0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

Drákulův švagr (Disk 2)

Tento disk nám přináší další várku šesti povídek natočených podle stejnojmenné knižní předlohy Miroslava Švandrlíka. Pod hlavičkou televize Nova a režisérskou taktovkou Karla Smyczeka tak vznikl jeden z nejlepších českých hororových seriálů. Objevila se zde celá plejáda známých českých herců i začínajících zelenáčů. Kvalita jednotlivých příběhů je odlišná, ale jako celek funguje Drákulův švagr skvěle a divák se u něj určitě nudit nebude. Troufám si tvrdit, že v této druhé šestici se objevili dvě nejlepší povídky z celého cyklu.


Režie: Karel Smyczek
Rok výroby: 1996
Délka jedné povídky: 20-30 min
Počet povídek: 6
Země: Česká republika

Hrají:
Oldřich Navrátil
František Řehák
Oleg Reif
Kateřina Brožová
Petr Brukner
Miroslav Donutil
Jiří Lábus
... a další

Tento disk nám přináší další várku šesti povídek natočených podle stejnojmenné knižní předlohy Miroslava Švandrlíka. Pod hlavičkou televize Nova a režisérskou taktovkou Karla Smyczeka tak vznikl jeden z nejlepších českých hororových seriálů. Objevila se zde celá plejáda známých českých herců i začínajících zelenáčů. Kvalita jednotlivých příběhů je odlišná, ale jako celek funguje Drákulův švagr skvěle a divák se u něj určitě nudit nebude. Troufám si tvrdit, že v této druhé šestici se objevili dvě nejlepší povídky z celého cyklu.

Domek v údolí

Promrzlý a deštěm zmáčený cyklista se schová v opuštěném domě a usne. Znenadání ho probudí podivný šramot na půdě a když se tam jde podívat, uvidí oběšeného muže. Utíká do vesnice pro pomoc, ale místní starosta se mu vysměje a poví mu podivnou historku o domě, která zde traduje už třináct let. Nikdo si dům nechce koupit, protože v něm straší a tak muž dostane nápad jak se zbavit své otravné tchýně. Tato povídka není nějak zvláš´t oslnivá, ale diváka určitě nudit nebude. Velkou zásluhu na tom má i solidní výkon Oldřicha Navrátila, který se stal tahounem celého příběhu a z jeho úst lze zaslechnout i několik trefných hlášek, které určitě pobaví.

Sokolí hnízdo

Starší režisér pořádá konkurz na obsazení hlavní ženské role ve svém novém filmu. Během dne se vystřídá celá řada uchazeček, ale žádná nedokáže uspokojit jeho představy. Když už se zdá být vše ztraceno objeví se na scéně žena jeho snů. Čechoameričanka Olga do které se ihned režisér zamiluje. Jak se zdá, tak ani dívce není lhostejný a pozve ho na do svého domu. Režisér však netuší, že dívka s ním nehraje zrovna nejčistší hru a má s ním své plány. Tato povídka mě zrovna dvakrát nezaujala. Nepříliš přesvědčivý výkon Reifa a jeho slizký vzhled ve mně vyvolával vlnu odporu. Když se k tomu přidá ještě barbie Brožová bylo vymalováno. Jediné co mě trošku potěšilo byla vyzývavá scénka v bazénu. Jinak jsem se ovšem docela dost nudil. Hororová atmosféra tady ani prstem nezavadila a její absence zapříčinila důvod, proč tenhle příběh označím za druhý nejhorší z této šestice.

Uškrcená laborantka

Tak se jmenuje nová detektivka nepříliš průbojného spisovatele Brhela, který hodně těžko zvládá svůj neúspěch. Tentokrát očekával balík peněz, ale místo toho se dočkal vlny kritiky poté co se v novinách objevil článek knižního kritika a zapříčinil, že se mu posmívají všichni známí i vydavatelé. Brhel svůj žal zchladí pár panáky a vyslechne si rozhovor třech jiných hostů. Z jednoho z nich se vyklube onen slavný kritik a tak se Brhel rozhodne pomstít. Rozhodne se navštívit jeho byt a předvést mu malou ukázku toho, že to co napsal ve své knize se může stát i v reálném životě. Tato povídka je takovou šedou myší této série. Pro někoho patří mezi nejlepší a jiní jí označují za podprůměrnou. Celý děj stojí na proměně hlavní postavy, která se cítí dotčena reakcí okolí na svůj neúspěch a původci svého neštěstí se rozhodne pomstít a dokázat, že to co napsal není žádný kýč, ale tvrdá realita. Hodně vysokou laťku nasadil skvělý komik Miroslav Donutil, který tak dokázal skvěle zahrát i zápornou roli. O jeho nadání asi není třeba pochybovat a divák si tak jeho herecký výkon může užít ze vší parádou. O něco horší už je to s Petrem Bruknerem, který evidentně svému kolegovi nestačil, ale ostudu si taky neudělal. Scénku z hospody si však evidentně užíval a kdo ví jestli skutečně pil jen vodu. Tenhle příběh berte jako varování, že se nikdy nevysmívejte tomu co jste sami nikdy nezažili, protože nikdy nevíte kdy se to stane vám.

Geniální plán

Asi nejlepší povídka ze všech dvanácti. Hlavně díky skvělému podání Jiřího Lábuse a Evy Holubové. Uvidíte v ní manželský pár, který prochází krizí a manžel se to rozhodne vyřešit po svém. Už nesnese ponižování a urážení od své movité manželky, která mu každý den předhazuje jaký je ubožák a že veškerý majetek patří jí. Milému chlapovi rupnou nervy a rozhodne se jí zbavit. Vymyslí geniální plán, který prostě musí vyjít. Rozhodne se zabít svou manželku a hodit to na sériového vraha, který ve městě řádí. Jenže vždycky se najde nějaká trhlina a nápad se sesype jako domeček z karet. Galapředstavení skvělých výkonů obou herců nabídne divákovi parádní podívanou okořeněnou o několik vražd a překvapivým vyvrcholením. Režisér se zde mohl díky této dvojici vyřádit po svém, protože měl jistotu, že všechno vyjde podle jeho plánu.

Drákulův švagr

Tohle je pravý opak svého předchůdce. Měl z toho být zlatý hřeb večera, vždyť podle této povídky je pojmenován celý seriál (kniha), ale na rozdíl od Švandrlíkovy knihy jenž dokáže čtenáře zaujmout, tak její filmové zpracování patří mezi to nejhorší co celá série nabídla. Hlavní příčinu lze nalézt i v chabých hereckých výkonech dua Maciuchová - Sypal. Zatímco její výkon byl ještě v mezích průměru, tak on ze sebe udělal stejného troubu jako v nejmenované trilogii o jistém policistovi. Tentokrát to však nebyl žádný Hrubec, ale nešikovný policajt, který mezi extratřídu určitě nepatřil. Příběh pojednává o české bioložce, která se vrací z výzkumné expedice v Rumunsku. Ona jediná se vrátila do své vlasti v pořádku zatímco většina členů jejího týmu skončila v balkánském blázinci, nebo dřevěné truhle. V novinách proběhly spekulace o upírech, které se rozhodla policie pro jistotu vyšetřit a tak na milou vědkyni nasadí největšího troubu z oddělení. Co když na tom všem bude skutečně něco pravdy?

Láska na Kramberku

Potulný malíř Martin nestihne autobus a tak se vydává dál pěšky. Po cestě dorazí pod hrad Kramberk a přisedne k bandě trampů, která zde popíjí pivo a hrají na kytaru. Mezi nimi se mu zalíbí mladá žena, která ho nakonec pozve ke stolu, kde sedí se svými přáteli. Ti ho pozvou na hrad Kramberk, kde po večerech hrají podivnou společenskou hru. Martin z radostí přijímá pozvánku a hry se zúčastní. Netuší však, že její pravidla mají i temnou stránku, která se mu rozhodně líbit nebude. Ze začátku se vám tato povídka asi moc líbit nebude, protože nic nenasvědčuje tomu, že by se zde mělo odehrát něco hororového, ale jakmile začne hra vše se změní. Sice se spíše dostaví trocha té perverze a lehké náznaky SM praktik, ale to nikomu určitě vadit nebude. Ti z vás kdo si počkají až dokonce budou mile překvapeni. I když popravdě musím říct, že jsem podobný finish očekával. Průměrné herecké výkony a Lukáš Vaculík v hlavní roli však určitě stojí za menší pozornost.


Drákulův Švagr jako celek určitě ostudu své literární předloze neudělal, ale kolísavost v kvalitě jednotlivých povídek je hodně veliká. Zatímco některé příběhy patří mezi špičku české tvorby a to hlavně díky skvělým hereckým výkonům, tak se zde najdou i takové, které bych bez mrknutí oka zařadil mezi odpad. I tak ale děkuji televizi Nova, že konečně natočila i něco pořádného a ne jenom romantické televizní seriály a stupidní reality show.

Hodnocení:
Budu se opět opakovat a dám zase 70% jako předešlému disku. Jediné co mi po celou dobu vadilo byl jekot Lucie Bílé, který měl být hudebním doprovodem při začátku každé povídky.

Žádné komentáře:

Okomentovat