0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 11. 2011

B.T.K (2008)

SVÁZAT. MUČIT. ZABÍT.
Dennis Rader se snaží být vzorným manželem, otcem i předsedou chrámového zboru. Mimoto také pracuje u městské bezpečností služby a svou práci svým způsobem opravdu miluje. Jenže tohle je pouze jeho světlejší stránka. Ve volných chvílích se totiž promění ve vraždící monstrum, které vyhledává bezbranné ženy, aby na nich mohl ukojit své zvrácené choutky. Jeho heslem je ‘‘Svázat, Mučit, Zabít!‘‘.

Režie: Michael Feifer
Rok výroby: 2008
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Kane Hodder ... (Dennis Rader)
Amy Lyndon ... (Susan Rader)
Odessa Rae ... (Heather)
Cara Sigmund ... (Annette)
Caia Coley ... (Mary Ann)
...a další

Většinou každý film, který se nám snaží poodhalit několik skutečných faktů ze života masových vrahů je svým způsobem hororem už sám o sobě, ale ne všechny stojí za divákovu pozornost. To je i případ tohoto filmu, který je věnován Denisu Raderovi. Postava ve filmu však se skutečným vrahem moc společného nemá a označení ‘‘pravdivý příběh‘‘ je hodně scestné. Ve skutečnosti jde především o marketingový tah a přestože zde lze skutečně nalézt několik spojitostí, tak tenhle kousek je jen slabým odvarem prezentace takového psychopata, jakým Rader ve skutečnosti je.

Celý film působí hodně lacině a především amatérsky. Zapříčinil to především nízký rozpočet a fakt, že si Michael Feifer hodně věcí okolo jeho natočení dělal sám. Napsal scénář, režíroval a zároveň dělal i producenta. Tím bych však nechtěl snižovat kvality tohoto režiséra, protože je to právě tento pán, který během své kariéry točí především filmy o masových vrazích. Na svém kontě jich má už opravdu dost, ale tento je jeden z nejhorších.

Atmosféra filmu nemá oproti jiným podobným filmům pořádné grády a divák občas netuší jestli se vážně jedná o horor, nebo sleduje jen obyčejné drama. Vrah zde sice zabije docela dost objetí, ale tyto scény jsou vždy docela odfláknuté a moc k vidění u nich není. Většinou jsou přerušovány zmateným střihem a podivná práce kamery, která ne vždy zabírá přesně to co má, tomu rovněž moc nepomohla. No a ve finále ani hudební doprovod nebyl moc dobře vybrán, protože zvolené melodie moc nepasovaly k právě probíhajícímu ději.

Jedno se však musí nechat. Kane Hodder byl tím nejlepším co zde bylo k vidění a přestože nezahrál zrovna dvakrát přesvědčivě, tak role psychopatického zabijáka mu docela svědčila. Jeho proměna z klidného tatínka na masochistické prase, které si se svou obětí nejprve pohraje a poté jí podřízne či udusí byla docela dobře provedená a alespoň trošku navýšila kredit jinak podprůměrnému filmu. Dennis Rader je totiž ve skutečnosti mnohem, mnohem horší než jak zde byl presentován a lidé můžou být jen rádi, že je tenhle masový vrah už za mřížemi. Konec filmu mě pak nevýslovně zklamal a pokud se dodíváte až úplně dokonce, tak mi dáte zapravdu, že tenhle film je svým způsobem opravdu ztráta času.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat