0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 11. 2011

4th Floor, The (1999)

Sousedé někdy dokáží být i pěkné svině!
Jane zemře teta a tak se rozhodne nastěhovat do jejího bytu. Zprvu dobrý nápad však záhy dostává trhliny, když zjistí, že bydlet zde rozhodně nebude žádný med. Její rekonstrukce bytu totiž vadí někomu z nájemníků, který se s ní pustí do otevřené války. Nejprve jde jen o rozhněvané klepání na strop a zvonění u dveří, které později vystřídají výhružné dopisy, ale postupem času dojde i na fyzické násilí s úmyslem vystrašenou dívku zabít. Vše nasvědčuje tomu, že za vším musí být záhadný nájemník ze čtvrtého patra, který bydlí přímo pod ní. Jenže kdo to jen může být? Doteď totiž odsud nikdo nevyšel! Jane však nehodlá čekat, než jí terorizující cizinec sáhne na život a začne pátrat po jeho totožnosti. U policie se pomoci dočká jen těžko a tak jí nezbude nic jiného, než vzít vše do svých rukou.

Český název: Čtvrté patro
Režie: Josh Klausner
Rok výroby: 1999
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Juliette Lewis ... (Jane Emelin)
William HurtvGreg Harrison)
Shelley Duvall ... (Martha)
Austin Pendleton ... (Albert Collins)
Tobin Bell ... (zámečník)
a další

Sousedské vztahy bývají mnohdy opravdu zapeklité, to víme asi všichni. Úplně stačí to, když někdo v paneláku začne předělávat bytové jádro a měsíc vás bude bolet hlava z neustálého vrtání, bouchání a škrábání. A to už je vážně na zabití. Proto jsem byl zvědavý jak se děj tohoto snímku vybrví, protože jsem už měl tu čest vidět několik jemu podobných kousků (thrillerů), které za moc nestály. Ani tentokrát mě začátek moc neokouzlil a tak jsem jen znuděně sledovat společně s hlavní hrdinkou, cože se to děje u sousedů (pěkně z okna). Nečekejte zde však nic podobného jako například v Disturbii! Zde se vše podstatné bude odehrávat přímo pod námi. Počáteční náznaky vzájemných nesympatií mezi Jane a jejím sousedem/kou se nevyvíjel nějak zajímavě, to jsem ovšem nevěděl jak to bude všechno pokračovat.

Zhruba po půlhodině vlažné atmosféry, kdy pro nás jediným zpestřením je Tobin Bell a poodhalená Juliette, se dočkáme konečně svižnější akce. Začne se totiž přiostřovat a především dívkám naskočí husí kůže. Že nemáte rády malinkaté hlodavce s dlouhým ocáskem? Nevadí tak na chvíli zavřete oči! Příznivci asijských specialitek si rovněž přijdou na své v podobě kroutících se housenek, ale to ještě pořád byla slabší káva. Slavnostní finále se totiž zatím ještě nekonalo a tak pokud překousneme nudné pasáže, kdy si Jane vypráví (stěžuje) svým známým a příteli, tak se dočkáme i výrazného zlepšení.

Konečně se nám totiž začne poodkrývat, cože je to ukryté za dveřmi ve čtvrtém patře a kdo je oním záhadným agresorem. Atmosféra začne konečně nabírat hororový nádech, protože dosud šlo spíše o psychologickou podívanou. I tak však musím tvůrce lehce pokárat, že to trošku odflákli. Přece jenom jsem potom všem očekával něco trošičku jiného, ale i tak si film zaslouží průměrné hodnocení.

Především díky slušnému hereckému výkonu Juliette Lewis, která se opravdu snažila ze sebe vymáčknout to nejlepší. Na rozdíl od většiny jejich kolegů jsem u ní nenašel skoro nic, co bych jí mohl vytknout. No a závěrem samozřejmě nesmím opomenout ani představitele legendárního skládačkového vraha Tobina Bella. Ten zde však nedostal tolik prostoru, kolik by si zasloužil. I tak je však jeho postava obestřena „tajemstvím“ až téměř do samotného závěru.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat