0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 11. 2011

Bad Karma (2002)

Nebezpečná vražedkyně uteče z psychiatrické léčebny, aby následně terorizovala rodinu svého lékaře na malém ostrůvku.
Doktor Trey Campbell pracuje jako psychiatr ve státní nemocnici v Dardene, kde se převážně věnuje psychicky labilní pacientce Maureen, která má násilnické sklony a na svém kontě i několik mrtvých. Postupně však mezi nimi vzniká zvláštní pouto a Maureen se stává doktorem přímo posedlá. Věří, že právě on je reinkarnací Jacka Rozparovače a ona byla v minulosti jeho milenkou. Přestože je Trey omámen její krásou a inteligencí, drží si od ní raději jistý odstup. Jednoho dne si vezme dovolenou a společně se svou ženou a dcerkou odjede na malý ostrov. Maureen využije jeho nepřítomnosti a podaří se jí z kliniky utéct díky nepozornosti nemocničního personálu. Při svém útěku stačí ještě zabít několik osob, ale touha po svobodě a její inteligence nakonec utiší její zabijácké choutky a ona se nepozorovaně dostane do blízkosti své velké lásky. Doktor Trey a především jeho rodina se tak ocitají ve velkém nebezpečí, protože psychicky narušená žena je rozhodnutá odstranit všechny, kdo jí stojí v cestě za štěstím.

Český název: Zlá karma / Špatná karma
Režie: John Hough
Rok výroby: 2002
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Patsy Kensit ... (Maureen Hatcher / Agnes)
Patrick Muldoon ... (Dr. Trey Campbell)
Amy Locane ... (Carly Campbell)
Aimee O'Sullivan ... (Teresa Campbell)
Patrick Joseph Byrnes ... (Detektiv Arboles)
... a další

Když jsem uviděl začátek filmu, který se odehrává roku 1888 v nechvalně proslulé čtvrti Whitechapel myslel jsem, že jde o další filmovou adaptaci Jacka Rozparovače. Svým způsobem určitě ano, ale režisér John Hough tím chtěl jen navnadit diváky, protože k této legendární postavě přičaroval ještě jeho pomocnici a po chvíli se z temných londýnských uliček přesuneme do přítomnosti. Zde se seznámíme s doktorem Treyem a jeho Šťastnou rodinkou. Tedy označení šťastná není moc trefné, protože zrovna prochází klasickou krizí, kterou můžeme sledovat v každém třetím filmu. Děj nabere větší grády teprve s příchodem na kliniku, kde uvidíme k posteli připoutanou Patsy Kensit, která zde ztvárnila vražedkyni Maureen. Při pohledu na tuto herečku jistě mužskou část diváků napadnou nejrůznější představy co by se s ní dalo dělat, jenže režisér nás lehce zklame. Žádnou erotiku zde rozhodně neuvidíme.

Hned od začátku to však vůbec nevypadá, že by se mělo jednat o hororový film, protože se o vraždění pořád jen mluví, ale kromě několika nekvalitně natočených flashbacků z minulosti tu není k vidění skoro nic. Pokud tedy nepočítám manželské hádky a smysluplné svádění pacientky. Teprve ve chvíli, kdy se vražedkyně rozhodne vzít roha a při svém útěku zabije několik lidí, začne film přecházet do vyššího levelu. Konečně se dočkáme trochu té krve a bodání nožem. Sice nejde o žádné světoborné scény, při nichž by se vám měl zvedat žaludek, ale určitě jde o příjemné zpestření dosavadní nudy. Atmosféra v tu chvíli dosáhne ve filmu asi vrcholu, protože postupem času začne zase její kvalita jít dolů. A to především díky tomu, že se režisér snažil až moc smíchat akčnost s psychologickým thrillerem a docela to nezvládl. Začala se z toho totiž stávat fraška.

Protože neskutečně inteligentní Maureen dokáže vyzrát nejen na svého psychologa, ale i všechny policajty v dosahu. Neustále jim utíká, nic a nikdo jí nezastaví a pořád si v klidu zabíjí dál. Což vlastně znamená, že zbytek postav zřejmě nedostudovalo ani základní školu, když si nikdo z přítomných nevšimne, že mu zmizí kolegyně a do její uniformy se nasouká úplně cizí ženská, která s vámi začne flirtovat. Podobných nelogických klišé je tu spousta, ale to je právě fakt, proč je tento film docela úsměvnou podívanou. Pokud totiž hodíte tyhle do očí bijící blbosti a stupidní chování většiny postav za hlavu, budete si užívat stejně jako já. Když nic jiného, tak uvidíte jakpak že to slavný Jack Rozparovač vlastně zemřel a že telenovely asi zas takovou blbostí ''nejsou''. Svým způsobem je tenhle film totiž úsměvnou pohádkou pro dospělé.

Přitom herecké obsazení docela ujde, protože kromě již zmíněné atraktivní herečky Patsy Kensit se tu objevil například i Patrick Muldoon, kterého si budete dozajista pamatovat z filmu Hvězdná pěchota, nebo Amy Locane, která se objevila ve filmu Implicated či seriálu Melrose Place. Oba zde předvedli své docela standardní, čili hodně průměrné, výkony

Bad Karma je svým způsobem zajímavý film především pro ty, jenž si rádi užívají podívanou plnou žánrového klišé, nelogického chování většiny postav a kde je hlavní zápornou postavou krásná vražedkyně. Podivná reinkarnace a smyšlený příběh Jacka Rozparovače můžou být hnacím motorem proto, aby jste si tenhle film sehnali. Potom se však může stát, že budete hodně zklamáni. Každopádně musím říct, že mě asi nejvíc bavila druhá třetina filmu, kdy zdrhne Maureen z kliniky a přitom zabije pár lidí. Začátek byl plný romantických keců, což nemusím a konec už zase jen úsměvný doják.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat