0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 11. 2011

Abandoned, The (2006)

Skvělý španělský režisér Nacho Cerdá natočil další parádní kousek s Karlem Rodenem v jedné z hlavních rolí.

Marie přilétá z Ameriky do Ruska, aby z poodhalila něco ze své minulosti . Protože nedávno zjistila, že byla v dětství adoptována a jediné co jí zůstalo je černobílá fotografie její biologické matky. Pozval ji sem místní úředník Misharin, který jí našel díky starým záznamům a nyní je jeho povinností informovat Marii o jejím dědictví. Tím je starý opuštěný dům hluboko v lesích, ve kterém byla její matka zavražděna. Marie ze zvědavosti odjíždí k domu, ale brzy zjistí, že jí tady nečeká nic dobrého. Toto místo ovládají temné síly, které se po dlouhé době opět probudily k životu a nyní si chtějí vzít to, co jim kdysi uniklo ze spárů. Rozpoutá se kolotoč podivných událostí, které s sebou přináší děsivé přízraky, vzpomínky z minulosti, ale i všudy přítomnou smrt. Děsivý kolotoč se nedá zastavit a je jen otázkou času, než Marie podlehne nástrahám, které děsivý dům přichystal. Na své trápení však nebude sama, protože podobně jako ona zde byl vlákán i její bratr-dvojče Nicolai, o kterém neměla do té doby vůbec tušení.


Český název: Bezmocní
Režie: Nacho Cerdá
Rok výroby: 2006
Délka: 99 min
Země: Španělsko

Hrají:
Anastasia Hille ... (Marie Jones)
Karel Roden ... (Nicolai)
Valentin Ganev ... (Andrei Misharin)
Carlos Reig-Plaza ... (Anatoliy)
Paraskeva Djukelova ... (matka)
...a další

Autorem tohoto filmu není nikdo jiný než španělský režisér Nacho Cerdá, tvůrce kontroverzního Aftermath a geniálního Génesis. Tentokrát se rozhodl jít trochu dále, než je krátkometrážní snímek a natočil celovečerní film, který si v jeho rodné zemi ihned získal velké sympatie oceněné jednou nominací na Katalanském filmovém festivalu v kategorii nejlepší film. Tentokrát zde neočekávejte žádné nechutnosti či tragický lyrický příběh o vášni, ale pořádnou dávku nadpřirozena a parádní mysteriózní atmosféru. Ne každý jí však dokáže plně ocenit, protože na internetu se tomuto filmu podle mě nedostalo kvalitnímu hodnocení, které si právem zaslouží.






 Film vás vtáhne do děje hned od začátku, kdy máme příležitost sledovat úplný začátek příběhu, ve kterém okrajově uvidíme jak to vlastně všechno začalo. To nejdůležitější se však začne odehrávat teprve s příchodem Marie do rodného domu. Režisér se rozhodl moc dlouho neotálet a rozpoutá opravdové peklo v něm nejen postava, ale i divák přestává rozlišovat co je skutečnost a co pouze představa. Postupem času vám to začne dávat celé smysl, ale na začátku to zřejmě ne každý pochopí. První lekajíc scéna se objeví zhruba po patnácti minutách a od té chvíle vás děj usadí do křesel. Hlavně tedy ty co mají rádi španělskou tvorbu a duchařiny obzvláště. Atmosféra začne ještě více houstnout s příchodem Karla Rodena alias Nicolaie, který vnese do děje další přínosný impuls. V tu chvíli začíná ta prává hororová atmosféra okořeněná famosním hudebním doprovodem, který byl naprosto dokonalý.

Základním kamenem k úspěchu je vhodný výběr místa, kde se bude natáčet a i tento krok se tvůrcům vydařil. Temné lesy a starý opuštěný dům vyvolávají už jen od pohledu nepříjemný stísněný pocit a co teprve nastane, když se kolem vás začnou zjevovat děsivé přízraky ze záhrobí, které mají být předzvěstí vašeho konce. Za pomoci mistrovské kamery a střihu se diváci ocitnou ve dvou dějových liniích, které se často prolínají na vzájem. Nejenom že můžeme sledovat přítomnost, ale zároveň i dávnou milost jejich náplň je skoro totožná a sice totálně vtáhnout diváka do děje a za pomoci nejrůznějších triků dokonale ošálit jeho mysl. Ne vždy se to sice povedlo, ale svůj účel to myslím splnilo na jedničku.

Dalším velkým primem Bezmocných je herecké obsazení. Pro mne osobně nepříliš známá herečka Anastasia Hille se své role zhostila přímo z bravurou a byla opravdovým přínosem a velkým tahounem snímku. To samé se dá však říci i o české stars Karlu Rodenovi, který předvedl naprosto fantastický výkon a musím říct, že i díky němu na tenhle snímek asi jen tak nezapomenu. S velkým přehledem zvládl svojí úlohu v ději a i když nebyla jeho postava tou úplně nejhlavnější, tak tomu všemu kraloval.

Nacho Cerdá je mnohdy nedoceňován, ale tento režisér zatím pokaždé dokázal do svých filmů prodat velkou část své duše a po celém světě má spoustu fanoušku. Já sám se mezi ně počítám a doufám, že se brzy vytasí s dalším skvělým kouskem. The Abandoned patří mezi nadprůměrné duchařiny a určitě se na něj brzy podívám zase znovu. Tento snímek mě dokázal zaujmout po všech stránkách od své ponuré atmosféry, přes skvělou kameru, excelentní hudební doprovod až po fantastické herecké výkony. Myslím si že 80% si zcela po právu zaslouží.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat