0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 11. 2011

Ángel exterminador, El (1962)

Velice zvláštní mexický film, který má své osobité kouzlo.

Majitel honosného sídla Edmundo Nobile a jeho žena se rozhodnou uspořádat večeři pro dvacet významných hostů. Jedná se o společenskou smetánku, kterou tvoří aristokrati, boháči a různí umělci. Ještě před začátkem akce za podivuhodných událostí odchází z domu veškeré služebnictvo bez udání důvodu. Všichni kromě majordoma. Proběhne večeře plná společenského bontonu a chvilka rozptýlení v podání umělkyně Blancy, která na klavír (či piano) zahraje sonátu od Paradisiho. Od té chvíle by se dalo čekat, že se všichni rozejdou do svých domovů, ale nestalo se tak. Nikdo ale neodešel, protože nechtěl porušit společenskou etiku, nebo z jiného důvodu. Společně ulehli v salonku a zůstali do rána. Ale i následující den zůstanou v domě a nikdo z nich nechápe proč. Je za tím snad nějaká tajemná síla, nebo si s nimi hraje jejich vlastní svědomí a představivost? Začíná docházet jídlo i voda, propukne hysterie a vzájemná nesnášenlivost. Ze smetánky se stávají ztroskotanci, kteří jsou uvězněni v jedné místnosti a z nějakého důvodu se jim prostě nechce pryč. Sledujte podivný osud dvaceti tří lidí, kteří jsou hlavními aktéry tohoto surrealistického filmu.

Český název: Anděl zkázy
Režie: Luis Buňuel
Rok výroby: 1962
Délka: 95 min
Země: Mexiko
Alternativní název: The Exterminating Angel

Hrají:
Silvia Pinal ... (Leticia 'La Valkiria')
Enrique Rambal ... (Edmundo Nobile)
José Baviera ... (Leandro Gomez)
Augusto Benedico ... (Carlos Conde; Doctor)
Claudio Brook ... (Julio, Mayordomo)
...a další

Mexická tvorba se mi zas až tak často pod ruky nedostává, ale když už se tak stane jde většinou o velice zajímavé a dobré filmy. Také tento film je neskutečně zajímavý a svým příběhem a dějem mě naprosto dostal. Jde o něco co jsem ještě asi nikdy v životě neviděl. Režisér Buňuel přišel s něčím, co v té době bylo zcela netradiční a nad čím zůstal rozum stát. Tento španělský režisér byl za svého života velice oblíbený. Natočil několik desítek filmů, z nichž skoro všem se dostalo velikých ovací a mnohé z nich patří mezi úplnou špičku světové filmové tvorby. Zde si uvedeme několik příkladů: An Andalusan Dog - tento napsal společně se svým přítelem Salvatorem Dalim. Následovaly The Golden Age, The Young and the Damned, The Brute, Wuthering Heights, Tristana, The Adventures of Robinson Crusoe, atd. Tohoto skvělého člověka je opravdu škoda, protože zemřel v roce 1983. Zanechal po sobě ale množství výborných filmů a Anděl zkázy patří mezi ně.

Tento film skvěle zachytil množství momentů z chování bohatých lidí, kteří se mnohdy opravdu chovají jako prasata a povyšují se nad ostatní normální lidi. Máme možnost vidět celou škálu momentek, které jsou zprvu nenápadné, ale při pozorném sledování vám objasní, co že se to vlastně na vaší televizní obrazovce odehrává. Proč vlastně odešli všichni zaměstnanci a proč smetánka zůstává v domě, přestože jim dochází jídlo a pití, propuká hysterie a vzájemná nesnášenlivost? Je snad za tím nějaká tajemná síla, která je uvěznila v domě, nebo je to opravdu jen v jejich mysli a nechtějí porušit společenskou etiku tím, že by odešli jako první. Každý si to může přebrat podle svého, ale to co se odehrávalo ve filmu mě ze začátku sice trochu nudilo, ale později jsem hltal každou minutu a neustále byl překvapován novými událostmi, které nastaly. Jedná se opravdu o horor? Nevím, protože to nedokážu zcela posoudit. Děj je velice zajímavý a pestrý a já ho neumím přesně zařadit do jakékoliv kategorie. Je tam podle mě něco z každého žánru. Když jsem sledoval co se začalo dít s jednotlivými postavami, jejich změnu chování a vzájemné menší potyčky, dokázal jsem si živě představit, že něco podobného by se odehrálo i v reálném životě, kdybychom zavřeli do jedné místnosti dvacet lidí (ono se mnohdy stačí podívat na naše poslance). Změna chování se projevila naprosto u všech. Ti co byli zpočátku klidní a usměvaví, se na konci ukázali jako největší ,,svině‘‘ (omluvte ten výraz) a naopak drzouni a pošklebové se změnili na úplné trosky, jejichž duševní stav byl na pokraji totálního zhroucení.

Ve filmu máme možnost vidět i několik úmrtí o které jsme nebyli ochuzení. Nehledejte však zatím žádné postraní události, protože všichni zemřeli přirozenou smrtí. Žádní duchové ani masakry se nekonaly. Nelze ale přehlédnout scénku s pohybující se rukou, která se stala inspirací pro několik další filmů. Tato scénka byla příjemným zpestřením a jistě i hlavní prezentací nadpřirozena. Na efektech tento film jinak nestavěl, protože to nebylo ani za potřebí. Hlavní prioritou filmu je zcela jistě pochmurná atmosféra a chování postav. Herecké výkony jsou na velice dobré úrovni a právě ty stojí za úspěchem celého filmu. I samotná hudba musela ustoupit do postraní, protože by zcela jistě překážela. Pokud si chcete zcela na plno užít zážitek z filmu doporučuji si jej pustit v původním jazyce s titulky. Vlastně si nejsem ani jistý, jestli byl tento film někdy nadabován.

Pro mě nejznámější z herců je herečka Silvia Pinal, která si zahrála ve spoustě filmů, ale já z nich viděl jen tři. Jde o filmy Viridiana, La Bataille de San Sebastian a Anděl zkázy. Tato charismatická herečka mě okouzlila nejen svým zjevem, ale hlavně svým hereckým projevem. Je to jedna z těch starších hereček, které mám rád. Ostatní herce bohužel neznám. Spousta z nich si zahrála v několika westernech či dramatech, ale takové druhy filmu já moc nevyhledávám.

Hodnocení:
Jde o velice dobrý snímek, který se vymyká tomu co jsem až do teď viděl. Samozřejmě v dnešní době je už natočeno několik podobných filmů, ale žádný z nich nemá takové kouzlo a atmosféru, jako právě toto dílo. Těm z vás, kteří chtějí vidět něco nového než jen okoukané vyvraždovačky a duchařiny mohu jen doporučit. 80% za skvělou atmosféru a herecké výkony.

Žádné komentáře:

Okomentovat