0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 11. 2011

Alone in the Dark (2005)

Film Uwe Bola natočený podle počítačové hry a opět velký propadák!




Legenda:
Roku 1967 našli severoameričtí horníci pozůstatky dávné civilizace Abkaniů. Ti věřili, že existují dva světy (světla a temnoty). Před 10 000 léty otevřeli mezi světy bránu a než ji stačili znovu zavřít, proniklo na Zemi zlo. Abkaniové potom zmizeli a zůstaly po nich artefakty. Kvůli výzkumu jejich kultury i samotných artefaktů vytvořila americká vláda Úřad 713 - agenturu na paranormální jevy. Vedl ji archeolog Hudgens. Jenže byl později z úřadu propuštěn a tak si vytvořil vlastní laboratoř v opuštěném zlatém dole, kde prováděl pokusy na opuštěných dětech. Ty byly nazváni Spáči. Jenže jednoho dne, před 22 lety, jedno dítě uteklo.

Český název: Sám v temnotě
Režie: Uwe Boll
Rok výroby: 2005
Délka: 96 min
Země: Kanada / Německo / USA

Hrají:
Christian Slater ... (Edward Carnby)
Tara Reid ... (Aline Cedrac)
Matthew Walker ... (Prof. Lionel Hudgens)
Frank C. Turner ... (Sam Fischer)
Stephen Dorff ... (Cmdr. Richard Burke)
...a další

Současnost:
Edward Carnby mívá děsivé sny z dětství. Je ze sirotčince, ale jinak si toho moc z dětství nepamatuje. Pracoval v Úřadu 713, kde zkoumal paranormální jevy, později však z této agentury odešel. Nyní, když se na světě začaly objevovat abkanské artefakty, jedná na vlastní pěst a za každou cenu se je pokouší získat. Není ovšem sám, kdo má o ně zájem. Dalším v pořadí je profesor Hudgens. Je jasné, že se cesty těchto dvou brzy zkříží. Carnbyho se pokusí někdo zabít, zřejmě kvůli novému artefaktu, který našel a tak se uchýlí do muzea Abkaniů, kde pracuje jeho přítelkyně Aline. Brzy je však v muzeu napadne zvláštní tvor, kterému říkají Xenom. Jde o nestvůru z temnot, která pronikla do našeho světa. Úřad 713 chce zničit všechny Xenomy a tak se k nim Carnby přidává. Schyluje se tak k velké bitvě, ze které vzejde jen jediný vítěz. Navíc to je velká příležitost, jak se dozvědět víc ze své minulosti.

Jde o další film, který je natočený podle počítačové hry. No ono by to nebylo nic hrozného, kdyby se toho neujal postrach většiny diváků Uwe Boll. Tento Němec je snad jeden z nejhorších režisérů všech dob. Na co šáhne, to po****. Dokázal už takto zprznit několik dobrých her. Není tajemstvím, že jeho filmy i když jsou propadáky, mají docela slušný základní kapitál. Kde ho vzal? V Německu si totiž mohli bohatí sponzoři odečítat z daní své příspěvky na filmy, které jsou opravdovými propadáky. A to jim může Uwe Boll zaručit na 100%. Naštěstí už na to existuje zákon! Nejvíc se divím tomu, že se v jeho filmech často objevují i velice známí a dobří herci.

Bohužel jsem hru Alone in the Dark nehrál a ani pořádně nevím o čem je. Co jsem se dočetl různě na internetu, tak se jí tento film stejně moc nedrží, takže to doufám nevadí. Uwe Boll je známý tím, že se rád inspiruje z jiných filmů, ale jeho kopírování a zpracování scén je mnohem otřesnější než v originále. Tentokrát mi to připomínalo, trochu Matrix, Vetřelce a Hvězdnou pěchotu. Jenže všechny tyto filmy jsou na mnohem větší úrovni, než mnou psané dílo. Co se týká děje, je celkem nezajímavý a místy dost trapný (týpek na začátku je dvakrát střelený do srdce, ale bojuje dál jako by se nic nestalo, v akčních scénách se náboji taky nešetřilo, aniž by se někdo trefil). Hudba byla sice zajímavá, ale nějak moc chytlavá, takže na ní brzy zapomenete.

Christian Slater: začínal jako divadelní herec na Brodway. Brzy však dostal zalíbení ve filmových rolích a tak se nám mohl představit ve filmech jako The Name of the Rose, Robin Hood: Prince of Thieves, Mindhunters, Interwiev with the Vampire.

Tara Reid: asi všichni ji znáte hlavně z americké komedie American Pie. Zahrála si i ve dvou nepříliš povedených hororech The Crow: Wicked Prayer a Incubus. No musím říct, že v komediích jí to jde mnohem lépe a měla by se věnovat jen jim a do hororu už nelézt.

Závěrem bych chtěl říct, že jde jen o další zbytečný film s nepříliš dobrým dějem, vykrádáním jiným filmů a špatnými hereckými výkony. Jediný, komu se to líbilo, je Uwe Boll sám.

Hodnocení:
 Dávám 20% za Ch. Slatera a trochu té hudby.

Žádné komentáře:

Okomentovat