0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 11. 2011

Afraid of the Dark (1991)

Taková jehlice na pletení se dá využít mnoha způsoby.

Lucas je malý milý chlapec. Žije se svými rodiči poblíž hřbitova. Právě mu začaly prázdniny a od doufá, že prožije nějaké dobrodružství. Jeho hrdinou je Spiderman a chtěl by být jako on. Čeká na operaci očí, která má zabránit jeho slepotě. Jeho jediným přítelem je sousedův pes Toby, se kterým je spousta zábavy. To nic nemění na tom, že Lucas má bujnou představivost, která může být i hodně nebezpečná. Jak pro něj samotného, tak i jeho nejbližší.


Český název: Strach ze tmy
Režie: Mark Peploe
Rok výroby: 1991
Délka: 91 min
Země: Francie / Velká Británie

Hrají:
James Fox ... (Frank)
Fanny Ardant ... (Miriam)
Paul McGann ... (Tony Dalton)
Clare Holman ... (Rose)
Ben Keyworth ... (Lucas)
... a další

Mark Peploe je velice zajímavá osobnost. Nejvíce se živí jako spisovatel a až potom příležitostně zabere režisérské místo. Na svém kontě má již několik scénářů k filmům The Sheltering Sky, Little Buddha, High Season, The Last Emperor. Tentokrát si však místo historického tématu vzal na paškál horor s psychologickou tématikou, který je lehce skloubený i s detektivní zápletkou. Bohužel musím říct, že tentokrát je film lehce překombinován a místy se děj pořádně zaplete a postupem času ztrácí na zajímavosti.

První polovina filmu je velice zajímavá a není moc poznat, co je realita a co jen chlapcova představa. Pojednává o záhadném pachateli, který napadá slepé ženy a následně je pořeže břitvou. Chlapec se snaží těmto hendikepovaným ženám pomoci a začne pátrat na vlastní pěst. V této části není o zajímavé situace vůbec nouze. Atmosféra je nabitá tajuplností, která se pomalu stupňuje a nenechá vás ani chvíli v klidu. Tady zapracovali na detailech jednotlivých životních situací, které slepci skutečně musí podstupovat každý den. Vyvrcholení se blíží každou chvílí a vy s napětím čekáte, co se stane a zda z toho chlapec vyleze se zdravou kůží. Potom ovšem začala druhá polovina a všechno co se stalo, je v tu chvíli vyvráceno. Následný děj mě už moc nebavil, protože to byla přehlídka nudných, táhlých scén, které zbytečně zdržovaly a oddalovaly konec. Úplné finále mi přišlo naprosto zpackané a zbytečné.

Kvalita záběrů i efektů byla k mému překvapení docela dobrá. Na to že tento film pochází z francouzské produkce musím uznat, že se jedná o průměrnou show, která byla místy velice dobře propracovaná a lecjaké triky by natrhly kšandy i některým asijským či americkým filmům. Bohužel s atmosférou to bylo jako na horské dráze. Občas ji skvěle doplňoval hudební podtext, který byl složený z několika kratších melodií, které se sem docela hodily. Po psychické stránce se producentům podařilo nabudit určitě hlavně lítost nad malým chlapcem a zároveň poukázali na bezmocnost slepých lidí. Pokud se však nad filmem jako celkem zamyslím, tak cokoliv co se tam odehrálo se může skutečně stát. Protože i v dnešním světě existují lidé, kteří nedokážou rozeznat realitu od své představivosti a mnohdy tím můžou velice zle ublížit svému okolí.

Herecké výkony jsou průměrné jako celý film. Přestože se jedná o neznámé herce (tedy alespoň pro mě), podali zajímavé výkony, které stály za pozornost. Nejvíce se mi líbil malý chlapec, který má tvář anděla, ale jeho oči jsou uhrančivě nebezpečné. Nejznámější herec je asi James Fox, který se objevil například ve filmech: The Freediver, Sexy Beast, The Remains of the Day, Patriot Games, Those Magnificent Men in Their Flying Machines.


Hodnocení:
Určitě jde o zajímavý snímek, který stojí za zhlédnutí. Nejvíc by mu ale prospělo, kdyby trval jen 40 minut. To bych ho hodnotil i 70%. Jenomže za jeho druhou polovinu a chaotický konec mu musím dát 50% a to jsem se ještě rozmýšlel, že uberu. Skvělý výkon malého chlapce si však zaslouží alespoň průměrné hodnocení.

Žádné komentáře:

Okomentovat