0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(12) Prom Queen, The (Královna plesu, R. L. Stine)

Která z dívek se stane královnou plesu? No přece ta, která přežije!


Údaje o knize

Nakladatelství Pocket Books, New York, 1992
Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit, místo Praha, rok 1993; 171 stránek
Český překlad: Ivana Fraisová
Typ knížky: horror
Knížka pochází z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 012

Úvod

Snad nikde jinde na světě než v Americe se každá dívka touží stát královnou školního plesu. U nás se tato tradice nedodržuje, a to je docela škoda. Tyto středoškolské akce jsou tím nejlepším zakončením každého ročníku. Dívky se navlíkají do nádherných večerních rób a vybírají si své partnery se kterými chtějí protančit celou noc. Kluci to zas až tak žhavě nevidí, ti se chtějí jen opít a co nejrychleji ty šaty se své partnerky strhat. To však nic nemění na faktu, že dívka která získá korunku královny ročníku, bude obletovaná a obdivována všemi svými vrstevníky. A většina těchto mladých slečen je schopná pro slávu a obdiv udělat úplně všechno!

Hlavní postavy

Lizzie McVayová, Rachel Westová, Simone Perryová, Dawn Rodgersová, Elana Potterová, Justin Stiles, Lucas Brown.

Děj

Střední škola Shadyside se připravuje na dlouho očekávaný školní ples a letos to má být velmi vzrušující akce. Hlavně proto, že všech pět kandidátek na královnu plesu jsou nejlepší kamarádky. Navzájem se popichují a zesměšňují, ale jde jen o neškodnou rivalitu. Dalo by se tak usuzovat na první pohled. Všechno je však trošku jinak. Navzájem si přebírají kluky, dělají si naschvály atd. Jednoho dne však záhadně jedna z nich zmizí a vše nasvědčuje tomu, že se stala další obětí tajemného vraha, který v poslední době zabil v okolí už dvě dívky. Jenže brzy umře další kamarádka a Lizzie začne mít podezření, že vrahem musí být někdo z jejich školy. Někdo, kdo všechny zná a snaží se je ještě před začátkem plesu odstranit. Navíc se sama stává podezřelou, protože dívky navštívila, nebo s nimi mluvila chvíli před jejich smrtí. Proto se rozhodne sama vypátrat, kdo za vším stojí, protože jak to vypadá – brzy přijde na řadu i ona. Odstraňuje snad někdo z cesty svou konkurenci, nebo je to jen shoda okolností? Snad někdo z minulosti?

Hodnocení

Na začátku této knihy nás autor seznámí s pěticí sladkých dívek, které rády využívají svých půvabů k získání čehokoliv. Přestože jsou všechny kamarádky, tak si přebírají kluky na vzájem a snaží se neustále být středem pozornosti. Samozřejmě že ne všechny, ale já si při čtení prvních odstavců připadal, jako při sledování nějaké telenovely. Dívky pocházejí z různých vrstev lidské společnosti. Některé mají bohaté rodiče, nosí drahé oblečení a můžou si dovolit mít vše co chtějí. Ty druhé jsou sice krásné, ale pocházejí z chudých čtvrtí a občas se stávají terčem různých posměšků. Všechny ovšem byly nominovány na královnu plesu a tak rivalita je mezi nimi samozřejmostí. Autor navíc do děje přihodí kriminální zápletku, kdy se dozvíme že v blízkém okolí řádí sériový vrah mladých dívek a tak se dalo usuzovat, že bude řádit i tady. První zmizení jedné z dívek na sebe nenechá dlouho čekat a děj se konečně rozjede správným směrem. Divák si pomalu začne lámat hlavu, kdo že za vším stojí. Navíc následují další vraždy a okruh podezřelých se začne zmenšovat. Konečné vyvrcholení tak bude pro některé velmi překvapivé. Pozorní čtenáři však vraha odhalí již dříve. V knize se totiž objeví hned několik indicií a vodítek, které autor zřejmě plánoval, ale neuvažoval nad důsledkem. Kniha má totiž tím pádem naprosto zbytečných 171 stránek. Chtělo to trošku ubrat na plynu a hlavně na počtu stránek. Mnoha zvratů se totiž nedočkáme. Hlavní hrdinka je u vraždy vždy první, policie jí ani nepodezírá, je to takový stereotyp, který začne časem nudit.

Verdikt

Tato kniha má všechno co má správná hororová kniha mít, ale její velkou slabinou je zbytečná délka a nepromyšlený postup autora. Ten totiž čtenářům poodhalí víc než je zdrávo a tím je připraví o zapojení jejich vlastní fantazie. I přes tyto zápory jsem se však u čtení zas až tolik nenudil ( štval mě jen ten stereotyp). Jen chtělo trošku ubrat zbytečných keců kolem plesu, které se pořád opakovali a spíš zapracovat na nápaditosti vražd dívek. Konečné rozuzlení je stylové, ale jak už jsem podotknul výše, pozorní čtenáři na vraha přijdou tak v polovině knížky. Jinak ale tenhle díl patří mezi ty nadprůměrné.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat