0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(02) Knife, The ( Nůž, R. L. Stine)

Každá nemocnice má své tajemství!


Údaje o knize

Nakladatelství Pocket Books, New York, 1992
Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit, Praha, 1992
156 stran
Český překlad: Antonín Hodek
z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 002

Úvod

Prostředí nemocnice nemá asi každý zrovna dvakrát rád. Většina lidí se tohohle místa bojí víc, než čert kříže a dovnitř vejde jen v nejnutnějším případě. V těchto budovách však pracují lidé jako my, kteří mají lidem pomáhat a léčit je. Na světe však existují i tací co zapomněli na svou lékařskou přísahu a svým pacientům se snaží škodit. Mnohdy se na svět dostanou i informace o podivných kšeftech nad kterými zůstává rozum stát. V této knize nás děj zavede do Shadysidské nemocnice, ve které začne mizet personál i pacienti. Studentka Laura se tomu rozhodne přijít na kloub a sama se zaplete do podivných machinací, které jí můžou stát život.

Hlavní postavy

Laura Mastersová, Skye Keelyová, Toby Dean, Rick Spencer, doktor Price

Děj

Studentka Laura má praxi v Shadysidské nemocnici a společně se svou kamarádkou Skye svůj obor doslova milují. Často zajde na dětské oddělení, kde navštěvuje malého chlapce Tobyho. To se nelíbí vrchní sestře Wiltonové jejíž chování nedokáže Laura pochopit. Navíc jde na první pohled poznat, že chlapec zde trpí a má z něčeho strach. Jednoho dne jeho pobyt v nemocnici končí a při odchodu se svou matkou Lauře k jejímu překvapení řekne, že to není jeho matka. Laura tedy začne pátrat v nemocničních archívech, ale nenalezne žádné složky s Tobyho jménem. Rozhodne se tedy jít do jeho domu, ale je neslušně vyhozena údajnou paní Deanovou. Podezření, že přišla na stopu něčeho nekalého se zvýší ve chvíli, kdy v uzavřeném nemocničním křídle zakopne o mrtvolu vrchní sestry. Když na místo vraždy dovede ochranku zjistí, že tělo zmizelo a sestra si prý údajně vzala dovolenou. Policie ani ředitel nemocnice doktor Price její historce nevěří a tak Lauře nezbude nic jiného než přijít celé věci na kloub sama. Netuší však, že šlápla do vosího hnízda a její život je od této chvíle ve velkém ohrožení. A ne jen její. Stojí snad za vším záhadný nemocniční pomocník Rick Spencer, kterého Laura viděla krást a slídit po celé nemocnici? Nebo to je někdo mnohem mocnější? Co se stalo s chudákem Tobym?

Hodnocení

V celé edici Stopy hrůzy lze nalézt spousty titulů, které mají s hororem společného jen málo. Mnoho dílů má totiž hlavně detektivní zápletku okořeněnou o jednu či dvě mrtvoly a zde tomu není jinak. Mnozí autoři se snaží do své tvorby i vepsat jakési poselství, které má upozornit na neduhy dnešní společnosti. Spisovatel Stine zde chtěl především čtenáři ukázat nekalé praktiky lékařů a jejich kšeftování, které není v Americe ničím výjimečným. A myslím, že nejenom tam. První polovina knihy nám umožní se blíže seznámit s hlavní hrdinkou, jejími kamarády a malým chlapcem Tobym. Vztah mezi studentkou a chlapcem není nějak zvlášť pevný a přesto se mu mladá dívka snaží pomoci i přes riziko vlastní bezpečnosti. V dnešní době docela ojedinělý úkaz, protože se spíš každý stará sám o sebe a osud cizích lidí je skoro každému ukradený. Teprve když se rozjede její pátrání nastoupí jakžtakž náznak strašidelné atmosféry, ale čtenář se nemůže pořád zbavit dojmu, že si čte místo hororové knížky detektivku. Naštěstí to trochu zachrání poslední dvě kapitoly, ale podle mě je to dost málo. Nějaké závratné rozuzlení však vůbec nečekejte. Pozorný čtenář si dá všech pět dohromady už tak v prostředku knížky.

Verdikt

Já vím, že každé začátky jsou hodně těžké a na dalších pracích R. L. Stine byl vidět obrovský pokrok vpřed, ale pokud by měla knížka o takových třicet stránek míň bylo by to jen dobře. Chtělo to ubrat víc nudného kecání o tom samém a přidat ještě ze pár mordů. Jako detektivku bych to ještě bral, jelikož však musím hodnotit dílo po hororové stránce, tak jde o hodně slabý průměr. Dvě mrtvoly za celou knihu je dost málo.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat