0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 11. 2011

13 game sayawng (2006)

Stačí splnit třináct úkolů a bude z tebe milionář. Záleží jen na tobě co všechno jsi schopný, pro ty peníze udělat.
Pusit ,,Chit‘‘ právě ztratil práci, odtáhli mu auto kvůli neplacení splátek, jeho bankovní konto je na nule a své matce lže o svém osobním životě. Právě jeho osobní život se mu má dnes změnit. Někdo mu zavolá na mobil a oznámí mu, že byl vybrán do velice zvláštní soutěže. Musí splnit třináct úkolů a pokud se mu to podaří, tak vyhraje 100 000 000 bahtů. Nesmí však nikomu prozradit, jakou hru hraje a ani pátrat, kdo stojí v pozadí. Pokud však nějaký úkol odmítne, nebo někdo zjistí o co jde, tak nedostane nic. Pusit tak rozehraje nejpodivnější a nejkrutější hru svého života, která ukáže čeho všeho je člověk schopný pro peníze.

Český název: 13: hra smrti
Režie: Chukiat Sakveerakul
Rok výroby: 2006
Délka: 110 min
Země: Thajsko
Alternativní název: 13 Beloved

Hrají:
Krissada Terrence ... (Pusit)
Achita Wuthinounsurasit ... (Tawng)
Nattapong Arunnate ... (Mik)
Sarunyu Wongkrachang ... (Suracha)
Alexander Rendel ... (Tay)
...a další

Třináctka je pro někoho šťastné, pro někoho zase smolné číslo. Náš hrdina pozná spíše tu horší variantu. Každý z nás jistě touží po větší částce peněz či milionové výhře, ale nikdo by asi kvůli tomu nedokázal zabít. I když nikdy neříkej nikdy. V dnešní době dokáže člověk zabít i pro dvacku. Producenti tohoto filmu se snažili poukázat na to, jak se dokáže mladý a slušný chlapec změnit v nezastavitelného násilníka, který se už vidí v balíku.

Scénář sice není úplně originální a v lecčem vám může připomenout některé známější filmy jako například The Game (1997), ale po celém světě (tedy spíše celé Asii) si vysloužil velké divácké ovace, uznání kritiků a hlavně dvě filmové ceny. Tu první dostal herec Krissada Terrence za hlavní roli a ta druhá odměnila skvělé vizuální efekty. Nebyly to však žádné Oscary, ale ceny Thajské národní filmové asociace.

Asijské filmy (horory, thrillery) patří mezi moje nejoblíbenější a to hlavně díky své atmosféře. Právě v ní jsou opravdovými mistry. Dokáží jí podle průběhu filmu rytmicky měnit a tím se stává film zajímavější. Dramatické a komické prvky doprovází taneční muzika, která má odlehčit některé nudné scény a právě když jde do tuhého a hlavní hrdina prolévá krev, nebo je někým pronásledován, tak přijde na řadu trochu ponurá tvrdší muzika, nebo tajemné zvuky, které občas dokáží i způsobit pár kapek potu na čele. Samotné efekty a střih dokázal nabídnout divákovi vždy to podstatné a důležité, co bylo potřeba vidět. Některé úkoly nebyly zrovna dvakrát důležité a tak jsme měli možnost vidět jen krátký sestřih co se událo.

Co se týká samotných úkolů, tak ty byly velice rozmanité. Od zabíjení zvířat, přes pojídání výkalů, mlácení spoluobčanů až po krásnou scénkou s ocelovým drátem a krví či vnitřnostmi pokrytou cestu. Většinou už to tak bývá, že začínáte od lehoučkých věcí a navýšením kreditu to začne být drsnější. Jednotlivé scény byly doplněny docela slušně propracovanými detaily i triky, které zvýšili moje procentuální hodnocení. Stejně jako výkon hlavního aktéra, který mi přišel ze začátku hodně nesympatický, ale postupem času se všechno změnilo. S ostatními herci to už bylo trochu horší, snad až na toho týpka u autobusového nádraží. Jediné co mě docela zklamalo bylo závěrečné rozuzlení a ty kecy kolem, které mi přišly dost zbytečné a odfláknuté.

Jde o hodně povedený thajský psychothriller s hororovými prvky, který můžu jen doporučit milovníkům podobných věciček. Ani tentokrát si neodpustili vynechat nějakou tu scénku, ve které figuruje studna, za což mají u mě velké plus. Peněz za toto DVD určitě nelituji a brzy si film pustím určitě znovu.

Hodnocení:
Dávám 70% a režisérovi budu držet palce, ať velmi brzy natočí další povedený kousek.

Žádné komentáře:

Okomentovat