0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(09) Dark Fire (Temný oheň, Barbara a Scott Siegel)

Již potřetí se setkáváme s Andym a jeho společníky při putování Zemí duchů. Tentokrát svět duchů postihla katastrofa, kterou mohla způsobit samotná Andyho přítomnost, nebo smrt Strážce mlhy. Což by ovšem znamenalo konec všech nadějí vrátit se zpět do světa živých.


Údaje o knize

Nakladatelství Pocket Books, New York, 1992
Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit, místo Praha, rok 1992; 124 stránek
Český překlad: Bohumil Lojda
Typ knížky: horror
Knížka pochází z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 009

Úvod

Šestnáctiletý Andy je stále uvězněný v Zemi duchů a prožívá zde další dobrodružství na své nebezpečné cestě. Tentokrát se společně se svými přáteli do nepohody Elizabeth a jeskyním mužem Makashou pouští do velice riskantního úkolu. Stále ještě hledají Strážce mlhy, který mu slíbil návrat do reálného světa, ale během své poutě se dozví, že strážce nejspíš umírá, protože se ve světě duchů začínají dít podivné věci a úkazy jenž by ho mohly celý zničit. Budou muset překonat spoustu překážek, které je čekají a několikrát bojovat i o svůj život. Ty se neskrývají jen v nehostinné přírodě, ale i městech, jenž navštíví. Pojďme společně prožít již třetí dobrodružství z této několikadílné série.

Hlavní postavy

Andy Moser, Elizabeth Tellerová, Makasha, Helena, pan Francis, Dr. Hamilton, Strážce mlhy

Děj

Andy už nějaký čas putuje se svými přáteli Elizabeth a jeskyním mužem Makashou Zemí duchů, kde se dostal poté, kdy jej v jeho domě chtěli zabít zloději a na poslední chvíli ho duch dívky zachránil. Prošli již přes mnohé nástrahy a setkali se i s tajemným Strážcem mlhy, který Andymu slíbil, že jej dostane zpět do světa živých. Jenže od té doby se neukázal a tak jej trojice hledá.

Nyní svět duchů zachvátila panika, protože se věčná mlha začala vytrácet a místní obyvatelé si myslí, že strážce buďto umírá, nebo už umřel. Andy přesto nepřestal věřit v zázrak a putuje dál. Jenže se začínají objevovat zvláštní přírodní úkazy, které jsou předzvěstí obrovské katastrofy a možného zániku Země duchů. Na nebi se objevují černé mraky, z nichž prší krev, která zapříčinila zvednutí říční hladiny a umožnila tak říčním démonům zabíjet stále více nebohých duší. Na své cestě se jim z jejich spárů podaří zachránit malou holčičku Helenu a tak se jejich parta rozrostla o dalšího člena.

Společně bojují s říčními démony, ale třeba i temným ninjou. Navštíví i poklidné městečko Hometown, kde se však přátelské pohoštění změní v boj o život, když obyvatelé pod vedením pana Francise zjistí, že Andy je jediným živým mezi všemi mrtvými. Myslí si, že on je původcem přírodních katastrof, které nyní postihly jejich zemi a pokud ho obětují udobří si Strážce mlhy. Našim přátelům se však podaří společnými silami utéct a na svém útěku potkají zvláštní podzemní lidi i lávovou nestvůru. Navíc objeví podivné sopečné městečko ve kterém žije ještě podivnější doktor Hamilton, který dělá své pokusy. Podaří se Andymu konečně dojít nakonec své cesty a vrátit se zpět mezi živé? Co se stalo se Strážcem mlhy? Dojdou jeho přátelé konečně svého klidu? To vše zjistíte jestliže dočtete tuto knihu až dokonce.

Hodnocení

Manželský pár autorů se zlepšuje díl od dílu. Jejich několikadílná knižní série o putování Andyho a jeho přátel dosáhla konečně většího levelu. Oproti prvnímu dílu se pořádně přitvrdilo a od druhého dílu se to jenom zlepšuje. Tentokrát mám jen velmi málo připomínek, které bych chtěl této knížce vytknout. Atmosféra se od prvních stránek neustále stupňuje, akce a boj o přežití začíná téměř okamžitě. Říční příšery konečně pořádně kousají a objeví se hned několikrát v akci. Navíc zde přibude i postava malé Heleny, která několikrát zachrání ostatním život. Navštívíme zde několik městeček v nichž zažijí hrdinové krušné chvíle, několikrát budou mít na kahánku a jsou neustále napadáni novými nepřáteli.

To co jsem vytýkal prvnímu dílu, tedy absenci hororové atmosféry, tady vynahradili dostatečně. I když musím podotknout, že pořád ještě převažuje fantasy a dobrodružná podstata knížky. Zúčastníme se boje s ohnivou (lávovou) nestvůrou a odhalíme jedno tajemství Země duchů. Navíc se dočkáme na konci i menšího happyendu. Ten mě ovšem trochu zklamal, protože jsem se musel rozloučit z jednou oblíbenou postavou, jejíž absenci budu v dalších dílech hodně postrádat.

Nejmilejší ze všech postav pro mne není Andy, ale jeskyní muž Makasha, který má skvělé hlášky a story. On už zde žije několik tisícovek let a tak je toho spousta co může čtenářovi nabídnout. Navíc jde do každé bitky naplno, takže se stará o převážnou většinu zábavy i napětí celé knížky.

Verdikt

Čím dále se v Andyho dobrodružství dostáváme, tím je to zajímavější. Jde vidět, že si autoři začali více věřit a neustále rozvíjejí svou představivost. Konečně si vytyčili určité cíle jenž se snaží plnit a hlavně dokáží čtenáře neustále zaujmout novými věcmi. Tentokrát pořádně přitvrdili a postupně poodhalují záhady i zákeřnosti Země duchů. Navíc se snaží rozvíjet nejen příběh hlavního hrdiny, ale i jeho druhů což je jenom dobře. Už to není jen o dobrodružství a dojemných odstavcích, ale začíná se pořádně bojovat o holý život a svou existenci.

Hodnocení:
Pokud to tak půjde dál můžeme se dočkat famózního finishe. Jelikož jde kvalita příběhu nahoru, tak i já musím zvýšit své celkové hodnocení na 80%.

Žádné komentáře:

Okomentovat