0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(03) Pep Rally (Smrtící povzbuzení, Nicholas Adams)

Přísahat na svou smrt se nevyplácí! Opravdu, věřte mi!


Údaje o knize


Nakladatelství Harper Paperbacks, New York, 1991
Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit, místo Praha, rok 1992; 140 stránek
Český překlad: Daniela Richterová
Typ knížky: horror
Knížka pochází z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 003

Úvod

Asi každý z nás chtěl ve svém dospívání zapadnout do nějaké skupiny. Ať už se jednalo o navštěvování nějakého hudebního, sportovního nebo jiného kroužku. Protože každý má jiné zájmy a koníčky, které ho baví, je to téměř nutností. Samozřejmě jsou i výjimky, které se straní ostatních a tím se připravují o nové poznatky a zážitky. Věřte mi ale, že v takovém spolku, jako je v této knize, byste být určitě nechtěli.

Hlavní postavy

Cathy Atmoreová, Bill Madsen, detektiv Rogers, Erik, Don, Todd, Stacy, Pamela, Matt, Stu Martin, Henry O’Toole

Děj

Cathy chodí na Cresswellskou střední školu. Během vyučovací hodiny je zavolána do ředitelny k policejnímu výslechu. Zjistí, že její kamarádka Jennie byla nalezena mrtvá a zohavená. Policistům nemá však co říct, protože kamarádku už několik dní neviděla. Byla ve škole velmi oblíbená a neměla žádné nepřátele. Brzy je však mrtvý i Jenniin kluk Don a policie začíná podezírat právě Cathy. Ta se rozhodne zjistit pravdu na vlastní pěst a očistit své jméno. Brzy ji kontaktuje tajemný Klub podpůrců, ve kterém jsou bohatí studenti. K nim patřila i Jennie a Don. Chtějí Cathy vzít mezi sebe a pomoc jí s policií. Netrvá to dlouho a Cathy začne mít podivný pocit, že jí někdo usiluje o život. Nachází podvržené věci, které mohou být od vraha. Má s tím snad něco společného Klub podpůrců? Nebo je v jejich městě nějaký masový vrah? Kdo mohou být Šéf a kámoš, o kterých se kdosi zmiňoval? Pomůže jí její kamarád Billy Madsen? A přestane s těmi trapnými vtípky o smrti Henry O’Toole? To se dozvíte, pokud si tuhle hororovou detektivku přečtete!

Hodnocení

Spisovatel Adams patří mezi ty nejvíce přispívající autory do edice Stopy hrůzy. Jeho díla patří k těm nejlepším, která nám byla nabídnuta. Tento díl se trochu liší od jeho ostatních knih, protože se zde spíše jedná o detektivní zápletku než čistokrevný horor. Skoro celá kniha je popisem vyšetřováním Cathy, která je v očích policistů i okolí hlavní podezřelou a snaží se pátrat na vlastní pěst. Zažije mnoho překvapivých zvratů a nových informací, které se postupně změní v boj o holý život. Navíc zde najdeme i stopy duchařiny, protože k nebohé dívce promlouvá ve snech duch zavražděné dívky, která nemůže najít klid své duši. Nicméně nám je už od začátku celkem jasné, kdo za tím vším stojí a žádné velké překvapení se nekoná. Tedy až na konci příběhu se dočkáme menšího zvratu.

Verdikt

Jde o celkem zdařilý příběh, který má hlavu i patu. Děj plyne celkem svižně a jen občas jsem se trochu nudil. Příběhem se proplétá několik vedlejších faktorů, které se vysvětlí až na konci a uvidíte, že vám to dá smysl. Sice já osobně bych trochu více rozvedl charakteristiku jednotlivých postav, protože na můj vkus se tady vyskytoval celkem dost velký počet postav a o většině z nich jsem se toho moc nedozvěděl. Navíc mi připadalo, že autor už na začátku toho dost prozradil a tím vlastně poukázal na to, kdo za tím vším stojí. Každopádně tento díl stojí za přečtení, protože je to celkem solidní detektivka s hororovou příchutí.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat