0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(05) Beyond Terror (Pod hrozbou smrti, Barbara a Scott Siegel)

Andy je před smrtí naposlední chvíli zachráněn duchem mrtvé dívky, ale nedobrovolně se ocitá v Zemi duchů z nichž je velmi obtížné se dostat zpět. Jeho jedinou nadějí je najít záhadného Strážce mlhy a přitom musí přežít nevyspitatelné nástrahy, které zde na něj čekají.


Údaje o knize

Nakladatelství Pocket Books, New York, 1991
Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit, místo Praha, rok 1992; 124 stránek
Český překlad: Jaroslav Rychlovský a Irena Rychlovská
Typ knížky: horror
Knížka pochází z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 005

Úvod

Příběh nás zavede do daleké Země duchů, která je přestupní stanicí mezi peklem a nebeskou bránou. V prvním dílu této série se dozvíme jak se obyčejný smrtelník Andy dostane na toto, když ještě nezemřel a můžeme pohodlně sledovat jeho první kroky v neznámém světě. Naštěstí zde nebude sám. Potká několik přátel, kteří mu budou pomáhat, ale i nepřátel, jenž se ho budou snažit zabít. On však zemřít nesmí, jinak se zpátky mezi živé už nikdy nevrátí. Pojďme společně poodhalit jeho dobrodružství a se zatajeným dechem ho sledovat pěkně krůček po krůčku.

Hlavní postavy

Andy Moser, Elizabeth Tellerová, Courtney, Sir Aleck, Strážce mlhy

Děj

Pro šestnáctiletého Andyho se dnešní den změní v noční můru. Nejprve se v jeho pokoji objeví duch mrtvé dívky Elizabeth, která hledá svou dávnou přítelkyni. Potom překvapí v domě svých rodičů zloděje, kteří zrovna kradli elektroniku a posléze se jej rozhodnou zabít. Těsně předtím než padne smrtící rána, se ho dotkne duch mrtvé dívky a odvede ho s sebou do Země duchů. Zde kromě ní přebývají tisíce mrtvých, kteří nemohou nalézt pokoj ani po smrti. Musí pykat za své hříchy a prohřešky, které udělali ještě za svého života a sem si přinesli určitý dluh, který je nejprve nutné splatit.

Jenže kromě těchto hříšníků zde žijí různé monstrózní příšery, divoká zvířata, zločinci a dokonce zde jsou i jiné smrtelné nástrahy, na které raději ani nemyslet. Jakmile zde někdo zemře, objeví se zase někde jinde a jeho utrpení pokračuje nově. Andy a Elizabeth se společně vydávají na dlouhou cestu za Strážcem mlhy, který jediný zná správný směr, kterým je možno se vrátit zpět do normálního světa. Po cestě potkají několik přátel, ale i nepřátel - jako třeba Sira Alecka a jeho bandu, kteří se chtějí rovněž vrátit zpět. Hra o čas, ale i o život právě začíná.

Hodnocení

První dílo tohoto manželského páru (autoři poté napsali ještě několik dílů Stopy hrůzy) ve mně vyvolalo rozporuplné pocity. Tato knížka se docela liší od svých předchůdců, ale i následovníků. Hororová podstata je potlačena spíše do pozadí a dopředu se prodrala fantasy. Hrdina se ocitne v jiném světě plným nástrah, nestvůr a nadpřirozených jevů. Přišlo mi to celé jako nějaký dobrodružný snímek podobný například Ztracenému světu (seriál).

Autoři se podle mě až příliš zabrali do popisování jednotlivých detailů Země duchů a jejich obyvatel, ale zapomněli, že se zde mají odehrávat vraždy či nějaké to násilí. Ze začátku jsem jejich absenci ještě bral, ale když se ani na osmdesáté stránce nic nedělo, začal jsem se nudit. Postavy se pokaždé neposlední chvíli dostanou ze všech nebezpečí a pořád všechno končí happyendem. Na tohle ale není hororový fanda zvědavý. To se odehrává v harlequinech a jim podobným brožurkám, ale ne hororové knížce.

Děj knížky je sice velice zajímavý a objeví se zde několik nečekaných zvratů či vzrušujících momentek, ale já musím hodnotit především hororovou část, a tu jsem zde skoro po celou dobu postrádal. Sice zde byli popsáni někteří hříšníci a jejich úděly, ale to dojme leda tak nějaké patnáctileté citlivky. Bohužel jsem docela zklamán a doufám, že v dalším pokračování se to pořádně rozjede.

Verdikt

Pokud bych na tuto knížku narazil někde v dobrodružném nebo fantazy žánru, tak by mé hodnocení bylo určitě vyšší, protože kvalita vypravování i smysl pro detail je neoddiskutovatelná, ale bohužel jde o jeden z dílů knižní edice Stopy hrůzy a ta je především z hororového soudku. Strašidelných ani nervy drásajících momentů jsem se tady nedočkal skoro vůbec a jak už jsem podotkl výše doufám, že se to v dalším díle pořádně rozjede a stane se z toho nezapomenutelné dílo.

Hodnocení:
Zatím zůstávám nohama na zemi a dám solidních 60%. Doporučovat vám tento díl sice nebudu, ale pokud se rozhodnete si jej přečíst tak litovat určitě nebudete.

Žádné komentáře:

Okomentovat