0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

Charles Starkweather a Caril Ann Fugate

Dvacetiletý mladík, který se stal jedním z nejmasovějších vrahů v historii Ameriky a teprve čtrnáctiletá dívka, která tvrdila, že je nevinná.



Charles Starkweather se narodil 24. listopadu 1938 ve městě Lincoln, státě Nebraska. Jeho rodiče byli chudí a měli co dělat, aby uživili sedm dětí. Otec Guy pracoval jako tesař a matka Helen přispívala do rodinného rozpočtu tím, že dělala servírku. Charles byl třetí ze sedmi dětí a už od dětství s ním byly problémy. Ve škole ho šikanovali, bili a posmívali se mu. Protože měl takzvaně "nohy do O". Když byl trochu starší, začal chodit často do tělocvičny, kde trávil většinu času, protože tělocvik mu šel ze všeho nejlépe. Začal nabírat fyzickou sílu a tím pádem se mohl pomstít všem, kteří ho předtím mlátili. To taky udělal a začal mít problémy ve škole kvůli chování.



V pubertě si se svým jediným kamarádem Bobem Von Buschem našli svůj vzor v herci Jamesovi Deanovi a zcela změnili svůj životní styl. Hlavně co se oblékání a účesu týká. V té době si i Starkweather vytvořil komplex méněcennosti a začal cítit, že cokoliv udělá se vždycky obrátí proti němu. V roce 1956 se seznámil se čtrnáctiletou Caril Ann Fugate a tato dívka ho zcela okouzlila. Odešel ze školy a začal pracovat ve skladišti blízko dívčiny školy, aby se prý mohli vidět každý den. Charles začal učit dívku řídit auto a ta způsobila autonehodu. Chlapcův otec musel zaplatit škodu a po hádce syna vyhodil z domu. Ten si našel novou práci a začal se živit jako popelář. V té době už klesl v morálních hodnotách až na samé dno. Jeho heslo znělo: Dead people are all on the same level.

Přišel 30. listopad roku 1957. Charles Starkweather přijel na místní benzínovou pumpu, kde si nejprve koupil krabičku cigaret a odjel. Poté se vrátil, tentokrát už s šátkem přes obličej a se zbraní v ruce. Nejprve si vyžádal peníze v hotovosti (100 dolarů), potom přinutil pracovníka pumpy Roberta Colverta, aby si nastoupil do auta. Odvezl ho na opuštěné místo a tam ho zastřelil. Poté se přiznal své dívce, která mu neuvěřila. Nastoupil tak na cestu, ze které už nebude návratu.

21. ledna 1958 přijel Starkweather na návštěvu k dívčiným rodičům. Strhla se však mezi nimi hádka a Charles je oba zastřelil. Caril Ann Fugate přiložila taktéž ruku k dílu a ubodala svou dvouletou sestru Betty Jean. Těla ukryli různě za domem. Když konečně přišla policie na to co udělali, byli již oba pryč (27.ledna 1958). Stali se z nich uprchlíci, ale hrůza ještě neskončila. Všechno totiž teprve začalo.



Odjeli do sousedního města Benda, kde se uchýlili na farmu rodinného přítele Starkweatherových, Augusta Meyera. Toho Charles střelil do hlavy. Bohužel zde museli na chvíli zůstat, protože jim zapadlo auto do bahna. Oba však dostali šílený nápad a šli stopovat. To se stalo osudným snoubenecké dvojici Robertu Jensenovi a Carol Kingové. Starkweather je přinutil zajet k domu, kde je nastrkal do sklepení a oba zastřelil. Vzali si jejich auto a pokračovali v cestě.

Poté se rozhodli, že uprchnou ze země, ale nedostatek financí je donutil se vrátit zpět do Lincolnu, do bohaté čtvrti, kde si vyhlédli dům průmyslníka Warda. V domě nalezli paní domu Claru Wardovou a její služku Lillian Fenclovou. Obě ženy Starkweather ubodal k smrti. Poté zastřelil i pana Warda, který se vrátil domů z práce. Vzali si jeho auto, které naplnili cennostmi z domu, a odjeli směrem k hranicím s Wyomingem. V té době již guvernér Nebrasky povolal národní gardu, aby pomohla místní policii v pátrání po vrazích.

Poslední obětí se stal Merle Collison, který měl tu smůlu, že se Starkweather potřeboval zbavit Wardova vozu, který hledaly všechny policejní složky. Ten Collisona zastřelil, ale v tu chvíli u nich zastavilo projíždějící auto a strhla se rvačka, která neunikla pozornosti zástupce šerifa, který ihned zamířil k místu nešváru. Starkweather ještě stačil naskočil do auta a ujet. Caril Ann Fugate už takové štěstí neměla a byla zatčena. Nastala honička a poté co byl Starkweather při automobilové přestřelce zraněn, zastavil a byl zatčen šerifem Earlem Heflinem. Oba zatčení byli převezeni do města Douglas ve Wyomingu.

Při výslechu několikrát Starkweather změnil svou výpověď. Nejprve tvrdil, že Fugate neměla s vraždami nic společného, ale později se na ni snažil všechno hodit. Ta pro změnu zase tvrdila, že byla jeho rukojmím a o vraždě svých rodičů ani nevěděla.


Charles Starkweather byl odsouzený k popravě na elektrickém křesle. Ta se konala 25. června 1959 ve státní věznici státu Nebraska. Caril Ann Fugate byla odsouzena k doživotnímu vězení. V roce 1976 však byla podmínečně propuštěna. Charles Starkweather je pohřbený na hřbitově ve městě Lincoln, kde leží i pět z jeho obětí.

Seznam obětí:
Robert Colvert (21),- obsluha benzínové pumpy
Marion Bartlett,- Caril Annin nevlastní otec
Velda Bartlett,- Caril Annina matka
Betty Jean Bartlett (2),- Caril Annina sestra
August Meyer (70),- Starkweatherův rodinný přítel
Robert Jensen (17), snoubenec
Carol King (16),- snoubenka
C. Lauer Ward (47),- bohatý průmyslník
Clara Ward, -Wardova manželka
Lillian Fencl (51),- služka
Merle Collison,- obchodní cestující

Charles Starkweather se stal inspirací pro mnohé režiséry, ale i zpěváky. Jeho brutální příběh nenechal nikoho v klidu spát. Stal se populárním, jak si celý život přát, ale cesta, kterou se vydal, je politováníhodná. Můžeme být jen rádi, že taková zrůda už mezi námi není. Bohužel však jsou jiní, mnohdy i horší než tento dvacetiletý mladík.

Tady je menší seznam filmů, které inspirovala tato událost: The Stand, The Frighteners, Badlands, Natural Born Killers, Murder in the Heartland.

Charles Starkweather inspiroval i některé zpěváky, kteří na jeho počest nazpívali některé písničky: Billy Joel o něm zpíval ve svém hitu We Didn't Start the Fire. Tvrdá punkrocková skupina si po něm dokonce dala název (Starkweather).

I firma na výrobu počítačových her Rockstar Games použila jeho jméno ve své hře pojmenované Manhunt.

A naposledy byly použity informace z této události v románu Ceremony in Lone Tree.

Žádné komentáře:

Okomentovat