0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 11. 2011

Autumn (2009)

Zákeřný virus zabije po celém světě většinu lidské populace a promění je v krvežíznivé zombie. Další z řady tuctových filmů, které si klidně můžete nechat ujít.
Tento rok sebou podzim kromě opadávání listí ze stromů přinesl i záhadný virus, který během pár hodin zabije většinu lidí na celém světě. V jednom městě se skupina přeživších pokusí shromáždit a dohromady vymyslet plán, jak se s nastalou situací co nejlépe vyrovnat a začít nový život. Jenže nikdo z nich netuší, že je zanedlouho čekají mnohem větší problémy o kterých se jim nezdálo ani v těch nejhorších snech. Mrtví začnou po nějakém čase opět ožívat, ale už z nich nejsou normální lidé jako předtím nýbrž krvelačné zombie. Tyto nemrtvé neskutečně přitahuje světlo a jakýkoliv zvuk či hluk. Jedinou záchranou před nimi je utéct do těžko přístupných, nebo vzdálených míst, ale dá se před nimi schovávat navždy?

Český název: Smrtící infekce
Režie: Steven Rumbelow
Rok výroby: 2009
Délka: 110 min
Země: Kanada

Hrají:
Dexter Fletcher ... (Michael)
Dickon Tolson ... (Carl)
Lana Kamenov ... (Emma)
Anton Brejak ... (Kyle)
David Carradine ... (Philip)
... a další

Původně jsem myslel, že tenhle nízkorozpočtový film mají na svědomí němci, protože kvalitou obrazu i otřesnými hereckými výkony by tomu vše nasvědčovalo, ale k mému zděšení se tomuhle propůjčili kanaďané, kterých jsem si do dnešního dne celkem vážil. Tentokrát však šlápli vedle, protože tenhle brak patří mezi jedny z nejhorších snímků z jejich distribuce, jaké jsem prozatím viděl. Steven Rumbelow rozhodně nepatří mezi bůhvíjak zkušené režiséry a většinu své dosavadní kariéry se věnoval naprosto odlišnému žánru, proto nepochopím proč se rozhodl strkat nos do toho hororového. Navíc když k tomu nemá absolutně žádné vlohy. Není divu, že se tenhle podprůměrný kousek dostal do merku DVD edici, která po něm z velkou radostí šáhla.

Jinak než o velmi nudném počinu se snad ani mluvit nedá, protože po celou dobu jeho trvání jsem musel doslova svádět urputné boje, abych neodešel do říše snů. Úvodní desetiminutovka přitom zas až tak špatně nevypadala, ale jak se později ukázalo, tak to byl také na velmi dlouho dobu jediný zajímavý záchvěv, kterého se zde dočkáme. Poté již totiž sleduje zombie film bez opravdových zombie, jediného náznaku nějakých gore scén a to vše za doprovodu podivné práce kameramana, který byl buďto pod vlivem, nebo svému řemeslu moc nerozuměl. Spíše bych však vsadil na to druhé. Já sám o sobě moc zombie filmy rád nemám a tenhle kousek mě jen utvrdil, že se jim mám začít opět na nějaký čas vyhýbat.

Po většinu času totiž pouze sledujeme, jak se menší skupinka přesouvá z místa na místo, neustále vede nudné rozhovory a vlastně se nic zajímavého neděje. Atmosféra totálně stagnovala na nezajímavé vlně nudy a trapnosti, která se udržela až zhruba za polovinu filmu. Teprve poté se tvůrci konečně zmohli na prokrvení slabého scénáře a nastal čas trošku popohnat ospalé zombíky. Ti si konečně vzpomněli, že nemají jen chodit jako notorici od patníku k patníku, ale že by si mohli dopřát trošku teplejší stravy do žaludku. Scénka se psíkem byla rozhodně již nutným oživením a příjemným zpestřením. Nečekejte ovšem žádné skvělé masky, jako například ty od italských velikánů či Romera. Od odpadu tenhle kousek zachránil jen docela zajímavý a svižnější závěr, který dal alespoň na chvíli ochutnat trošku té zombie podívané.

Dalším mínusem jsou i naprosto nezajímavé charakteristiky jednotlivých postav, protože hlavní trojice je prostě….nudná! To se samozřejmě odvíjelo i díky hodně průměrným hereckým výkonům, které rozhodně nejsou žádným zázrakem. Docela mě překvapila chvilková účast takového herce jakým je David Carradine. Bohužel i on se na konci své kariéry nechával propůjčovat podobným paskvilům jen aby se nalákali nějací ti diváci.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat