0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 12. 2012

Box, The (2009)


Stlačením jednoho tlačítka můžete získat pěkný balík peněz, ale něco za to budete muset darovat…
Jednoho dne u dveří manželů Lewisových zazvoní zvonek. Když Norma otevře, nikdo za dveřmi není, jen na zemi leží papírová krabice. Když jí společně s manželem otevřou, naleznou v ní tajemnou krabičku s červeným tlačítkem a dopis od záhadného pana Stewarda. Dle instrukcí k nim později toho dne dojde cizí muž se znetvořeným obličejem, kterým jim učiní podivnou nabídku. Mají 24 hodin na to, aby se rozmysleli, zda zmáčknou červené tlačítko. Pokud to udělají, dostanou od něj milion dolarů. Má to však jeden háček, někdo koho neznají, zemře!!! 



Režie: Richard Kelly
Rok výroby: 2009
Délka: 115. min
Země: USA

Hrají:
James Marsden ………………….(Arthur Lewis)
Cameron Diaz ……………………(Norma Lewis)
Frank Langella ……………………(Arlington Steward)
James Rebhorn …………………….(Norm Cahill)
Holmes Osborne ……………………(Dick Burns)
…a další



Opravdu zajímavou nabídku dostali hlavní hrdinové, jen co je pravda. Popravdě, jak byste se zachovali vy? Já sám opravdu nevím, ale asi bych udělal to samé co naši manželé. Svízelná životní situace dokáže mnohdy přivést člověka k opravdu zoufalým činům a pokud nám někdo nabídne šanci si přilepšit (i když ne zrovna legálním způsobem) slabší jedinci podlehnou vábení peněz. Každá mince má však dvě strany a tak se nemůžeme divit, že naše rozhodnutí nezůstane bez následků. Kdybychom však věděli, že to bude pokračovat v podobném duchu jako tento snímek, tak bychom si to setsakramentský rychle rozmysleli. Asi je každému jasné, co Lewisovi udělali, jinak by tento příběh nemohl dál pokračovat.
Od Kellyho jsem nikdy nic neviděl, takže jsem neměl možnost posoudit, jakým směrem by se mohl tento kousek odvíjet. Ani jsem si dopředu nezjišťoval, o čemže v něm jde. Po skončení filmu však ve mně zůstali hodně rozporuplné pocity. Samotná myšlenka je velice zajímavá a zhruba do 85. minuty sem se i dobře bavil. Jenže potom nastal zlomový okamžik a úroveň šla dolů. Jistě může za to scénáristova (režisérova) překombinovaná fantazie, kdy se mu hlavou honila spousta myšlenek jak udělat film ještě více zajímavý, ale vše co předtím dokázal vybudovat (atmosféra, napětí a jisté poselství), šlo postupně do kytek. Přitom to měl tak krásně rozehrané – efekty, herecké výkony i již zmíněná atmosféra byli na velice solidní úrovni. Do té doby jsem se ani nestačil nudit, přestože jsem z toho cítil „mimozemskou zápletku“ – kterou popravdě moc nemusím – teda hlavně co se UFO týče. I to bych dokázal překousnout, ale bohužel ten konec (který měl být srdceryvný) mě moc nebavil. 
Co se týče hereckých výkonů, tak tady bych taky nebyl moc skeptický. Cameron podala svůj klasický průměrný výkon (žádná megastar pro mne nikdy nebyla) a ukázala, že nemusí hrát jen v debilních komediích. Jak James Marsden, tak Frank Langella jí však v mnohém předčili. Oba pánové byli jasnými tahouny celého snímku a společně s vodními efekty hráli jasný prim. Především pak druhý jmenovaný se svým „zkrášleným“ obličejem se mi asi navždy vryje do paměti. Je obrovská škoda, že to Kelly nedokázal ukočírovat až do samotného konce. I tak je to ale lepší průměrná scifi-hororová podívaná.

Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat