0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 11. 2011

Asylum (2008)

Tvé noční můry se brzy stanou skutečností!
Madison přijíždí na univerzitu, kde nedávno spáchal její bratr sebevraždu. Právě začíná nový semestr a tak poté co se ubytuje na místní koleji se seznámí s novými spolužáky. Po nutné prohlídce školy a přilehlých budov uspořádají mladí teenageři seznamovací akci. Při ní zabrousí do historie školy a zjistí, že zde kdysi bylo výchovné zařízení, které vedl doktor Burke. Ten zde prováděl na svých pacientech oční lobotomie, aby jim z hlavy vyhnal zlé myšlenky. Pacienti se ovšem vzbouřili a doktora zabili. Od té doby se traduje pověra, že šílený doktor bloumá po chodbách starého křídla a čeká až mu někdo otevře cestu za svobodou, aby mohl pokračovat v započatém díle. Šestice studentů nedbá varování a otevírají uzavřené prostory prokletého místa. Netuší, že za svůj nerozvážný čin brzy zaplatí svým životem. Někteří z nich zcela zmizí ze světa Madison začíná tušit, že hrůza před kterou je varoval starý údržbář je skutečná. Doktor se dostal na svobodu a už ho nic nedokáže zastavit.

Český název: Azyl

Režie: David R. Ellis

Rok výroby: 2008

Délka: 93.minut

Země: USA

Hrají:

Sarah Roemer ... (Madison)

Jake Muxworthy ... (Holt)

Mark Rolston ... (Doktor)

Travis Van Winkle ... (Tommy)

Ellen Hollman ... (Ivy)

...a další

Po nepříliš úspěšném filmu Hadi v letadle ( Snakes on a Plane) se režisér David R. Ellis pokusil zavděčit hororovým fanouškům tímto kouskem, ale moc se mu to nepovedlo. Autor filmů jako Nezvratný osud 2 , nebo nejnovější čtyřky se pokusil skloubit prvky slasheru a duchařiny okořeněnou i trochou scifi příchutě. Bohužel ve výsledné fázi z toho vyšel jen další tuctový film, který nespíš brzy upadne v zapomnění.

Co se týká filmu po atmosférické stránce, tak tu dokázal zvládnout celkem obstojně. Co už ovšem pokulhává trochu víc je kvalita scénáře, která má značné výkyvy. Začátek nám připomíná obyčejnou teenagerskou komedii, pokud tedy nepočítám začátek s prostřelením hlavy, kdy na nás postavy chrlí jednu rádoby směšnou hlásku za druhou. V této fázi filmu jsem si dokonce začal luštit křížovku. Protože se mě zmocňovala nuda. Nezachránilo to ani pár flashbacků do minulosti. Vše se začalo měnit k lepšímu teprve s otevřením zavřených dveří. Během několika minut se konečně dostává na scénu ten nejdůležitější ‘‘člověk‘‘ celého filmu pan doktor osobně. A pěkně bez okolků zamorduje prvního studentíka. Další vraždy už následují v celku pravidelných intervalech, které ovšem často přerušuje další nesmyslné a zdržující tlachání kolem horké kaše.

Jakmile se do toho však doktor vrhl přestala být nuda ovšem objevilo se mírné znepokojení. Lehce jsem si připadal jako při řádění mnou milovaného Freddyho, který své oběti zabíjel převážně ve snech. Zde tomu bylo podobně, tedy doktor je vtáhl do jejich nočních můr. Některé scény byly docela trapné, ale najde se zde i několik, jenž musím pochválit. Nebudu je všechny jmenovat, ale například ta s míšenkou byla super. Divák se zde dočká hrubého násilí, psychologické hry i dostatečného množství krve. Každý vražda probíhá v jiném duchu, takže kreativitu tvůrců musím každopádně ocenit. Škoda jen, že film netrval trochu delší dobu, protože čím se děj blížil ke konci, tím víc mě to bavilo.

Jednu z hlavních rolí si zde střihla i pohledná herečka Sarah Roemer, kterou budete nejspíš znát především z filmu Disturbia. Přestože její výkon nepatřil k nejlepším, tak její sprchová scéna zaručeně ano. Myslím, že zde asi ukázal víc než chtěla, ale co by neudělala k uspokojení náruživého diváka. Za to z mužských představitelů mi je známý pouze Travis Van Winkle, kterého znám z remaku Pátka 13.

Hodnocení:
Jde o průměrný film, který má místy opravdu světlé chvilky, které mi určitě uvíznou v paměti, ale i spoustu naprosto nudných pasáží jenž jsou zbytečnou ztrátou času. Navíc se pořád nemůžu zbavit dojmu, že se Ellis pokoušel kopírovat několik jiných filmů z nichž si pokaždé kousek vzal pro své dílo, ale už to nedokázal dát pořádně splácat dohromady. 50%

Žádné komentáře:

Okomentovat