0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 11. 2011

5ive Girls (2006)

Církevní škola jako semeniště zla, které se rozhodlo zmocnit pěti dívek, jenž ovládají nadpřirozené schopnosti.
Alex je problémová dívka, kterou se otec rozhodne poslat do nápravné katolické školy Sv. Marka. Tato dívčí škola má sice pochybnou pověst, ale její otec věří, že udělal správnou věc. Společně s ní jsou zde ještě další čtyři studentky: Mara, Cecilia, Leah a Connie. Každá z dívek vládne nějakou silou, kterou jejich okolí nechápe a považuje je za nebezpečné. Brzy je však více než jasné, že pobyt zde rozhodně nebude procházkou růžovým sadem. Místní ředitelka ráda šikanuje, rozdává tělesné tresty a kdokoliv se jí postaví, tak toho čeká jen bolest a utrpení. Dokonce i místní učitel, kněz Drake z ní má strach. Alex i ostatní studentky brzy zjišťují, že tohle místo rozhodně není žádným svatostánkem. Všude kolem je cítit přítomnost zla a některé z nich dokonce vidí přízrak neznámé dívky, který se jim snaží něco naznačit. Co se skrývá ve třetím patře, kde mají zákaz vstupu? Jaké tajemství skrývají zdejší zdi? Jak se můžou ubránit pekelným silám, které se jich snaží zmocnit?

Režie: Warren P. Sonoda
Rok výroby: 2006
Délka: 95 min
Země: Kanada

Hrají:
Jennifer Miller ... (Alex)
Jordan Madley ... (Mara)
Terra Vnesa ... (Cecilia)
Ron Perlman ... (Otec Drake)
Amy Ciupak Lalonde ... (slečna Pearceová)
...a další

Filmy z dívčích internátů, nebo církevních škol patří mezi moje oblíbené. Především pak ty, jenž pocházejí z Asie. Tentokrát se budeme muset spokojit s americkou slátaninou a to doslova. Samotný výběr prostředí, hereček i původní myšlenka vůbec nevypadají špatně, jenže celková úroveň tohoto snímku značně zaostává za svým potenciálem. Jednotlivé charakteristiky dívek nám jsou postupně poodhalovány a věřte, že se zde sešla celkem solidní sbírka. Tím mám namysli především pohledné herečky, které nosily docela zajímavé školní úbory.
Samotný úvod docela pěkně navnadí svým satanistickým pojetím a fandové tohoto hororového odvětví budou určitě spokojeni. Je jen škoda, že si režisér netroufl trochu více přitvrdit. Co by jsme ovšem chtěli od člověka, který točil do té doby jen reklamy a komedie. Zajímavá atmosféra následně pokračuje i po příchodu naší pětice do školy. Zde jsou dívky nejprve podrobeny odběru krve a následně opravdu důkladně prošacovány nadrženou ředitelkou. Není proto divu, že i sluha boží si dělal chutě. Následně však napětí poněkud opadavá a na scéně se objevuje paní Nuda. Kdyby se tam párkrát nezjevil ženský duch, tak bych zřejmě usnul. Modlení totiž není nic pro mne!
Jakmile se však na scéně objeví opět zlo, tak kvalita filmu začne mírně stoupat nahoru. Škoda jen, že většina speciálních efektů vypadá hodně lacině a uměle. I kvůli tomu se tento film moc velkých diváckých ovací nedočkal. Většina těchto scén moc lahodných napohled rozhodně není a divák spíše než aby oněměl úžasem, jen zakroutí nevěřícně hlavou. Především pak s podobou pekelného Legiona, který zde představuje hříšné duše římské legie. Dokud se zlo projevuje ještě jen jako brouk, je vše v pořádku, ale jakmile se z něj udělají ty hnědé zvratky či rádoby kostlivec nastane totální fiasko.
Příznivci lehké erotiky si zde přijdou rovněž na své, stejně jako fandové Rona Perlmana. Tento chlapík drží kvalitu přesně na hranici průměru a podprůměru. Patří k tomu nejlepšímu co nám film nabídl. Role kněze sice není pro něj zrovna nejvhodnější volbou, ale on se toho ujal celkem s přehledem.

Hodnocení:
Kvalita filmu stejně jako samotná atmosféra má docela velké výkyvy a hodně dlouho jsem přemýšlel, jaké bych zvolil hodnocení. Nakonec jsem zvolil čistý průměr i když se spíše přikláním k 45%.

Žádné komentáře:

Okomentovat