spolubojovníků, ze kterých se během pochodu stali nerozluční přátelé. Tedy jen do doby, než skončí s kulkou v hlavě na prašné cestě. V knize máme možnost sledovat osudy hned několika hlavních postav najednou, jelikož autor si vyhrál dopodrobna s jejich charakteristikami i osobním příběhem. Někteří z nich nám poví svůj vlastní příběh a čtenáři si tak na ně můžou udělat vlastní obrázek a sledovat jejich osudy.

Autor nám navíc docela detailně nabídne ukázku toho co dokáže všechno udělat lidská psychika, která je pod neustálým tlakem, kdy se z vás za dva dny stane naprostá troska. Velkým plusem celé knihy je rychlé odsýpání děje, během kterého postupně odpadávají jednotliví soutěžící. Jejich smrt je různorodá, ale všichni stejně nakonec dostanou kulku do hlavy. Může se vám zdát, že to bude pořád dokola jedno a to samé, ale věřte, že ne. Během celého příběhu se totiž stane tolik nejrůznějších zvratů, že si nakonec oblíbíte hned několik postav najednou a potom už jen s velkým očekáváním čekáte, kdy přijde na řadu. Česká verze má však jednu velkou nevýhodu, a to, že se vynechalo několik důležitých faktů, které by vám v příběhu leccos ještě poodhalily a tím jsou naši čtenáři lehce ochuzeni o několik velice zajímavých odstavců.

Film

Tato kniha ještě nemá svou filmovou podobu, ale práva na ní si už s předstihem zajistil Frank Darabont, který ovšem ještě nestanovil termín začátku natáčení.

Verdikt

Měl jsem možnost číst obě verze této knihy a proto si můžu dovolit menší srovnání. Zatímco ta původní je zaprvé delší a obsahuje několik dalších zajímavých událostí, tak ta česká je o něco svižnější, ale i trošičku nudnější. Obě však mají společné jednu věc a to, že Bachman (King) si na ní perfektně vyhrál s psychickou jednotlivých postav a poukázal na to, že hodně lidí se žene do neznáma jen pro vidinu slávy a peněz, aniž by si uvědomili celkové důsledky svých činů a hlavně nedokážou odhadnout své síly. Kniha mě tak uchvátila, že jsem ji přečetl za jeden jediný den.


-ti z vás, kdo mají problémy se stolicí se tady dozví, že se dá vykonat potřeba i za chůze před diváky a namířenými puškami na vaší hlavu. Projímadlo potřebovat určitě nebudete!
-když ujdete přes 200 mil bez přestávky, bude pro vás déšť vysvobozením a už nikdy na něj nebudete nadávat!
-nikdy si to za pochodu nerozdávejte se žádnou sexuchtivou holkou. Za dvě povolené minuty rozhodně nestojí kvůli tomu zastavit a schytat kulku do hlavy!


Hodnocení:
Původní verzi hodnotím 90%, tu českou 80%.

Žádné komentáře:

Okomentovat