0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(14) Stranger in the Mirror (Neznámá v zrcadle, Lynn Beachová)

Jaké tajemství skrývá starodávné zrcadlo?


Údaje o knize

Nakladatelství Pocket Books, New York, 1992
Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit, Praha, 1993
123 stran
Český překlad: Ivana Rosenbaumová
z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 014

Úvod

Zrcadlo, zrcadlo pověz kdo je na světě nejkrásnější? Tuhle větu znáte asi všichni, ale tady se jí nedočkáte. Ovšem i zde hraje zrcadlo podstatnou roli. Není tu jen proto, aby jste si u něj malovaly rty, česali, nebo snad vymačkávali beďary. Zrcadlo se klidně může stát i branou do jiného světa či časoprostoru. Je stejně záhadné jako jednovaječná dvojčata. Ty dokáží mnohdy vnímat stejné věci a dokonce vycítí, když je to druhé v ohrožení. Tato kniha nám poodhalí tajemství starožitného zrcadla a zmapuje jedno životní dobrodružství dvou sester, které budou muset bojovat o život.

Hlavní postavy

Stacy Jamesová, Tracy Jamesová, Philomena, Angela.

Děj

Sestry Stacy a Tracy jsou dvojčata. Společně se svou tetou navštíví malý krámek na Main Street a ona jim řekne ať si něco vyberou. Dívkám se zalíbí starožitné zrcadlo, které je už přes sto let staré. Spokojené si jej donesou na kolej do svého pokoje. Přestože jsou dvojčata jsou obě sestry hodně rozdílné. Zatímco Stacy má velmi dobré známky a věnuje se různým školním aktivitám, tak Tracy na učení kašle a zajímá se jen o volejbal a záškoláctví. Většinu důležitých písemek za ní píše Stacy, protože obě jsou k nerozeznání a často tím pletou nejenom učitelé, ale i své kamarádky. Jednoho večera se však v zrcadle zjeví rusovlasá dívka, která vtáhne do svého světa nebohou Stacy. Zatímco Stacy se přenesla v čase o víc než sto let zpátky a musí nyní žít u podivné dívky Philomeny a její babičky, Tracy musí hrát dvojroli, aby nikdo ve škole nezjistil, že její sestra zmizela. To znamená, oklamat naprosto všechny, chodit na všechny hodiny své sestry a začít se učit, aby se jí nezhoršil průměr. Jenže moc dlouho to neutají a tak musí najít způsob jak svou sestru vrátit zpět. Ani jedna z dívek však netuší, jak zrcadlo uvést do provozu a ani to, že Philomena je velmi nebezpečná a Stacy nikdy nedovolí opustit její dům.

Hodnocení

Tak tenhle díl mě docela mile překvapil. Už od začátku dokázala autorka čtenáře vtáhnout do děje zajímavým popisem a charakteristikou obou hlavních hrdinek. Sice to ze začátku trošku připomíná školní komedii, kdy se dvojčata sem tam vymění a podvádí své blízké i učitele. Ale tak přiznejme si, kdo by toho nevyužil kdyby jeho dvojče mělo mnohem lepší známky a nám by hrozilo propadnutí či snad vyloučení ze školy. Atmosféra se začne stupňovat aktivováním zrcadla a vtáhnutím Stacy do jiné doby. Tady se jednotlivé kapitoly rozdělí. Na střídačku se v nich popisuje co dělají obě sestry v tu samou chvíli. Zatímco Stacy se nemůže smířit se svým osudem a snaží se pochopit co se vůbec stalo a jak se dostat zpět do svého světa, tak Tracy si myslí, že je to jen sen či přelud a ze začátku to nebere moc vážně. Jenže potom se musí začít vydávat i za svou sestru a zdvojnásobit tak své úsilí v učení i jiných aktivitách. Navíc na to nesmí nikdo přijít což je docela problém, protože je zde například zvědavá Angela, nebo ředitelka školy, které je podezřelé, že nevidí obě sestry pohromadě. V této době je děj docela zajímavý, hlavně tedy co se Stacy týká. Ta zjišťuje, že s dívkou Philomenou není vše v pořádku a začíná mít strach. Neznámá dívka je agresivní a netají se tím, že Stacy nehodlá pustit zpátky. Za vším stojí tajemné zrcadlo, které je klíčem, ale je obklopeno hádankou, která nejde jen tak rozluštit. Závěr knihy už nabere plné obrátky a i když mě úplný konec trošku zklamal, tak jsem byl ve výsledné fázi spokojený. Najde se zde i několik humorných chvilek, které jsou příjemným odreagováním.

Verdikt

Tato kniha funguje jako celek dobře. Čtenář v ní sleduje osudy obou dívek součastně a může si tak udělat přesný obrázek co se děje. Jenom mi tam chybělo trochu víc toho hororu. Ono mi totiž spíš přišlo, že jsem četl nějakou mysteriózní fantasy než hororovou knížku. Žádných mrtvol se tu skoro nedočkáme a to jediné mi asi vadilo. Například si mohla autorka trochu víc pohrát s tajemnou Philomenou. Přišlo mi, že jí dost odbyla. Jinak jsem byl docela spokojený.

Hodnocení:
Jde o nadprůměrný díl, který určitě stojí za předčtení. 70%.

Žádné komentáře:

Okomentovat